!
Неделя, 16 Юни 2024
16
апр
5
 

ИАМО предупреди за неефективно използване на лекарствата за рак в болниците

Понеделник, 16 Април 2018 | 12:28:13
5

„Прилаганата в лечебните заведения процедура за подготовка на лекарствените продукти за системно лечение на злокачествени заболявания във вид за директно приложение за пациента е с ниска ефективност и води до значителни загуби на финансови средст

„Прилаганата в лечебните заведения процедура за подготовка на лекарствените продукти за системно лечение на злокачествени заболявания във вид за директно приложение за пациента е с ниска ефективност и води до значителни загуби на финансови средства при унищожаването на остатъчните количества лекарствени продукти“. Това се посочва в доклад на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ за дейността й през 2017 година. 

При приложението на лекарствени продукти за системно лечение на солидни тумори се допуска неефективно използване. При съпоставка на дозите на назначения лекарствен продукт и отпуснат от болничната аптека остава неизползвано определено количество от него, сочат проверките на ИАМО.

 От агенцията определят като изключително негативна тенденцията за увеличаване на разходите за лекарствени продукти за сметка на разходите за дейност в рамките на стойността на един преминал болен и поясняват, че в разходите за дейност се включват тези за заплати, изследвания, съпътстващо лечение, режийни разходи и др.

В доклада е посочено още, че Комплексните онкологични центрове натрупват задължения, които не могат да обслужват с реализираните си приходи, които в голямата си част са за лекарствени продукти. В структурите по медицинска онкология се обобщават и анализират данни за крайния резултат от проведеното лечение за всяка туморна локализация - при колко пациенти е постигната пълна или частична ремисия, стабилна болест или стациониране – тоест, без ремисия, но и без прогрес. 

Като цяло от агенцията посочват, че е налице значително завишаване на разходите за лекарства през изминалата година, като отбелязват че то се дължи на различни фактори, сред които заплащането на иновативни терапии от НЗОК, неефективната подготовка на лекарствата за рак и унищожаването на остатъчното количество от тях, доставка на медикаменти в концетрации, които не позволяват те да се използват ефективно, както и лечение на пациенти с напреднали онкологични заболявания, налагащи промяна в терапията, включването на скъпи лекарства в нея и други.

От ИАМО предлагат и няколко препоръки, които да доведат до оптимизиране на разходите за лекарствени продукти. На първо място от там препоръчват разработване и внедряване на специализиран болничен софтуер, който да осигурява възможност за генериране на справки, позволяващи анализ на данните от проведеното лечение. Разписване на всеобхватно електронно досие като елемент от наредбата за утвърждаване на Медицински стандарт „Медицинска онкология“ е друга от препоръките на агенцията.

От там препоръчват и включване в практиката на нормативно разписани текстове, свързани с приготвянето на лекарствата за злокачествено заболяване и използването им.

В доклада на ИАМО се посочва, че въз основа на направените изводи за значителен ръст на разходите за лекарствени продукти, НЗОК следва да извърши сравнителен анализ на изразходваното за медикаменти, както и на разходите по нозологични единици.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BRhT

No comment 24.04.2018 17:15:13

Златица Петрова е основен лектор в предстоящата конференция на БЛС, която ще се проведе през уикенда на едно хубаво място край морето. Първи въпрос: Кой я покани и кой плаща престоя й? Втори въпрос: Нейното присъствие точно в този момент на конференицята не е ли знак за съгласие на ръководството на БЛС с порочните практики в ръководената от нея агенция, които станаха достояние на обществото чрез някои медии? Трети въпрос: Да очакваме ли, че ако евентуално тя напусне поста си, вратите на централата на нашата организация са отворени за нея, както се случи преди няколко години?

Гост 16.04.2018 19:20:08

теяоще ли не са в затвора

Сериозен 16.04.2018 14:01:27

Хахахаха, точно за тях!

Гост 16.04.2018 13:11:16

За които не са си платили.

Пипи 16.04.2018 12:33:44

И за кои болници са тези констатации?


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...