Вторник, 15 Юни 2021
03
юни
 

Злоупотребата с антибиотици води до невъзможност за лечение

Антибиограмата трябва да се превърне от изключение в норма

Петък, 03 Юни 2016 | 15:08:25 Надежда Ненова


Самолечението на пациентите, продажбата без рецепта на антибиотици в ап

Самолечението на пациентите, продажбата без рецепта на антибиотици в аптеките, ненужното предписване на антибиотици от лекарите, без да са направени необходимите изследвания и използването на големи количества антибиотици в селското стопанство водят до повишена микробна резистентност. Това беше заключението на експертите по време на Кръглата маса „Рационална антибиотична употреба при деца – обща мисия на лекари, пациенти и институции“, организирана от Комисията по здравеопазването на НС и пациентски организации „Заедно с теб“.

Експертите се обединиха около тезата, че е нужна Националната антибиотична стратегия, която да включва подобряване на надзора, актуализация на нормативните документи, засилване на секторните връзки, ваксинационна политика, обучение за студентите и специализантите и регулация и ангажиране на обществото.

Прекомерната употреба на антибиотици може да доведе до невъзможност за лечение на общоразпространени инфекции. Това каза представителят на Световната здравна организация д-р Данило Ло Фо Уонг по време на конференция, посветена на микробната резистентност. Той отчете, че в световен мащаб нараства резистентността към антибиотици на някои патогени, като основните причини за това са самолечението на пациентите, продажбата без рецепта на антибиотици в аптеките, ненужното предписване на антибиотици от лекарите, без да са направени необходимите изследвания и използването на големи количества антибиотици в селското стопанство.

„Успехите на СЗО в удължаването на продължителността на живота в Европейския регион, постигнати донякъде от въвеждането на антибиотици, днес са изложени на голям риск, поради нарастващата антимикробна резистентност. Животоспасяващите антибиотици стават неефективни и драматично скъпи“, каза доц. Михаил Околийски, директор на националния офис на СЗО за България.

По данните на СЗО повече от 25% от устойчивостта към микроби е установена в няколко страни от ЕС. Това само в ЕС е довело до 25 000 смъртни случая всяка година и допълнителни медицински грижи и социални разходи от поне 1,5 млрд. евро.

За България данните са от последните 17 години и показват увеличаване на резистентността към определени категории антибиотици.

Резистентност към антибиотично лечение в извънболничната помощ

Всяка година Европейският център за контрол на заболяванията събира данните от НЦЗПБ за консумацията в извънболничната помощ. За последните две години има тенденция за увеличаване. Това донякъде може да се обясни с по-тежките грипни епидемии за 2014 г. и 2015 г. В болниците горе-долу сме на средно европейско ниво.

В доболничната помощ на първо място са тетрациклините, следват бета-лактамните антибиотици, цефалоспоринови антибиотици, макролиди. Това каза в презентацията си директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

Неговото категорично становище е, че трябва да се вземат спешни мерки и за увеличената консумация на антибиотици в обществото. Мерките са обучение, обяснения, повече изследвания, изчакване в доболничната помощ на вирусния стадий на инфекцията, особено при децата, смята той.

Данните

На първо място микробите, които правят инфекциите в България, са причинителите на пневмониите. Има обаче тенденция за намаляване на пневмококовите инфекции, което най-вероятно се дължи на факта, че от 1 април 2010 г. децата се ваксинират с пневмококова ваксина. Лошото е, че са се увеличили хемофилус инфлуенце и грам-отрицателните причинители на пневмониите, посочват експертите.

Пеницилиновата нечувствителност намалява в България, но това ще се промени заради увеличената консумация в доболничната помощ при макролидите, прогнозират специалистите, като отбелязват, че е задължително те да останат под контрол и да не се изписват без антибиограма. Расте резистентността и към стрептококос пиогенес – причинителят на ангината и скарлатината. Два са проблемите – скарлатината не трябва да се лекува с макролиди, а пеницилините се дават рядко.

Опасностите са при карбапенемите и ацинетобактерите, отбеляза проф. Кантарджиев: от 16% през 2007 г. сега вече резистентността е увеличена до 50%. По думите му, не се ли въведе регулация за периоперативна профилактика, така че да намалява броят на ацинетобактерите, проблемът след години ще е много голям в нашите болници.

Резистентност в болниците

Всяка година около 150 лаборатории обобщават данните си за това какво са изолирали. На базата на тези данни, ние знаем на 85% от леглата в страната каква е антимикробната резистентност, каза още проф. Кантарджиев.

„В нашите болници цефалоспорини трета генерация са 73%. Първа генерация – 10%, втора генерация – 13%. Това го няма никъде по света! Обикновено най-голямата консумация е на първа и втора генерация цефалоспорини. Те се употребяват за периоперативната профилактика, което трябва да се прави при всяка операция. При нас проблемът е, че цефалоспорин трета генерация струва 1 лев, докато 3-4 лева е първа генерация. Това е причината за генералната резистентност към всички видове антибиотици“, категоричен беше директорът на НЦЗПБ.

Оказва се, че фактът, че сме че сме единствената държава, която употребява цефаспорони трета генерация повече от втора и първа – както за профилактика в хирургията, така и за лечение – е причината за силната устойчивост на ешерихия коли към антибиотици. В същото време 62% от лежащоболните взимат антибиотик от първия до последния ден в болницата. „Казва се, че е за всеки случай. Само че резистентността отива нагоре и след това много трудно се компенсира, включително и с икономически загуби за болницата. Много са скъпи антибиотиците за резистентните бактерии“, отбеляза проф. Кантарджиев.

Експертите се обединиха категорично около идеята за актуализиране на концепцията за контрол на вътреболничните инфекции и рационалното използване на антибиотици. Но ако употребата на медикаментите е изключително задължение и отговорност на лекуващия лекар, то вътреболничните инфекции по-трудно могат да бъдат контролирани, защото болните се местят от болница в болница и при резистентност прехвърлят инфекцията от едно лечебно заведение в друго, отбелязаха те.

Нужда от индивидуализирана терапия

Антибиотиците са уникални лекарства, тъй като не действат на човешките тъкани, а търсят микроба и унищожават само него. В същото време обаче това е групата лекарства, които предизвикват трайни екологични последици. „Всички имаме микроби 10 пъти, колкото нашите собствени клетки, в телата ни те са 2,5-3 килограма. Когато взимаме антибиотик, живи остават само тези микроби, които са резистентни и щем, не щем ги разпространяваме в околната среда“, каза проф. Кантарджиев.

Всеки микроб си има своята резистентност, затова антибиограмите трябва да се превърнат от изключение в норма, посочи той. „Антибиограмите съществуват от 1960 г. и за съжаление струват 2-3 лева. Затова малко я подценяваме, затова и здравната каса е решила, че може и без това. Обаче не може, защото когато се изписват антибиотици, даже емпирично, трябва да се знае каква е резистентността“, отбеляза в заключение проф. Кантарджиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hp4a


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
От утре: Без маски за работни колективи до 7 души, ваксинирани или преболедували COVID
15.06.2021 18:38:22

От утре: Без маски за работни колективи до 7 души, ваксинирани или преболедували COVID

Днес, 15 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за ...

Министърът: Хидроксихлорохинът, купен от предишното правителство, може да бъде бракуван
15.06.2021 17:41:42

Министърът: Хидроксихлорохинът, купен от предишното правителство, може да бъде бракуван

Предварителните резултати от проверката на начина на провеждане на процедурите по закупуване на л ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...