!
Понеделник, 22 Юли 2024
23
апр
11
 

ИАМО откри нарушения в спешните отделения на болници

Понеделник, 23 Април 2018 | 10:30:05
11

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е открила редица нарушения в спешните отделения на болници в страната, съобщи БНТ. Проверката е обхванала цялата 2017 г. По думите на главния секретар на ИАМО Емил Велчовски най-честите нарушен

Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е открила редица нарушения в спешните отделения на болници в страната, съобщи БНТ. Проверката е обхванала цялата 2017 г.

По думите на главния секретар на ИАМО Емил Велчовски най-честите нарушения на спешните отделения са пропуски в медицинската документация и преценка на състоянието на спешния пациент без консултация с друг специалист. В други случаи пациенти са плащали, без да е необходимо.

 „В немалко случаи пациентът се връща, точно поради грешна преценка. Имахме един такъв случай в Севлиево. Един дядо с хипотрермия е върнат. На другия ден той е починал. В болницата в Силистра при една проверка установихме около 55 случая, при които е извършена екстракция на кърлеж и пациентите са заплатили за това нещо. Освен пациентите, за тези случаи е платило и Здравното министерство. То плаща на спешните отделения за всеки преминал спешен пациент“, казва Велчовски.

В периода април-юни 2017 г. проверката е установила, че в "Пълмед" лични лекари от ДКЦ-то на болницата са насочвали свои пациенти към спешното отделение в извън работно време. По документи тази дейност трябвало да се осъществява от дежурен кабинет. Медицинският одит e издал предписание за разкриване на кабинет за неотложна помощ към болницата, което е изпълнено през октомври миналата година.

В спешните отделения на други болници в страната също е отчетено увеличение на преминалите пациенти. Във Видин спешна помощ са търсили предимно неосигурени и пациенти, които не са успели да открият личния си лекар. От болницата обясняват, че не отказват помощ на неосигурените, за да избегнат конфликти, а пациентите, които не откриват личния си лекар, ги търсели, защото кабинетът за неотложна помощ не работи пълноценно.

„Това е зависимост, която рефлектира върху разходването на средствата по бюджета на МЗ, за сметка на организацията на дейността на ОПЛ“, казва Емил Велчовски.

МЗ и НЗОК започват съвместни проверки на лични лекари и кабинети за неотложна помощ. Работна група от експерти и лекари ще търси възможности за решаване на проблема, съобщи още БНТ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TnNX

Гост 23.04.2018 18:57:41

Проверяващите са сънували , че министерството е плащало за извършена дейност на спешните отделения. А кърлежа не знам кое е животозастрашаващото и е в листата на дейност на ОПЛ. А на всичко отгоре на ОПЛ се плаща за спешност и 24 часово разположение.

Гост 23.04.2018 21:11:41

Глупости бе тиквеник .На всички ли галфони и на тебе ли специално трябва да се напомня, че 24 часов труд е НЕЗАКОНЕН ОТ ТУК ДО СЕВЕРНА КОРЕЯ. Кога ще си ограмотите онова с вакуума , което стои на рамената ви служещо само за равновесие...? Това пролетарската измет сте от същия род кърлежи. Когато ти заработиш 24 часа тогава и лекарите ще заработим 24 часа. Ама че нагли примати Я кажи какво работиш да чуем какво нищожество си за обществото и как няма никакво значение твоето съществувание за социума. Иначе много знаете колко другите да работят и да ви обслужват. Мангалът не е етнос ,а манталитет.

и аз гост 23.04.2018 16:36:19

ОПЛ - спряха ви кранчето от здр каса на записан пациент и вие ревнахте. Познавате ли си пациентите? Когато вие лапахте бъдева пари, тесните специалисти работеха за без пари. Сега, когато ви плащат на осигурен пациент - вой до небесата. Моят личен лекар не познава здравословното ми състояние, отказва ми направление за специалист, макар че го посещавам на 5 години веднъж. Не ме е потърсил за реимунизация, нито за профилактичен преглед. Така, че, не се противопоставяйте с колегите си, а се замислете.

Dr_Doolittle 23.04.2018 21:21:42

Профан, ти не си с медицинско образование да решаваш дали личния лекар да ти пусне талон за специалист или не. Отивай и си плащай при специалист като си с претенции да те гледа тесен специалист. В Белгия се правят 3 пъти по-малко консултации с тесни специалисти отколкото на 1000 преминали пациенти в България. Те да не са по-долна категория хора от теб префърцунения. Просто лекарят решава , а не кака Сийка от Долно Уйно. Ти отиваш при медицински експерт , а не при продавачката за да ти дава. А това ,че ходиш на 5 години и не посещаваш ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ГОДИШНИ ПРЕГЛЕДИ не ангажира личния лекар да те познава с нарцисизма ти и претенциите на Луи XIV , освен ако не си руса, дългокоса дългокрака и със зелени очи за да си те спомня и познава по-подробно...

Гост 23.04.2018 21:27:49

Не ме е потърсил за реимунизация, нито за профилактичен преглед Този консуматор не е наясно,че задължението за явяване на профилактични прегледи и имунизации е записано в Закона за здравето и никой не е длъжен да ги кани с бъклица и дрян. Незнанието на законите не оправдава никого. Този дали чака КАТ да го покани да си закара тенекията за ГТП. Едва ли. Знае ,че има глоби от КАТ и ходи чинно и коленопреклонно. Тук обаче имал претенции личният лекар да го вземе за бала с лимузината за профилактичните прегледи ха-ха-ха, какви наглеци ,а

специалист 23.04.2018 12:40:04

Абе защо не вземат да закрият тази институция ОПЛ пък да видя тогава как ще ревете да работите не по 40 ами по 140 часа на седмица, щото за друго освен да пишете талончета не сте кадърни.

Гост 23.04.2018 13:59:07

Смотльо , да махнат ОПЛ от системата на НЗОК и да си плащат пациентите- чудесно. Ама и платено няма да работим повече от 10 часа дневно, защоот не сме роботи на работническо -селската влaст. Само ти не знам какъв специалист си освен по пролетарска организация на здравеопазването. Истинският лекар с тясна медицинска специалност печели здраво с частни прегледи главно ,а само боклучави тролове от Позитано се правят на специалисти във форумите и плачкат ,че нямат талончета. Така ,че по какво си специалист да се посмеем ....? Сигурно си някой кияк в РЗИ отдавна взел с клизма някаква специалност, ако въобше имаш някаква допирателна със здравното дело.

БЛС-Въоръжено Крило 23.04.2018 12:19:04

В ИАМО чукундурите не знаят ли че 24 ЧАСОВИЯТ ТРУД Е ЗАБРАНЕН ВЪВ ВСИЧКИ ПРАВОВИ ДЪРЖАВИ ? какво значи не са си намерили личния лекар? Ми той си ползва ЗАКОННАТА ПОЧИВКА. Къде ще го търсят ? - на вилата ,в планината, в киното, в мола, в ресторанта, в леглото на жена си ? Във времето за почивка всеки може да си прави каквото си иска , а не да чака някой да го емне да работи. Как може организация контролирашща медицинската дейност да иска 24 часов труд ? На какво основание ? Дежурни кабинети също не може да изисква,защото дежурствата на един лекар означават автоматично компенсация в която да не е на работа, а такова нещо няма предвидено в НРД. Следователно дежурствата биха надхвърлили изискуемото време на труд ДО 40 часа седмично , което също е противозаконно . ДОКОГА С ТОЯ КОМУНИЗЪМ БЕ ГАЛОШИ ?

госг1 23.04.2018 11:46:16

Аха, значи кърлежът не е спешност и да си плащаме , а после защо изписваме дейността като спешност и я плаща министерството. Е, това е въпроса!!!!

Гост 23.04.2018 12:25:41

Всичко ще си плащате. В болниците където ви правят услуги да ви пишат някаква клинична пътека чрез НЗОК ,без да имате това заболяване също трябва дави изпратят на касата с ценоразписа за неща които не са по клинична пътека, а не да ви правят услуги защото същите обслужени (иоблагодетелствани) след това казат по форумите ,че лекарите си измислят. Да , не трябва да си измислят клинични пътеки , а да си плащте ВСИЧКО ,КОЕТО НЕ ФИГУРИРА В КП.

Гост 23.04.2018 11:00:02

Всеки,който се е определил като спешен,а не е такъв трябва да си плаща.Кърлежът не е спешен и затова се плаща. Неосигурените също трябва да си плащат.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...