!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
16
юни
2
 

ИПИ: Болници в България има, лекари също, но сестрите остават кът

Петък, 16 Юни 2023 | 16:18:42
2

Данните за лечебните заведения и медицинските специалисти в България за 2022 г. показват задържане в броя на лечебните заведения и лекарите. Ако сме очаквали да видим някаква промяна в здравеопазването, дори и само по отношение на броя на специалистите

Данните за лечебните заведения и медицинските специалисти в България за 2022 г. показват задържане в броя на лечебните заведения и лекарите. Ако сме очаквали да видим някаква промяна в здравеопазването, дори и само по отношение на броя на специалистите, то тя не се е случила. Това коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ) в анализ по отношение на медицинските кадри в системата и отражението на броя им върху качеството на медицинските услуги.

По последни данни на НСИ лечебните заведения за болнична помощ в България запазват общия си брой на 341. За последните 4 години този брой не се е променил и новата здравна карта очевидно не е довела до намаляване на броя на болниците. Лекарите също остават сравнително постоянна величина за последните три години. За първа година спадът на медицинските сестри, акушерките и останалия медицински персонал с по-ниска квалификация е овладян, въпреки че все още специалистите по здравни грижи са относително малко на брой спрямо лекарите в системата. Предстои да видим дали този факт е временно явление или България ще успее да задържи и дори да увеличи броя на медицинските си специалисти, отбелязват от ИПИ.

България е една от страните в ЕС с най-ниско съотношение между лекари и медицински сестри. Броят на практикуващите медицински сестри спрямо населението остава един от най-ниските в ЕС. Зад това стоят разнообразни причини – сравнително ниското заплащане, емиграция към страни с по-добри условия на труд в Европа и по света, ограничен прием във висшите училище за такъв тип образование и вероятно много други, смятат от Института.

„Защо е важно да са налице достатъчен брой и квалифицирани медицински специалисти по здравни грижи? Относително малкият брой на медицински сестри се свързва с по-ниско качество на здравното обслужване и се отразява негативно върху здравните показатели на населението. Именно медицинските специалисти, особено в болниците, са в близък и постоянен контакт с пациентите и много често от тяхната работа зависи усещането за грижа и впечатленията от престоя на пациентите. Дейностите, които те трябва извършват, ще бъдат извършвани от лекари в случай на недостиг на медицински сестри, а това намалява общата ефективност на системата“, се посочва в анализа.

От ИПИ обръщат внимание, че разпределението на ресурсите в една публична система е от много съществено значение, като често се забравя, че ограничението на финансовия ресурс автоматично означава невъзможност са предоставяне на една услуга в големи количества с адекватно качество. „С други думи колкото повече болници има в системата, толкова е по-вероятно услугата на много места да не е добра, а пациентите да са недоволни“, дават пример икономистите.

Концентрацията на услуги в един доставчик също има голямо значение за нейното качество – колкото повече операции извършва един лекар например, толкова по-вероятно е той да се квалифицира в по-добра степен, да се сблъсква с множество и разнообразни случаи и да има възможност да извършва разнообразни действия, които повишават неговата ефикасност и продуктивност. Ако обаче лекарят работи рядко и малко, е по-вероятно той да се сблъсква с по-големи проблеми при предоставяне на здравната услуга. Съответно очакваните (здравни) резултати няма да са добри, посочват от ИПИ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*FVK

Гост 16.06.2023 17:44:06

Правилно, свободно падане е. И сблъсъците със земята ще са страхотни. Скоро, след десетина години.

Гост 16.06.2023 16:31:55

НСИ лъже ,ИПИ маже, системата пада с 9.8м в секунда, гафът е колосален, резултатът апокалиптичен,-държава ,която си е унищожила здравната система без война и глобално действие, ей така от лъжи и немукает. Но, комунистическия халюциногенен оптимизъм ,лъжите, дезинформацията, кривите планове и още по-кривите решения не спират в родния бантустан.


Всичко за коронавируса
Още новини
И белодробната болница в с. Искрец запазва управителя си
22.02.2024 13:10:34

И белодробната болница в с. Искрец запазва управителя си

Людмила Йовчева Тодорова печели конкурса за управител на Специализираната болница по пневмофтизиа ...

УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение
22.02.2024 12:28:36

УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение

Модерно високотехнологично Отделение за лъчелечение и радиохирургия отвори врати в медицински ком ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...