!
Сряда, 17 Юли 2024
18
апр
5
 

ИО: Интеграцията на НЗОК с останалите електронни системи ще намали разходите на Касата

Вторник, 18 Април 2023 | 17:12:16
5

С пет гласа „за“ и четири „въздържал се“ Надзорният съвет на НЗОК прие Здравната каса да бъде включена в списъка на административните органи, които при изпълнение на своите функции, свързани със системна интеграция, възлагат изп

С пет гласа „за“ и четири „въздържал се“ Надзорният съвет на НЗОК прие Здравната каса да бъде включена в списъка на административните органи, които при изпълнение на своите функции, свързани със системна интеграция, възлагат изпълнението им на Националния системен интегратор „Информационно обслужване“. Това става ясно от стенограмата на заседанието, проведено на 5 април.

Припомняме, че на предходното заседание надзорниците отхвърлиха предложението с мотива, че това решение изисква да се откажат от автономността си по отношение на обществените поръчки, свързани със софтуера и хардуера на Касата, както и че има цяла година до изтичане на договора с „Информационно обслужване“ за изграждане и поддържане на системата им.

„Договорът с „Информационно обслужване“ е извън кръга на системната интеграция и е извън постановлението на Министерския съвет и си е договор, който подлежи на изпълнение и трябва да бъде завършен. Предмет на днешния дневен ред е включването на НЗОК към всички държавни органи и институции, които са част от системната интеграция на държавата. Тъй като има доста неизяснени въпроси, мисля, че точно сега е моментът да чуем и да видим концепцията на „Информационно обслужване“, също и да се запознаем с нея“, казва председателят на Надзора доц. Момчил Мавров на последното заседание. На него освен представителите на „Информационно обслужване“ присъстват и служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, както и служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

По време на презентацията на „Информационно обслужване“ става ясно, че НЗОК е закупувала настолни конфигурации с близо 60% по-висока цена.  

„Това е нещо, на което се натъкнахме през последните месеци, тъй като това е извън нашия обхват, но е директно свързано с нашата дейност, т.е. ние бяхме планирали една актуализация на всички мейл сървъри от гледна точка на сигурност и се оказа, че към настоящия момент компютрите, с които НЗОК и РЗОК разполагат, са изключително стари и те не могат да бъдат актуализирани поне като сигурност, което е изключително притеснително, тъй като става въпрос за информация, която е медицинска. Няколко пъти сме отправили такива препоръки към Здравноосигурителната каса. Има една обществена поръчка, която бе реализирана, в която след като влязохме в детайли се оказа, че дори е по-слаба от компютърната конфигурация, която ние предлагаме на нашите партньори, а е закупена с около 600 лв. по-висока цена“, казва Ивайло Стойчев от „Информационно обслужване“.  

Министър Меджидиев се обръща към Надзора с въпрос дали трябва да се вземе предвид как досега са закупувани компютрите, понеже надзорниците са се притеснявали от задаването на обществени поръчки за „Информационно обслужване“. „Както е последната обществена поръчка. Всичко това може да се проследи. Да се види за колко пари какво е поръчано. Не знам дали е във Вашия ресор, компетентност, но ако в Министерството заваря такова нещо …“, казва той.

„С тази системна интеграция решете го по-бързо, тъй като в момента провеждаме реформа в ТЕЛК системата. Помните протестите какво се случи преди два месеца с пенсиите на хората с увреждания. Положихме огромни усилия. Аз благодаря на министър Тодоров за тази база данни, която трябваше от ТЕЛК да ги прехвърлим към НОИ и съответно да ги синхронизираме. Две седмици аз не съм спал от ужас, че тези хора и този месец щяха да останат без пенсии. Здравните реформи, за което министър Тодоров е поел ангажимента, да приключим с тази пошла дейност не знам от колко години, Вие по-добре знаете, на системата на ТЕЛК. Целта ни е системата да заработи, да се отвори възможност всички завеждащи клиники в болниците да могат да освидетелстват, във всяка болница да има комисия, която да се събира и да освидетелства. През тяхната система искам данните от електронното здравно досие да попадат при лекарите на случаен принцип, както в съдебната система. Това съм го възложил като министър. Да попада на случаен принцип при съответния лекар, без дори лекарят да знае имената на пациента, да няма среща лекар – пациент. Всичко да става документално. По този начин корупционният елемент се елиминира на 100%. Второто, което е, поставил съм срокове за извършване на експертизи до 15 дни. Всичко това се работи. Аз Ви моля за друго, защото аз съм си поставил цел до 15 май това нещо да се случи. Имам увереност, че ще го изработят до 1 май. Съдействайте, защото за това електронно здравно досие тази системна интеграция е необходима. Иначе дори това електронно здравно досие няма да отговаря без тази информация, която имате в Здравната каса. Това ми е молбата. За другите неща, Вие сте адвокат, много по-компетентен юридически. Г-н Мавров също е юрист, има и икономисти. Вие сте специалисти, които трябва да положите усилия и да не се случва това, което се случваше при предишното ръководство на Здравната каса. Един системен отпор и не да си тръгнем от Здравната каса и да заличим цялата информационната система, с която г-жа Пенкова в момента се чуди какво да прави. Защо? Защото на някой му е неприятно да види какво се е случвало. И моля, обърнете внимание, 101 хил. лв. са платени за компютрите. Нека да започнем да търсим отговорност“, казва още министър Меджидиев.  

Пълния текст на стенограмата може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
STK@

Гост 19.04.2023 08:52:04

Юрдана Пенкова да мята бохчите на трена за Шумен

Гост 18.04.2023 20:56:36

Защо крадливата измет, която е закупила компютри с по 600 лв. по-скъпо, все още топли столовете из Кричим? Великият Салчев в играта ли е бил?

Гост 19.04.2023 10:48:24

Те тези корупционери така купиха компютри за временно ползване от личните лекари по двойни цени за конфигурация от една близка до властта фирма през 2003 г. спонсорирано от Световната Банка ,която не разбра за злоупотребата и високите цени на придобиване от НЗОК. Още тогава вече бяха морално остарели като възможности и с кинeскопни монитори вместо заложени в проекта плоски TFT.

Некадърници 18.04.2023 20:22:19

Меджидиев сложи за директор на НЕЛК юристката на Информационно обслужване, като мислеше да се оттърве от отговорност. Но тази некадърничка ще повлече и него и бившия си шев от Информационно обслужване. Некадърници, защо си играете със здравето на хората. Време е някой да влезе в затвора за безобразията и копупцията.

Гост 18.04.2023 17:41:25

да няма среща лекар – пациент. Глупако ,къде остави клиничният преглед а ? Медицината не е дистанционна оценка на документи А МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД ,ДИАГНОЗА, ОЦЕНКА НА ТРУДОСПОСОБНОСТТА . Аз лично не бих подписал никакъв процент ТЕЛК без да съм прегледал пациента, но вие наглеците от УС на БЛС може да подхлъзвате за пореден път лекарите да носят отговорност за нещо ,което не са установили лично при прегледа (липсващия преглед) на пациента. Такава профанизация на медицината като този нещастник имащ се за министър не сме виждали. Видяхме жалкото му творение наречено остойностяване на лекарския труд ,сега виждеаме жалкя му проект наречен ТЕЛК . Марш от поста ,хей !


Всичко за коронавируса
Още новини
Закриват социалния дом за деца в Кърджали
17.07.2024 18:01:46

Закриват социалния дом за деца в Кърджали

От 1 август се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в гр. Кърджали и се разкрив ...

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск
17.07.2024 17:20:56 Надежда Ненова

Само две общински болници в София са увеличили заплатите на персонала си, и то под натиск

Две от четирите общински многопрофилни болници в София – Втора МБАЛ и Пета МБАЛ, са увеличи ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...