Четвъртък, 01 Октомври 2020
16
апр
5
 

ИАМО предупреди за неефективно използване на лекарствата за рак в болниците

Понеделник, 16 Април 2018 | 12:28:13
5

„Прилаганата в лечебните заведения процедура за подготовка на лекарствените продукти за системно лечение на злокачествени заболявания във вид за директно приложение за пациента е с ниска ефективност и води до значителни загуби на финансови средст

„Прилаганата в лечебните заведения процедура за подготовка на лекарствените продукти за системно лечение на злокачествени заболявания във вид за директно приложение за пациента е с ниска ефективност и води до значителни загуби на финансови средства при унищожаването на остатъчните количества лекарствени продукти“. Това се посочва в доклад на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ за дейността й през 2017 година. 

При приложението на лекарствени продукти за системно лечение на солидни тумори се допуска неефективно използване. При съпоставка на дозите на назначения лекарствен продукт и отпуснат от болничната аптека остава неизползвано определено количество от него, сочат проверките на ИАМО.

 От агенцията определят като изключително негативна тенденцията за увеличаване на разходите за лекарствени продукти за сметка на разходите за дейност в рамките на стойността на един преминал болен и поясняват, че в разходите за дейност се включват тези за заплати, изследвания, съпътстващо лечение, режийни разходи и др.

В доклада е посочено още, че Комплексните онкологични центрове натрупват задължения, които не могат да обслужват с реализираните си приходи, които в голямата си част са за лекарствени продукти. В структурите по медицинска онкология се обобщават и анализират данни за крайния резултат от проведеното лечение за всяка туморна локализация - при колко пациенти е постигната пълна или частична ремисия, стабилна болест или стациониране – тоест, без ремисия, но и без прогрес. 

Като цяло от агенцията посочват, че е налице значително завишаване на разходите за лекарства през изминалата година, като отбелязват че то се дължи на различни фактори, сред които заплащането на иновативни терапии от НЗОК, неефективната подготовка на лекарствата за рак и унищожаването на остатъчното количество от тях, доставка на медикаменти в концетрации, които не позволяват те да се използват ефективно, както и лечение на пациенти с напреднали онкологични заболявания, налагащи промяна в терапията, включването на скъпи лекарства в нея и други.

От ИАМО предлагат и няколко препоръки, които да доведат до оптимизиране на разходите за лекарствени продукти. На първо място от там препоръчват разработване и внедряване на специализиран болничен софтуер, който да осигурява възможност за генериране на справки, позволяващи анализ на данните от проведеното лечение. Разписване на всеобхватно електронно досие като елемент от наредбата за утвърждаване на Медицински стандарт „Медицинска онкология“ е друга от препоръките на агенцията.

От там препоръчват и включване в практиката на нормативно разписани текстове, свързани с приготвянето на лекарствата за злокачествено заболяване и използването им.

В доклада на ИАМО се посочва, че въз основа на направените изводи за значителен ръст на разходите за лекарствени продукти, НЗОК следва да извърши сравнителен анализ на изразходваното за медикаменти, както и на разходите по нозологични единици.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
J48P

No comment 24.04.2018 17:15:13

Златица Петрова е основен лектор в предстоящата конференция на БЛС, която ще се проведе през уикенда на едно хубаво място край морето. Първи въпрос: Кой я покани и кой плаща престоя й? Втори въпрос: Нейното присъствие точно в този момент на конференицята не е ли знак за съгласие на ръководството на БЛС с порочните практики в ръководената от нея агенция, които станаха достояние на обществото чрез някои медии? Трети въпрос: Да очакваме ли, че ако евентуално тя напусне поста си, вратите на централата на нашата организация са отворени за нея, както се случи преди няколко години?

Гост 16.04.2018 19:20:08

теяоще ли не са в затвора

Сериозен 16.04.2018 14:01:27

Хахахаха, точно за тях!

Гост 16.04.2018 13:11:16

За които не са си платили.

Пипи 16.04.2018 12:33:44

И за кои болници са тези констатации?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката
01.10.2020 17:18:33 Надежда Ненова

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тем ...

Въвеждат блокада на Мадрид заради скока на новозаразените с коронавирус
01.10.2020 16:21:25

Въвеждат блокада на Мадрид заради скока на новозаразените с коронавирус

Испания въвежда блокада на столицата Мадрид и предградията заради рязко нарасналия брой случаи на ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...