Неделя, 24 Септември 2023
12
апр
3
 

Здравният министър: Решаваме до седмица дали да прилагаме AstraZeneca на лица под 60 години

Понеделник, 12 Април 2021 | 16:19:07 Полина Тодорова
3

Португалското председателство на ЕС е изпратило становище до България, според което общоевропейският подход ще е приложението на ваксината на AstraZeneca да се ограничи изцяло при лицата под 60 години. Това стана ясно на брифинг на министъра на здравео

Португалското председателство на ЕС е изпратило становище до България, според което общоевропейският подход ще е приложението на ваксината на AstraZeneca да се ограничи изцяло при лицата под 60 години. Това стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов и зам.-здравния министър Жени Начева пред Столичната регионална здравна инспекция. Преди да се вземе крайно решение у нас обаче ще се изиска спешно становище от българските експертни съвети, което трябва да е ясно до края на тази седмица.

От думите на Ангелов стана ясно, че в момента интересът към AstraZeneca в България е спаднал до символични нива. Той обаче отново увери, че от медицинска гледна точка ваксината е изпитана, ефикасна и безопасна.

Експертите трябва да кажат и какво ще се случи с хората, които са получили първа доза от препарата и искат да си направят и втора игла. Със сигурност на хората, които са си сложили първа игла, ще дадем ясен отговор дали втората да е базирана на информационна РНК или да е векторна ваксина – това е ваксината на Janssen, заяви здравният министър. Решение ще се вземе и по отношение на лицата, които категорично искат да се ваксинират с продукта на AstraZeneca.

Аз лично вярвам във ваксините, нямам колебание, когато ваксинирам сина си с всички ваксини, включително с допълнителните. Вярвам във ваксините на AstraZeneca, Pfizer, Moderna, защото те са преминали всички клинични изпитвания, подчерта проф. Ангеов.

Малко повече навлезе рекламата в медицината, коментира ситуацията той, като призова българите да вярват на родните специалисти. Нямаме колебания, че постъпваме правилно и няма да изложим на риск живота на нито един човек, каза той.

Здравният министър допълни, че няма нито едно клинично проучване, в което да се наблюдават два различни продукта. В същото време, посочи той, решение за прилагане на различни видове ваксини при едни и същи лица вече се прилага в някои европейски държави.

Запитан какво ще се случи с ваксините на AstraZeneca, ако няма никакъв интерес към тях, той обясни, че те ще бъдат изтеглени и съхранявани в складовете на БулБио или РЗИ. Какво ще се прави с тях ще се реши спрямо договорите, подписани между ЕК и компанията.

На брифинга стана ясно, че до края на деня ще се вземе решение за улеснение на логистиката, свързана с разпределението на ваксините при личните лекари. Целта е да не се налага те да чакат на дълги опашки пред здравните инспекции.

Здравният министър съобщи още, че днес страната ни е получила 62 010 дози от ваксината на Pfizer. Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца, а с очакваните допълнителни количества до края на юни общото количество ще е 2 700 000  дози. Първите дози от ваксината на Janssen пък се очакват на 16-ти април и те ще са в размер на 14 400 дози.

В момента в София няма РНК ваксини, съобщи от своя страна заместник-здравният министър Жени Начева. Тя посочи, че желаещите да си поставят този тип ваксина ще трябва да изчакат до май месец.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
brda

гост 13.04.2021 09:24:42

А Лизачът зад него с тъмните очилца докторчето Данчо Пенчев плати ли си за конкурса.

Предупредих 13.04.2021 00:42:49

Ще има съд и тоз изгоря като предходните министри Нанев Петров Москов Константинов заради Тиквата.

БАСЛ 12.04.2021 17:54:59

Ваксинирайте с нея Жени Начева


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Теодора Делчева: Загрижеността, отзивчивостта и най-вече отговорността са от първостепенна важност в лекарската професия
24.09.2023 11:15:03 Невена Попова

Д-р Теодора Делчева: Загрижеността, отзивчивостта и най-вече отговорността са от първостепенна важност в лекарската професия

Д-р Теодора Делчева е възпитаник на МУ - София Завършва образованието си през 2022 г. От февр ...

Високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души годишно
24.09.2023 10:41:43

Високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души годишно

Всяка година високият холестерол причинява смъртта на 2.6 млн. души по света. Той е сред основнит ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...