Понеделник, 27 Януари 2020
19
ян
12
 

Здравният министър: Повечето пари за неефективни структури не решават проблема с общинските болници

Ще използваме всички законови мерки да спасим МБАЛ Ловеч

Петък, 19 Януари 2018 | 16:13:02
12

„Допълнителен ресурс в неоптимизирани болнични структури, без да са анализирани причините и факторите, довели до това, води единствено до неефективно разходване на публични средства, без да се постигне търсения резултат -  качествено леч

„Допълнителен ресурс в неоптимизирани болнични структури, без да са анализирани причините и факторите, довели до това, води единствено до неефективно разходване на публични средства, без да се постигне търсения резултат -  качествено лечение на пациентите“. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на депутатите от левицата Георги Йорданов Йорданов и Илиян Ангелов Тимчев, свързан с мерките за стабилизиране на общинските болници.

Ананиев изтъкна, че проблемите на общинските болници са комплексни и са натрупани от години. Той обясни, че министерство на здравеопазването извършва анализ на областно ниво, на база на който ще се предложат оздравителни планове за лечебните заведения. „Ние ще предложим на местните власти да предприемат аналогични мерки по примера на държавните болници и за общинските лечебни заведения“, отбеляза той.

По думите му обаче решение за проблемите в сектора не трябва да  се търси само чрез допълнително финансиране, без това да е придружено чрез законодателни промени за оптимизиране на системата, закриване на неефективни дейности и структури, както и въвеждане на по-стриктен контрол.

Ананиев подчерта, че общинските болници са изключително важно звено в цялата болнична система. „Това, обаче което правим с финансирането на тези болници, е свързано с действащото законодателство. Те се финансират на база на обем и цени, които се определят с Националния рамков договор“, посочи той. Ананиев припомни и заявената вчера пред ресорната комисия готовност за преглед на дейностите в МЗ с цел евентуални икономии от там, с които да се насочат към общинските болници.  Освен това, припомни още той, се водят разговори за структурата на клиничните пътеки, по които работят  този тип болници с цел възможно тяхно увеличение.

Министър Ананиев отговори и на въпрос, свързан с болницата в Ловеч. Той обясни, че ще се използват всички законови болницата да продължи да работи и да изпълнява функцията си.  Предстои преструктуриране на отделения и легла, намаляване на разходите за административна издръжка, както и намаляване на задълженията. Леглата в болницата ще се намалят от 237 до 149. С над 100 души ще се намали административният персонал, лекарският персонал обаче ще бъде запазен, обясни още той. Съкращаването на специалистите по здравни грижи ще е предимно за сметка на служителите в пенсия и тези с ниска степен на натовареност, посочи Ананиев.

 Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SswE

Гост 20.01.2018 02:53:41

Ветеринар, явно не знаеш но държавните чиновници каквито и да са те :министри,зам.министри . ,директори и надолу за участието си в бордове ,управителни и надзорник съвети пари не вземат.Бойко Борисов още в първия си мандат отряза всякакви плащания извън заплатата на държавните служители .Вземат ДМС на тримесечие ,в зависимост от спестените средства на министерството или агенцията.Така че Ананиев не е взел и една стотинка като шеф на Надзора на Касата.Както и другите представители на държавата в Надзора.Но за сметка на това останалите представители :синдикати,БЛС,пациентски организаци вземат добри пари . Ограмотявай се и тогава пиши щото е тъпо иначе,издава повърхностното ти отношение и лаизъм към нещата.

Dr_Doolittle 20.01.2018 12:20:13

Не се обаждай от обора бе, червено искърско. Заплатите на чиновниците в МЗ и НЗОК изобщо не са оправдани за 28 години (респективно 17) липса на европейски реформи. И ти липсват и вторите 7 години, защото не си чел детските нижки извън 'Овчарчето Калитко'. Както е известно Dr Doolittle (в книгата The Story of Dr. Dolittle-Hugh Lofting) е хуманен лекар , но чува , разбира и разговаря дори с животните (като в природата така и във форумите). Повечето от тях също го разбират. И аз като него. По изключение лекувам и хуманоиди като теб.

Гост 20.01.2018 09:06:42

A Бойко рушветите отряза ли им.

Гост 20.01.2018 11:24:31

Техните - не , само тези на лекарите,но търпи пълен неуспех при тях.

Гост 20.01.2018 20:08:12

При лекарите рушвети няма.Има поискано справедливо възнаграждение след свършена високоспециализирана дейност,за която се учи минимум 15 г. Рушвет се дава на индивиди на ръководен пост .за да свършат или не някаква работа(преди).

ПАЦИЕНТ 19.01.2018 22:16:41

Дядка, докато не те е тряснал инфаркт или инсулт хващаи пътя!!! В здравеопазването няма управия!

Dr_Doolittle 19.01.2018 20:43:53

Аз не знам по-неефективна структура от правителствената НЗОК. а този там взимаше заплатка от тази неефективна структура без да е допринесъл с нещо за ефективност ,по-скоро допринасяше за задълбочаване на нейната неефективност, Стотици милиони лева дългове към чужди болници и здравни системи ,стотици милиони дългове към българските болници от незаплатен труд формално считан за излишък, непоискан и ненужно даден едва ли не. Никакво реално остойностяване на лекарската дейност 17 години. С въвеждане на други здравни фондове много лесно ще се докаже НУЛЕВАТА ЕФЕКТИВНОСТ на правителственото недоносче НЗОК. ЗАТОВА И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ БОКЛУЦИ НЕ ИСКАТ ДРУГИ ФОНДОВЕ НА ПАЗАРА.

Гост 20.01.2018 09:32:51

Политическите боклуци нямат интерес от частни фондове, защото ще има тотално прекратяване на договорите на частните им структури. В момента това е невъзможно, тъй като политическите боклуци назначават не само ръководните служители в НЗОК, РЗОК, ИАМО и МЗ, а вече наглеят да пробутват назначения и в експертния персонал

гост 2 19.01.2018 20:29:44

а накрая ще платите и обезщетенията при уволнение на лапачите - да си седят у къщи докато вие работите - а хаха ха ........ няма такъв цирк ,т не е смешно !

Гост 19.01.2018 17:34:39

Така е на всякъде .И затова искат само пари бе да променят нищо.Да има за кърлежите дето си брат оная работа а докторите бачкат.

Гост 19.01.2018 16:31:02

"С над 100 души ще се намали административният персонал"-за едно легло-двама чиновника, един лекар на 10-15 легла!

Гост 19.01.2018 18:05:46

Не са чиновници а лапачи на нашите пари,чиновника все нещо ще свърши а тези само лапат мангизи.


Още новини
Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие
26.01.2020 09:27:43 Надежда Ненова

Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие

Д-р Бахрам Фирузи е ортопед-травматолог, специализирал Хирургия на ръката. Завършва средното ...

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици
25.01.2020 10:23:25 Невена Попова

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици по ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...