Събота, 31 Октомври 2020
12
окт
4
 

ИПИ: Достъпът до специалисти е най-лесен в Плевен

Понеделник, 12 Октомври 2020 | 12:37:57
4

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи анализ

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи анализ на достъпа до лекари-специалисти в отделните области на България. Според експертите той е бил наложителен, тъй като кризата на общественото здраве от последните месеци изведе на преден план редица проблеми на здравната система, сред които е и осигуреността с подходящи кадри и равният достъп до здравеопазване.

За целите на тазгодишното издание на „Регионални профили: показатели за развитие“, екипът на ИПИ разработи индекс, който оценява достъпа до лекари-специалисти в различните области на страната. Индексът се основава на данните за териториалното разпределение на 17 групи лекари-специалисти към края на 2019 г., съотнесени като брой лекари от конкретната специалност на човек от населението. Оценката на отделните области е представлява отстоянието от областта с най-широк достъп до лекари от конкретната специалност, а общият индекс на достъпност - на усреднената стойност на оценките за отделните стойности за областта.

Според приложения подход, достъпът до лекари-специалисти в Плевен е най-лесен. Това е до голяма степен обяснимо с големия медицински университет в областния център. Очаквано, на второ място се нарежда столицата с големия си брой специализирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се нарежда в челната петица. Извън водещите области, повечето имат относително сходна стойност на индекса; с най-труден достъп изпъкват Добрич, Кърджали и Ямбол. Повечето области споделят сходни проблеми в достъпа – най-често такива има при кардиолозите, акушер-гинеколозите, психиатрите.

В отделните специалности най-малки регионални различия в  достъпа има при инфекционистите. Причина за това обаче е най-вече малкият им брой – общо 210 в цялата страна, като дори в столицата те са едва 28, а във цялата видинска област има само един. Обратно, най-неравномерното разпределение е при най-разпространените специалисти, като от почти 1800 кардиолози над 400 са в София, но за сметка на това в цялата област Търговище има едва деветима. Сходно е разпределението и при акушер-гинеколозите. Възможно обяснение за различията по специалности, разбира се, е и различната натовареност на отделните специалисти, въпреки че това остава в сферата на спекулациите, предвид липсата на достъпни данни.

Неравномерният достъп до лекари-специалисти между различните области на страната поставя много конкретен проблем пред дефинирането на здравни политики. Основно предизвикателство, видимо, остава привличането на лекари с „престижни специалности“ извън водещите болници в най-икономически развитите общини, което създава предпоставки (и на практика, нужда) за „здравен туризъм“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kxrn

Гост 13.10.2020 09:31:42

А сега и да кажете колко месеца се чака в Европа за специалист.

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 13.10.2020 10:45:56

Не е политкоректно да се каже, защо т.нар. работническо-селска "аристокрация" не я устройва отговора!

престиж 12.10.2020 16:30:37

Да, понеже достъпа е много лесен, сега за един ПСР те пращат за направление от специалист - инфекционист, пулмолог и др, обаче за тези специалисти касата няма разчетени станадрти, за да пуснат такова направление. В същото време има области без лаборатории за ПСР и местните РЗИ всячески отказват да мине през тях пробата. И просто се извиват ръце - плащайте на частните. Това е геноцид! Царят е гол.

Гост 12.10.2020 12:51:35

Пълна глупост. Достъпът е регулиран от направленията в доболничната помощ. Всеки знае като отиде при ОПЛ израза: “ нямам направление ела другия месец”. Тук става явно въпрос за брой специалисти при които е възможен платен достъп.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ЕМА одобри лекарство за рядка форма на епилепсия при деца
31.10.2020 11:40:00

ЕМА одобри лекарство за рядка форма на епилепсия при деца

Комитетът за лекарства в хуманната медицина CHMP при Европейската агенция по лекарствата EMA е из ...

Първите шест болници подадоха заявления за доброволци
31.10.2020 10:20:21

Първите шест болници подадоха заявления за доброволци

По-малко 24 след старта на Кампанията на БЛС за координиране набирането на доброволци, студенти п ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...