Неделя, 26 Януари 2020
16
апр
5
 

ИАМО предупреди за неефективно използване на лекарствата за рак в болниците

Понеделник, 16 Април 2018 | 12:28:13
5

„Прилаганата в лечебните заведения процедура за подготовка на лекарствените продукти за системно лечение на злокачествени заболявания във вид за директно приложение за пациента е с ниска ефективност и води до значителни загуби на финансови средст

„Прилаганата в лечебните заведения процедура за подготовка на лекарствените продукти за системно лечение на злокачествени заболявания във вид за директно приложение за пациента е с ниска ефективност и води до значителни загуби на финансови средства при унищожаването на остатъчните количества лекарствени продукти“. Това се посочва в доклад на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ за дейността й през 2017 година. 

При приложението на лекарствени продукти за системно лечение на солидни тумори се допуска неефективно използване. При съпоставка на дозите на назначения лекарствен продукт и отпуснат от болничната аптека остава неизползвано определено количество от него, сочат проверките на ИАМО.

 От агенцията определят като изключително негативна тенденцията за увеличаване на разходите за лекарствени продукти за сметка на разходите за дейност в рамките на стойността на един преминал болен и поясняват, че в разходите за дейност се включват тези за заплати, изследвания, съпътстващо лечение, режийни разходи и др.

В доклада е посочено още, че Комплексните онкологични центрове натрупват задължения, които не могат да обслужват с реализираните си приходи, които в голямата си част са за лекарствени продукти. В структурите по медицинска онкология се обобщават и анализират данни за крайния резултат от проведеното лечение за всяка туморна локализация - при колко пациенти е постигната пълна или частична ремисия, стабилна болест или стациониране – тоест, без ремисия, но и без прогрес. 

Като цяло от агенцията посочват, че е налице значително завишаване на разходите за лекарства през изминалата година, като отбелязват че то се дължи на различни фактори, сред които заплащането на иновативни терапии от НЗОК, неефективната подготовка на лекарствата за рак и унищожаването на остатъчното количество от тях, доставка на медикаменти в концетрации, които не позволяват те да се използват ефективно, както и лечение на пациенти с напреднали онкологични заболявания, налагащи промяна в терапията, включването на скъпи лекарства в нея и други.

От ИАМО предлагат и няколко препоръки, които да доведат до оптимизиране на разходите за лекарствени продукти. На първо място от там препоръчват разработване и внедряване на специализиран болничен софтуер, който да осигурява възможност за генериране на справки, позволяващи анализ на данните от проведеното лечение. Разписване на всеобхватно електронно досие като елемент от наредбата за утвърждаване на Медицински стандарт „Медицинска онкология“ е друга от препоръките на агенцията.

От там препоръчват и включване в практиката на нормативно разписани текстове, свързани с приготвянето на лекарствата за злокачествено заболяване и използването им.

В доклада на ИАМО се посочва, че въз основа на направените изводи за значителен ръст на разходите за лекарствени продукти, НЗОК следва да извърши сравнителен анализ на изразходваното за медикаменти, както и на разходите по нозологични единици.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D8c4

No comment 24.04.2018 17:15:13

Златица Петрова е основен лектор в предстоящата конференция на БЛС, която ще се проведе през уикенда на едно хубаво място край морето. Първи въпрос: Кой я покани и кой плаща престоя й? Втори въпрос: Нейното присъствие точно в този момент на конференицята не е ли знак за съгласие на ръководството на БЛС с порочните практики в ръководената от нея агенция, които станаха достояние на обществото чрез някои медии? Трети въпрос: Да очакваме ли, че ако евентуално тя напусне поста си, вратите на централата на нашата организация са отворени за нея, както се случи преди няколко години?

Гост 16.04.2018 19:20:08

теяоще ли не са в затвора

Сериозен 16.04.2018 14:01:27

Хахахаха, точно за тях!

Гост 16.04.2018 13:11:16

За които не са си платили.

Пипи 16.04.2018 12:33:44

И за кои болници са тези констатации?


Още новини
Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие
26.01.2020 09:27:43 Надежда Ненова

Д-р Бахрам Фирузи: България ми даде възможност за добра кариера и развитие

Д-р Бахрам Фирузи е ортопед-травматолог, специализирал Хирургия на ръката. Завършва средното ...

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици
25.01.2020 10:23:25 Невена Попова

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици по ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...