!
Неделя, 14 Април 2024
02
март
1
 

Здравният министър: Личните лекари са задължени да участват в имунизационната кампания

Можем да ваксинираме всеки, който желае, стига да има ваксини, отговориха ОПЛ

Вторник, 02 Март 2021 | 12:34:05
1

Общопрактикуващите лекари са задължени да участват в осъществяването на имунизационната кампания, като ваксинират желаещите лица от техните пациентски листи. Това се заявява в писмо на здравния министър проф. Костадин Ангелов, изпратено до Националното

Общопрактикуващите лекари са задължени да участват в осъществяването на имунизационната кампания, като ваксинират желаещите лица от техните пациентски листи. Това се заявява в писмо на здравния министър проф. Костадин Ангелов, изпратено до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. То е във връзка с получени сигнали в МЗ за отказ на лични лекари да участват в кампанията. 

Той подчертава, че отказът на общопрактикуващ лекар да изпълни разпореденото задължение представлява нарушение на Закона за здравето и на заповедта на министъра на здравеопазването, свързана със започването на имунизационната кампания, и е съответно основание за реализиране на административнонаказателна отговорност.

Здравният министър изтъква още, че участието на общопрактикуващите лекари в имунизационната кампания е от изключителна важност за гарантиране на бърз достъп до ваксинация на всеки желаещ гражданин, а целта е да се постигне увеличаване на броя на имунизираните лица и по този начин да се ограничи разпространението на COVID-19 сред населението, да се намалят здравните последици и страната ни да се справи с пандемията в дългосрочен план.

В отговор на Националното сдружение на личните лекари неговият председател доц. Киров посочва, че сдружението напълно подкрепя възприетата преди дни политика на МЗ за масово и бързо имунизиране и допълва, че новата тактика на „масова ваксинация“ е най-удачният подход за бързо постигане на необходимия праг за постигане на колективен имунитет.

ОПЛ желаят и могат да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран, при условие че има осигурени ваксини, подчертава той. Доц. Киров подробно описва и количествата ваксини, с които личните лекари са разполагали при започване на масовата ваксинация.

За работата на ОПЛ бяха предвидени около 31 000 дози от ваксината, посочват от НСОПЛБ и изтъкват, че това означава, че при среден брой на ОПЛ 4000, всеки е трябвало да получи по 7.75 дози, което е практически невъзможно, тъй като един флакон съдържа 10 (11 при много прецизна употреба) дози. ОПЛ получиха средно една четвърт и по-малко от заявените количества, при условие че заявените бяха предимно възрастни хора и в условия на отсъствие на дадена възможност за ваксиниране и на всички останали, изтъкват от там.

От сдружението благодарят на МЗ и за предоставената по искане на ОПЛ информация за ваксините, предоставена от Експертните бордове по специалности.

„За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността ОПЛ да ваксинират всеки заявил желание, като за това се посочват само „пунктовете“. Това създава впечатление за опит за приоритизиране и създаване на напрежение между двете структури. На последното ОПЛ няма да се поддадат и ще бъдем, както винаги, коректни спрямо колегите си“, пишат още от сдружението.

В позицията си те посочват, че е възможно да има случаи на отказ от страна на ОПЛ за ваксинация, но настояват да получат списък с броя и конкретните имена на тези лекари, за да се направи проверка и да се потърси решение на проблема.

Изключително демотивиращо за колегите е да виждат как, докато чакат на опашка, се предоставят голям брой флакони за други места за ваксиниране, а след това на тях им се отказва поради изчерпване или се отпуска по 1 флакон, пишат още личните лекари.

Тя изтъкват, че е по-важно да бъдат подпомогнати мнозинството от ОПЛ, които са готови и участват в процеса на масова ваксинация, отколкото да се акцентира на малцината, които създават някакъв проблем. От НСОПЛБ предлагат приоритетно да бъдат доставяни ваксини за осигуряване на ваксинацията на подадените от тях списъци от хора, както и  да се пусне в действие доставката на ваксини до практиките.

С писмото на здравния министър може да се запознаете тук, а с това на личните лекари тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xUPQ

Гост 02.03.2021 20:40:54

Некадърникът вика дръжте нежелаешите да имунизират. Някаква нова поговорка Смешно е как този боков тиквеник не може да организира снабдяването на ОПЛ практиките с ваксини ,но бърза безадресатно да обвинява НЯКОИ неизвестно кои лични лекари. Алоо нещастен чичка ако искахте личните лекари да участват щяхте да им предоставите на място с куриер ваксини с хладилна верига. Организирано по европейски.. А не личния лекар да бие често по 80-120-240 км до областното РЗИ за да получи ваксини от ръцете на тъпите чиновници на място при това не знаейки дали изобщо ще има ваксини когато отиде в РЗИ на място. Списъци през 2 дни и никаква реакция от разплутите чиновници от РЗИ да предоставят ваксини . Кой ли е виновен ако не шапкарят им а ?


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...