!
Сряда, 19 Юни 2024
21
ян
4
 

Зеленият сертификат пада при 60% ваксинирани с 2 дози (Обновена)

Петък, 21 Януари 2022 | 18:05:07 Надежда Ненова
4

„Зеленият сертификат“ у нас може да бъде премахнат, ако бъде изпълнено едно от двете условия – процентът на ваксинирани с 2 дози да достигне поне 60, или много ниска заетост на интензивните легла  - до 5%. Това стана ясно на бриф

„Зеленият сертификат“ у нас може да бъде премахнат, ако бъде изпълнено едно от двете условия – процентът на ваксинирани с 2 дози да достигне поне 60, или много ниска заетост на интензивните легла  - до 5%. Това стана ясно на брифинг на премиера Кирил Петков, здравния министър проф. Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Имаме предложение да премахнем зеления сертификат, когато постигнем ваксинация 60% с първите две дози, за да знаем, че няма да се запълват интензивните легла, или ако заетостта на интензивните легла в страната падне на 5%, но ако се вдигне броят пак ще се въведе. Това предложение ще бъде дискутирано в следващите дни“, каза премиерът. 

От думите на здравните власти стана ясно още, че пандемичният план е преработен и спрямо него страната е разделена на пет, а не на шест клъстера, както досега.

„Оптимизирахме клъстерите от 6 на 5. Засега варианта Омикрон не води до високи нива на заетост на интензивните легла и ако бяхме използвали старите критерии, цяла България щеше да е затворена. Лошата новина е, че прогнозата показва, че регион 1 – София, и регион 5 – Ямбол, влизат в етап 3 след пет дни“, каза премиерът.

Доц. Кунчев уточни, че петте региона покриват петте медицински университета в страната. „Мерките се вземат на областен принцип, но управлението на заетостта на леглата се извършва в клъстера“, допълни още той. 

„Въпреки че нашето ниво на ваксинацията се увеличава, не може да стигнем до тези нива на държавите, където се облекчават мерките. Моделът е много различен, защото и поведението на вируса е различно. Ценното в модела е прогнозируемостта на мерките“, каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. 

Тя уточни, че критерий за вземане на мерки не е само заетостта на интензивните легла, а и заетостта на обикновените легла в лечебните заведения, както и общата 14-дневна заболеваемост.

По повод предложението за премахване на „зеления сертификат“ доц. Кунчев заяви, че този компромис се търси заради особеностите на Омикрон. Ако по принцип коронавирусът свикне с човешкия организъм и стане една нормална респираторна инфекция, то няма да има нужда от мерки и сертификати. Очакваме до две-три седмици вълната да обхване цялата страна и да започне нормализиране. Това значи, че от края на февруари можем да очакваме вълната да е преминала“, каза той. 

Доц. Кунчев обаче допълни, че увеличаването на ваксинация е това, към което се стреми страната, защото сме много далеч от нивата на държавите, в които премахват мерките. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vmjH

Гост 23.01.2022 21:08:27

Дори парламентарния „елит“ на ПП Израждане се състои от ваксинирани антиваксъри

Гост 22.01.2022 22:30:19

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici

Минава 22.01.2022 08:32:32

големият кораб минава...

Гост 21.01.2022 20:10:11

Гост 21.01.2022 13:20:55 Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка по твърдения на инфекциониста Атанас Мангъров, че "564 души, които са починали след зараза с коронавирус, са починали, защото са ваксинирани". По същата причина вчера и Управителният съвет на Българския лекарски съюз обяви, че сезира Столичната комисия по професионална етика. Извънредна обстановка БЛС разследва доц. Мангъров, грозят го глоба от 5 минимални заплати и порицание Мислите ли, че доц. Мангъров е нарушил професионалната етика? Лекарският съюз дава Мангъров на етична комисия Твърденията на Мангъров вече бяха опровергани от здравното министерство, а етичната комисия на Столичната колегия на Българския лекарски съюз също проверява известният инфекционист. Разликата между "починали ваксинирани" и "починали, ЗАЩОТО са ваксинирани" може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си "играе" със страховете и притесненията на хората", заявиха от Българския лекарски съюз. Проверката на прокуратурата трябва да установи има ли данни за извършено престъпление - за всяване на паника по чл. 326 от Наказателния кодекс. Ако се докаже, че Мангъров е всял паника с фалшиви новини, то той може да влезе в затвора за срок от до 2 години или до 5 години при настъпили значителни вредни последици и да плати между 10 000 и 50 000 лв. глоба. В началото на пандемията, подсъдима по същия текст в НК, но впоследствие оправдана, беше настоящата здравна министърка Асена Сербезова. За всяване на паника по отношение срока на годност на ваксините беше проверяван и бившият премиер Бойко Борисов, но проверката беше прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...