!
Петък, 19 Април 2024
04
юли
4
 

ИПИ с препоръки към проектите за Спешната помощ в Плана за възстановяване

Понеделник, 04 Юли 2022 | 17:15:03
4

Да се обмисли и предложи ясна визия за интеграцията на двата проекта от Националния план за възстановяване и устойчивост, засягащи системата на спешната помощ, като предварително се изясни ще има ли допълнителни реформи в този подсектор на здравеопазва

Да се обмисли и предложи ясна визия за интеграцията на двата проекта от Националния план за възстановяване и устойчивост, засягащи системата на спешната помощ, като предварително се изясни ще има ли допълнителни реформи в този подсектор на здравеопазването и как проектите ще ги обслужат. Това предлагат в свое становище относно интеграцията на политиките и реформите в областта на спешната помощ от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Припомняме, в Плана фигурират два проекта, свързани със спешната помощ у нас, като единият включва оказването на медицинска помощ по въздуха, а другият – подобряване на системата на тел. 112.

Според ИПИ проектът, свързан с оказването на спешна помощ по въздуха, запълва празнина при предоставянето на спешна медицинска помощ на гражданите в страната. „Той е добре мотивиран и сравнително добре описан. Записана е общата концепция за функциониране на въздушната спешна помощ, но липсват всякакви детайли по отношение на функциониране и интегриране в системата на спешната помощ на България в момента. Създаването на още едно държавно звено (агенция), което да администрира тази система, вероятно ще затрудни допълнително постигането на желаните крайни резултати – по-бърз достъп до спешна помощ и намаляване на смъртността от спешни състояния. Позитивен момент е включването на разходи за обучение на персонала“, отбелязват от Института.

В другия проект пък според тях липсва ясно изразена идея какво точно се очаква да се подобри в предоставянето на здравните услуги и как ще допринесе проектът към развитие на здравната система и какъв ще е крайният ефект за обществото.

Недостатък и на двата проекта е липсата на ясно и точни измерими индикатори за оценка на ефект, смятат от там.

Според ИПИ трябва да се анализира какви промени ще са необходими във функционирането на спешната помощ и предлагането на кои услуги ще се свие за сметка на новите услуги, които ще бъдат въведени.

„Критично важно е да се изясни как ще функционира спешната помощ по въздуха на регионално ниво – кой и как ще обслужва болните, за какви състояния и при какви условия ще бъде достъпвана тази помощ, кой и как ще координира наземната и въздушната спешна помощ в синхрон“, посочват от Института в становището си.

Те смятат още, че е необходимо да се включват ясни индикатори, чрез които да се измери има ли подобрение в предоставянето на услугата за пациентите на телефона за спешни повиквания.

„Важно е също да се обмисли как ще се финансират текущите разходи, необходими за функциониране на системите след приключване на проектите, тъй като те вероятно ще бъдат значителни и това поставя предизвикателства пред устойчивото планиране и приоритизиране в рамката на публичните финанси в бъдеще“, подчертават от ИПИ.

В заключение от там отбелязват, че спешната помощ е критично важна за пациента и е препоръчително да се следва по-систематичен подход при решаване на проблемите в сектора, за да се постигне максимален резултат и да не се разпиляват ресурси.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mMRb

150 05.07.2022 16:29:59

Спокойно, доц. Кателиева ще оправи системата. Тази па-ца и сега консултира министърката, затова има такива забележителни успехи.

112 05.07.2022 21:52:16

А нея кой ще оправи?

Лекар 05.07.2022 11:23:53

За да се случи всичко това в това министерство трябва да има поне един човек с визия, или поне един министър, който да проумее, че съветниците му трябва да са хора с визия, които добре познават системата, умеят да приоритизира и умеят да анализират. Десетилетия не може да се вземе решение за пастрояване на детска болница, десетилетия не можем да направим стратегия за човешките ресурси. Пишем си едни проектчета, МЗ е бенефициент , чиновниците си получават възнаграждения за управление на проекти и нищо не се случва. МЗ да оповести какви средства са получени за управление на проекта за Спишна помощ, който е пред реална опастност от загуба на средства. Да не говорим за цените на които се закупува апаратура( след процедура по ЗОП).

Гост 04.07.2022 17:45:08

Какво ипи бре! В бърза помощ цари пещерен безплатен комунизъм. Щото някой си бил казал, че трябвало да е безплатна. А тя трябва да е милион пъти платена защото там се спасяват животи!


Всичко за коронавируса
Още новини
ДКБ отбеляза 50-годишен юбилей с почит към основателите и учителите
19.04.2024 16:21:57

ДКБ отбеляза 50-годишен юбилей с почит към основателите и учителите

Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) отбеляза своя 50-годишен юбилей под мотото „Об ...

МЗ обяви първа порция конкурси за управители на болници
19.04.2024 15:49:34

МЗ обяви първа порция конкурси за управители на болници

Конкурс за управители на шест специализирани лечебни заведения обяви Министерството на здравеопаз ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...