Четвъртък, 18 Август 2022
22
март
 

ИАЛ пусна кратката характеристика на ваксината на Janssen

Понеделник, 22 Март 2021 | 11:30:05


Изпълнителната агенция по лекарствата публикува кратката характеристика на последната към момента одобрена за приложение в ЕС ваксина – тази на Janssen. COVID-19 Vaccine Janssen се прилага като една доза по 0,5 ml само чрез интрамускулна

Изпълнителната агенция по лекарствата публикува кратката характеристика на последната към момента одобрена за приложение в ЕС ваксина – тази на Janssen.

COVID-19 Vaccine Janssen се прилага като една доза по 0,5 ml само чрез интрамускулна инжекция. Ваксината е в многодозов флакон, който съдържа 5 дози по 0,5 ml. COVID-19 Vaccine Janssen е моновалентна ваксина, съставена от вектор, който е рекомбинантен, нерепликиращ се човешки аденовирус тип 26, кодиращ SARS-CoV-2 шипов (S) гликопротеин с пълна дължина в стабилизирана конформация. След приложение S гликопротеинът на SARS-CoV-2 се експресира преходно, като стимулира както неутрализиращите, така и други функционални S специфични антитела, както и клетъчни имунни отговори, насочени срещу S антигена, което може да допринесе за защита срещу COVID-19.

Ваксината е показана за активна имунизация за превенция на COVID-19, причинен от SARS-CoV-2 при лица на възраст 18 или повече години, e разписано още кратката характеристика на ваксината. Безопасността и ефикасността й при деца и юноши (под 18- годишна възраст) все още не са установени, защото липсват данни. При лица над 65-годишна възраст не е необходима корекция на дозата, гласи още тя. Приложение на COVID-19 Vaccine Janssen при бременност трябва да се има предвид, само когато потенциалните ползи надхвърлят потенциалните рискове за майката и плода.

Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността, се посочва в кратката характеристика на ваксината. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция.

Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Тя обаче не трябва да се отлага при наличие на лека инфекция и/или леко повишена температура, е записано още в нея. Ваксината трябва да се прилага внимателно при лица, получаващи антикоагулантна терапия или такива с тромбоцитопения или някакво нарушение на кръвосъсирването напр. хемофилия, защото след интрамускулно приложение при тях може да настъпи кървене или образуване на синини, сочи още характеристиката на продукта.  В нея е записано, че са съобщени случаи на анафилаксия. Винаги трябва да има на разположение подходящо медицинско лечение и наблюдение в случай на анафилактична реакция след приложението на ваксината. Препоръчва се внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксиниране.

Ефикасността, безопасността и имуногенността на ваксината не са оценени при имунокомпрометирани лица, включително тези, получаващи имуносупресивна терапия. Ефикасността на COVID-19 Vaccine Janssen може да бъде по-ниска при имунокомпрометирани лица.

От описанието на ваксината става ясно,че продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя е в процес на установяване във все още продължаващи клинични изпитвания. Защитата започва около 14 дни след ваксинирането, е записано още в характеристиката на продукта. Както при всички ваксини, ваксинирането с COVID-19 Vaccine Janssen може да не осигури защита на всички реципиенти на ваксината, е отбелязано в нея.

Най-често съобщаваната локална нежелана реакция от ваксината при осъществено проучване  е болка на мястото на инжектиране (48,6%). Най-честите системни нежелани реакции са главоболие (38,9%), умора (38,2%), миалгия (33,2%) и гадене (14,2%).

При 9% от участниците в него се наблюдава пирексия, определена като телесна температура ≥38,0°C. Повечето нежелани реакции възникват в рамките на 1-2 дни след ваксинирането и са леки до умерени по тежест и с кратка продължителност отново за ден-два.

Ваксината е разрешена за употреба по т. нар. схема „разрешаване под условие“. Това означава, че за лекарствения продукт се очакват допълнителни данни. Европейската агенция по лекарствата ще извършва преглед на новата информация за ваксината поне веднъж годишно и характеристиката ще се актуализира.

Ваксината може да се доставя замразена при -25°C до -15°C или размразена при 2°C до 8°C за еднократен период до 3 месеца, като не трябва да се използва след първоначалната дата на изтичане на срока на годност.

С цялата характеристика на ваксината може да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4YHc


Всичко за коронавируса
Още новини
САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка
18.08.2022 17:50:51

САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка

САЩ ще увеличат доставките си на ваксина срещу маймунска шарка, като предоставят допълнителни 1,8 ...

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването
18.08.2022 16:59:16 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването

БЛС ще участва в работната група за остойностяването на лекарския труд и ще представи изработенат ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...