Четвъртък, 19 Май 2022
12
май
4
 

ИАМН: Не е оказана медицинска помощ в пълен обем на починала 21-годишна родилка в Разград

При повечето от извънредните проверки, извършени от агенцията за смъртта на пациенти, не са открити нарушения

Сряда, 12 Май 2021 | 15:52:05 Надежда Ненова
4

Не е била оказана медицинска помощ в пълен обем на починала 21-годишна родилка в Разград. Това е установил проверяващият екип на Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) при извършената проверка в МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Разград, става

Не е била оказана медицинска помощ в пълен обем на починала 21-годишна родилка в Разград. Това е установил проверяващият екип на Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) при извършената проверка в МБАЛ „Св. Иван Рилски“- Разград, става ясно от отговорите на ИАМН на въпроси на Zdrave.net.

Случаят е от 3 ноември 2020 г., а агенцията се самосезира, за да бъдат установени всички причини, довели до смъртта на младата жена.

„Жената е била приета в областната болница в Разград за раждане през октомври месец 2020 г. След интервенцията, извършена чрез секцио, младата родилка е напуснала здравното заведение със своето бебе в добро здравословно състояние. 3-4 дни след това отново потърсила помощ в разградската болница с много висока температура, затруднено дишане и положителен тест за коронавирус. Приета е в много тежко състояние и веднага е интубирана. Тя е била поставена на командно дишане до последно. Лекувана е и с „Ремдесивир“, но нищо не е помогнало, проблемът се е задълбочил изключително бързо и намесата на лекарите се оказала безполезна. Леталният изход настъпва за броени минути, разказва през ноември миналата година изпълнителният директор на областната болница д-р Гечо Жеков.

Проверката на ИАМН е установила, че още при първия прием на родилката в лечебното заведение не й е била оказана помощ в пълен обем, затова на приемащия и лекуващ лекар е връчен акт за установяване на административно нарушение. При проверката на втората хоспитализация ИАМН не е констатирала нарушения в диагностично-лечебния процес.

На същата дата – 3 ноември 2020 г., ИАМН започна проверка и в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“- Кърджали заради обявен случай на починала 33-годишна жена с коронавирусна инфекция, но без придружаващи заболявания. Там обаче не са установени нарушения при оказването на медицинска помощ.

Инспекторите на ИАМН са дали задължително предписание относно процедурата по уведомяване на близките на починал пациент във връзка с извършена проверка в УМБАЛ „Канев“-Русе, започната на 4 декември 2020 г. Става въпрос за случая на починал възрастен мъж в болницата, при който близките му не са били уведомени навреме за смъртта му. „Проверяващият екип е установил, че лекуващият лекар не е спазил стриктно вътрешната инструкция за организация на дейностите при летален изход, утвърдена със Заповед от изпълнителния директор на болницата. Във връзка с констатирания пропуск инспекторите на ИАМН са дали задължително предписание относно процедурата по уведомяване на близките на починал пациент. Предписанието е изпълнено от лечебното заведение“, се казва в отговора на агенцията.

Не са установени нарушения при оказването на медицинска помощ при останалите проверки, за които ИАМН са излезли със становище.

Това са случаите на двама починали пациенти – 36-годишен мъж в Бургас в УМБАЛ Бургас и 15-годишно дете с неврологично заболяване в УМБАЛ „Канев“-Русе от 23 ноември 2020 г.

Няма нарушения в диагностично-лечебния процес в МБАЛ-Благоевград 42-годишна бременна жена с COVID-19 на 13 март 2021 г. Нарушение не е установено и при действията на личния лекар на пациентката.

Проверката по случая на починалата 36-годишна родилка от 28 март 2021 г., започнала по нареждане на здравния министър проф. Костадин Ангелов, също не е показала нарушения. Проверяващите от ИАМН не са установили пропуски в диагностично-лечебния процес по време на хоспитализацията. Не са констатирани нарушения и при проверката на личния лекар на пациентката.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5BVw

Гост 13.05.2021 11:31:34

Ще го прекратят по маловажност!

Гост 12.05.2021 18:57:49

За тотална промяна е ИАМН. Протежето на Пенков да си управлява хотелите и Птицекомбината.

Гост 12.05.2021 20:12:04

Макрон стяга ли бохчите за Шумен?

Гост 12.05.2021 20:35:32

Ще има да доста да почакаш


Всичко за коронавируса
Още новини
Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла
18.05.2022 17:26:21

Кардиолог: Хипертонията е тих убиец, откриваме я по пораженията, които е нанесла

“Артериалната хипертония е тих убиец – не боли, не сърби и за съжаление я откриваме е ...

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят
18.05.2022 16:59:58

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят

Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото беше, когато се появи коронавирус ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...