Вторник, 01 Декември 2020
19
ноем
7
 

Ако продължаваме да горим маски и да наричаме лекарите убийци, ще загубим тези хора, предупреди той

Здравният министър: Ние сме във война и трябва да спасим колкото можем повече животи (Обновена)

Мерките не се спазват, категоричен проф. Ангелов

Четвъртък, 19 Ноември 2020 | 10:30:05 Полина Тодорова
7

Ние сме във война и в тази война тряба да спасим колкото може повече български граждани. Това заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.   Той изтъкна, че предприетите мерки за ограничаване на пандемията не получават нужно

Ние сме във война и в тази война тряба да спасим колкото може повече български граждани. Това заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

Той изтъкна, че предприетите мерки за ограничаване на пандемията не получават нужното разбиране на гражданите и подкрепа. Продължава да се шири становище, че няма такъв вирус или че ние ограничаваме свободи, заяви той. „Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в цялост. Колко  пъти ще трябва да ни опровергаее този вирус“, попита той.

Проф. Ангелов даде актуална информация за разпространанието на вируса. От нея стана ясно, че за седмица излекуваните в България са 5 766 души, а общо за тази седмица, от понеделник до четвъртък, са 3105 души. 4330 са положителните медицински лица от началото на епидемията. От  тях активни са почти половината – 2313, на домашно лечение са 2159, в лечебни заведения са приети 154 души. В интензивни отделения са настанени 10 души медицински персонал - пет медицински сестри в реанимация, четирима лекари в реанимация и един санитар.

Натовареност и загубени животи
Той посочи, че заетите легла за неинтензивно лечение са 11 492 (46%), а тези са интензивно са 1257 или 25%. Хоспитализираните са съответно 5316 и 313 души.  От думите му стана ясно, че на определени места има много голям натиск и са заети повече от половината легла за неинтензивно лечение - в Благоевград 61%, в Бургас 56%, във Варна (66%), Габрово (95%) и на други места. „Това означава, че имаме разкрити легла по-малко, отколкото имаме пациенти, настанени на легла, които не са определени за пациенти с ковид“, обясни той. Починалите медицински кадри от началото на епидемията са 31 души, от които 22-ма лекари, четирима професионалисти по здравни грижи, двама санитари, един фелдшер и двама друг медицински персонал, стана още ясно от думите му.

Непознат вирус
„Почти нищо не знаем за този вирус, нямаме твърда основа, на която да стъпим“, заяви още той. Здравният министър подчерта, че все още информацията за вируса е прекалено малка и становищата за него в медицинските публикации са на полярно мнение. „Нямаме твърда основа, върху която да стъпим, и все още нищо не знаем за него. Този вирус държи ли се като грипа, като типичните респираторни вируси, попита риторично той като отбеляза, че ако развитието му би било такова, той е следвало да изчезне през лятото. Някои лекари щяха да си късат дипломите, припомни още здравния министър.

Неразбиране
Изтъквайки още, че мерките не се спазват и не срещат разбиране сред хората, проф. Ангелов коментира въвеждането на зелени кородири в магазините, като поясни, че часовият диапазон е бил неколкократно обсъждан с представители на търговските вериги, но отново има критки към него.

„Ако продължаваме да горим маски, ако продължаваме да наричаме българските лекари-убийци, ние ще загубим тези хора, а тези хора са там денонощно. Подкрепяйте системата на здравеопазване, подкрепяйте лекарите, апелира той. По думите му през годините е създадено усещане на ненавист и недоверие към медиците ни, а всеки случай на лекарска грешка е „разнасян по медиите“. Истината е, че по процент смъртност и заболяваемост не сме на водещи позици, намалява и процентът на детската смъртност, заяви той в коментар за цялостното ниво на здравеопазване у нас.

Заболяемост и смъртност
От своя страна главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че на база 14 дневна заболяемост страната ни е достигнала 658 на 100 хиляди души. Страната ни е на 13-то място в ЕС на база 14-дневна заболяваемост, по отношение на смъртността 4.3% на 100 хиляди, като сме на трето място в ЕС и на второ на Балканския полуостров. „Ние продължаваме да се движим нагоре“, заяви той. „В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем важни решения.„Намираме се в ситуация която да вземем дефинитивно решение. Или като общество спазваме мерките такива кавквито са или преминаваме към много по-строги мерки“, заяви той.

Реорганизация
От брифинга на здрания министър стана ясно, че в редица области вече ще започне реорганизация на здравната система поради многото заболели. Това са областите с между 600 и 1000  болни на 100 000  и в нея вече попадат Благоевград, Варна, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив, Русе. „В тези области започваме реорганизация на системата в посока създаване на лечебни заведения за пациенти с Covid в многопрофилните лечебни заведения, за да се осигури 24-часовата спешност и достъпност на всички пациенти“, уточни той. Там ще бъдат създадени и „чисти“ от заболяването лечебни заведения. В София броят на болните на 100 000 е над 1000. Поради тази причина е проведена среща с директорите на общинските болници, предстои такава и с ръководителите на държавните лечебни заведения. В тази връзка директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов определи ситуацията като сложна, но беше категоричен, че в никакъв случай не е ниво, което да говори за безпомощност. Той изтъкна,че лечебните заведения в момента са много по-подготвени. Проф. Балтов също посочи, че мерките не се спазват и апелира обществото да бъде разумно. „Ние правим всичко по силите си, няма да оставим никой на улицата, но моля ви носете маските, спазвайте мерките“, апелира той и изтъкна, че много хора, които са позитивни, се крият и продължават да разпространяват заразата.

Помощ
Здравният министър коментира и евентуалното включване на личните лекари и медиците от ДКЦ-тата в подкрепа на колегите им в болниците, но от думите му стана ясно, че той не може да им заповяда подобна ангажираност.„Имаме нужда на много места личните лекари да помагат в лечебните заведения, както и специалистите от ДКЦ-тата. Личните лекари работят, те консултират пациентите си, личните лекари правят това, което могат към настоящия момент, заяви той, като допълни, че здравният министър не е началник на семейните медици. От своя страна директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов също апелира към помощ на медиците от болниците.„Ние сме отворени към всички наши колеги, нито един от нас няма да откаже помощ, протягаме ръка. Ние имаме нужда нашите колеги, които вече осем месеца са на първа линия, да вземат глътка въздух“, коментира той.

Липса на реформи
На няколко пъти в изказването си здравният министър заяви, че проблемите, които се виждат сега, са следствие на липсата на реформи в системата през годините. По думите му сме свидетели на 20 години „лутане и несвършване на реформи в системата“, но разполагаме с именно с нея. С тази система разполагаме, нужно е да я усилим и да й сплотим частите, заяви той.

Заместници
Както вече стана ясно, екипът на здравния министър ще бъде подсилен с двама заместници – единият ще отговаря за лекарствоснабдяването, като е възможно да се направят и вуртуални денонощни складове за медикаменти. Другият ще има логистични задачи, свързани предимно с осигуряване на доброволци за системата, снабдяване с медицински консумативи и други.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#W%7

futurehealth 23.11.2020 10:46:31

банка за стволови клетки

Гост 22.11.2020 19:47:48

Системата рухнаха другарю министър.

Старшинката 22.11.2020 17:04:18

По време на война пострадалите се обслужват от военните болници !

F20.0 22.11.2020 17:03:01

Един хирург прави над 400 операции на година ...и не се оплаква! Сега се наложи личните лекари да поработят малко и то по телефона и всичко омрънкаха !

Гост 19.11.2020 22:27:59

Балтов, не повтаряй гербаджийската грамофонна плоча. Не оправдавайте вашата организационна некадърност с обвинения към хората.

Да да 19.11.2020 10:42:30

Ангелов оставка на теб и цялото правителство! Вие сте нелегитимни управници и хората не ви вярват!

БЛС-Въоръжено Крило 19.11.2020 11:45:56

Абсолютно. Циркаджии и шутове на Тиквата не ни трябват. Пародията на здравна система също. Ако някой има съвест не би станал министър на здравеопазването в страна в която лекарите и медсестрите не се уважават, а всичко е изоставено в още по-голяма разруха последните 30 години от общо 76 мръснишко комунистическо управление


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари
30.11.2020 17:46:14 Полина Тодорова

НЗОК очаква предложения за казуса с починали или болни семейни лекари

В сегашния Национален рамков договор няма разработен механизъм за ситуация, при която общопрактик ...

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID
30.11.2020 17:32:50

И проф. Митко Цветков загуби битката с COVID

Почина проф. Митко Цветков, уролог от Пета МБАЛ – София. „С болка и прискърби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...