!
Петък, 03 Май 2024
31
ян
3
 

Зъботехниците алармираха, че Касата не отпуска средствата за безплатни зъбни протези

Понеделник, 31 Януари 2022 | 16:14:27 Надежда Ненова
3

Българската асоциация на зъботехниците поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев заради неизплатените средства по проекта за безплатни протези за пациентите над 65

Българската асоциация на зъботехниците поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев заради неизплатените средства по проекта за безплатни протези за пациентите над 65 години, стана ясно на пресконференция днес.

Припомняме, че в бюджета на НЗОК за 2021 г. бяха предвидени целево 2 млн. лв. по програмата за зъбно протезиране на пенсионери за заплащане на медицинските изделия.

От Асоциацията уточниха, че още през септември миналата година, след като средствата бяха гласувани от парламента, те са поискали спешна среща с НЗОК, за да може да започнат преговорите този бюджет да влезе в действие.

„Отговорът на Здравната каса на първата среща беше, че ще потърсят някаква възможност, но последва писмо, в което заявиха, че на този етап не я намират. Направихме консултации с няколко кантори по медицинско право. Пуснахме три писма до Касата с три предложения за възможности. Два отговора получихме. Един, който потвърждаваше първото мнение, че нормативната уредба не го позволява и втори – че не виждат възможностите, които ние сме им посочили“, каза зам.-председателят на Асоциацията Стоян Котев.

„Не е спазен ЗБНЗОК, който е задължителен за изпълнение, а освен това Надзорния съвет има правото да създаде механизъм, по който да бъде изпълнено заложеното в бюджета. В крайна сметка е ощетен пациентът, затова искаме оставката на управителя на Касата“, каза той.

От Асоциацията съобщиха още, че главната причина Касата да не заплаща зъбните изделия е липсата на документ, с който да се назначава изработването на зъбна протеза на пациентите.

„Въпросният документ беше наложен като вид изискуем от редица закони. Ние го предложихме още през 2007 г., но оттогава нищо. Това води до безотчетност и до нерегламентирани практики, както и до неяснота за пациента кой, къде и с какви материали е направил зъбната му протеза. Смятаме, че умишлено се бави и саботира този документ. Това е предпоставка да има сив сектор. След като този документ липсва, означава и че ние работим нерегламентирано“, обясни Георги Дулев от Асоциацията.

„Има нерегламентирани зъботехнически лаборатории, които не носят отговорност и в които се работи с материали без ясен произход, работят хора без необходимото образование. Това води до некачествено изделие, което може да доведе до редица последствия, които могат да нанесат трайни увреждания на пациента“, допълни Стоян Христов от Асоциацията.

Христов каза, че може да даде примери със Сливен, където са подавани множество сигнали до различни институции за нерегламентирани лаборатории, а извършваните проверки са останали без резултат.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kQ7S

Пенсионер 07.06.2022 07:40:52

Не знаем какво и на кого плаща касата, НО ние си плащаме по 200 лв на зъботехниците, независимо дали продукта им е годен за употреба. БЕЗПЛАТНО НАЛИ?

Гост 31.01.2022 18:07:30

Тези на снимакта колко са глупави . Мислят си ,че ще се намърдат в държавния бюджет на НЗОК като ще получават сигурни пари. А не се допитаха до глупавите доктори ,които работят с НЗОК колко получават . Тогава щяха да разберат ,че медицинска дейност струваща 60-80 лева , шиб аната НЗОК им плаща за 6 лева или изобщо не им плаща в повечето случаи .Само капитация левче на месец.. Та ще видят изумени как НЗОК ще им калкулира безцеремонно дейността по 8.03 лв на протеза на пациент, бала бумаги и проверки всеки месец на чантаджии. Чак тогава ще разберат с какъв изрод си имат работта -лизгаво комунистическо влечуго, което системно граби труда на всички. Ама докато не се опарят ще си мислят за цветя и рози . Да не говорим,че за много западни държави тези услуги са извън здравното осигуряаване и не се покриват от фондове, а тук , бедната и жалка кочинка България ще ги покривала.

гост 31.01.2022 16:43:28

А зъболекарите питахте ли , щото протезите с в техния НРД - дали ще се навият 200 лв дето ги вземат сега да ги вземате вие?


Всичко за коронавируса
Още новини
1,4% положителни проби, отново без починали
03.05.2024 09:24:23

1,4% положителни проби, отново без починали

6 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 422 теста, което прави 1,42% поло ...

EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1
02.05.2024 17:24:44

EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1

Работната група за спешни случаи (ETF) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча акт ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...