!
Понеделник, 11 Декември 2023
24
март
22
 

ИСУЛ и „Александровска“ остро осъдиха изказване на бившия здравен министър Таня Андреева

Четвъртък, 24 Март 2022 | 18:01:51
22

УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“ и УМБАЛ „Александровска остро осъдиха изказването на бившия здравен министър д-р Таня Андреева, направено по време на дискусията „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промен

УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“ и УМБАЛ „Александровска остро осъдиха изказването на бившия здравен министър д-р Таня Андреева, направено по време на дискусията „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промени“, организирана от „Индекс на болниците“, която се проведе във вторник.

Тогава д-р Андреева заяви, че роенето на болниците е главната причина за недостига на кадри, че е крайно време да бъдат закрити неработещите структури и че ако ИСУЛ и Александровска болница бъдат закрити, никой няма да разбере, че ги няма.

В отворено писмо бившия директор на ИСУЛ проф. д-р Бойко Коруков пита дали д-р Андреева прави разлика между университетска, общинска, специализирана и прочие болници, дали има представа, че университетските болници имат и консултативна, експерта и научна дейност и че тази дейност не се осъществява от единици, а от система.

„Чевръстият призив на д-р Андреева за изключване на „командно дишане“ предшестван ли е от анализ на пациентите, постъпващи в двете болници? Ясно ли че те идват от цялата страна? Има ли анализ на състоянието им не по критериите на клиничните пътеки, а на медицината? Достигнал ли е до нея всеизвестния факт, че това са хора с тежки заболявания,  на които другаде не може да се помогне, изискващи дълъг, скъп болничен престой, който самите те не могат да заплатят? Клиниката по детска клинична хематология и онкология се намира в УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ“.

Не ми е известно д-р Андреева да е допринесла с нещо като министър на здравеопазването

и политик за построяване на национална детска болница Докато събаря стените на ИСУЛ или ги превръща в каквото са си наумили такива като нея, има ли план за това къде ще бъдат лекувани децата с онкологични заболявалия от цялата страна? И има ли отговор на въпроса защо пациентите с такива заболявалия не интригуват частните болници? Сигурна ли е д-р Андреева, че майките на тези деца няма да забележат, че ИСУЛ го няма?“, пита още проф. Коруков.

В заключение той заявява, че в политиката към лечебните заведения липсва държавност, научен анализ и стратегия за бъдещето на сектора. „Липсва съзнанието, че болницата е не проблем на болния човек и медицината, а на нацията. За съжаление търпим не само думите, но и действията на хора, които се преживяват като политици и специалисти, без да притежават дори базисни познания и умения за управление и без да носят национално отговорен морал“, завършва проф. Коруков.

По-късно бордът на директорите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ излезе с позиция, в която напълно подкрепя отвореното писмо на бившия директор на болницата.

„Като бивш министър и специалист, който от години работи в здравния сектор, д-р Андреева би трябвало по-добре от нас да е запозната, че наред с останалите звена, на територията на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намират няколко клиники с национално значение като Клиниката по ушно-гърлени болести, която е най-голямата в България; Клиниката по гастроентерология, която също е една от най-големите в България; Единствената по рода си у нас Клиника по детска клинична хематология и онкология. Тези клиники осигуряват ДЕНОНОЩНА и квалифицирана медицинска помощ на пациенти от цялата страна.

От Института за специализация и усъвършенстване на лекарите, каквото е значението на абревиатурата ИСУЛ, са тръгнали 20 от медицинските катедри в България, като много от тях, между които Катедрата по ушно-гърлени болести, Катедрата по гастроентерология и др. все още се намират на територията на здравното заведение. Нима администратор като д-р Андреева не знае, че противопоставянето на държавни срещу частни болници не е в полза на никого, а най-малко на българските пациенти, за които уж е загрижена?

Как се чувства д-р Андреева, наричайки „безполезни“, а трудът им „незабележим“

лекарите, медицинските сестри, санитарите, които в последните 2 години са денонощно на своя пост, лишавайки се от почивка, защото УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ беше и продължава да е НА ПЪРВА ЛИНИЯ в борбата със SARS-CoV-2? Бихме искали категорично да заявим, че няма да допуснем някой да подценява труда и усилията на работещите в едно от най-старите и авторитетни лечебни заведения в България - УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, заявява ръководството на болницата.

Със своя позиция излязе и Медицинският съвет на УМБАЛ „Александровска“, в която беше осъдено остро изказването на д-р Андреева.

„Считаме, че

изявлението на д-р Андреева е необмислено, неадекватно и тенденциозно,

като се основаваме на следните неоспорими факти. УМБАЛ "Александровска" е най-голямата и най-старата университетска болница в страната, в която се е осъществило практическото и академичното обучение на голяма част от елитните специалисти на българската медицина; Болницата винаги е заемала челна позиция според класациите на МОН за научна дейност и по време на акредитация е покривала критериите за група "елит" на институциите от категория "Медицински науки, здравеопазване и фармация"; Лечебно-диагностичната, трансплантационна, диспансерна, учебна и научно-изследователска дейност се осъществява в 25 самостоятелни клиники, 3 референтни лаборатории, отделения, центрове и консултативни кабинети, някои с уникални функции и значение за страната; Повечето от ръководителите на катедри към Медицински университет – София, както и основната част от координаторите на експертните съвети и комисии към МЗ по отделните клинични дисциплини са лекари и преподаватели от Александровска болница“, се казва в позицията на Съвета.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Z*8n

БТ 29.03.2022 17:12:39

Проф. Коруков е достоен лекар и качествен ръководител! Със смяната му ИСУЛ и работещите там загубиха много да не кажа всичко! Танчето толкова си може1 Тя знае други неща.....

Гост 25.03.2022 15:24:54

Директор на ИСУЛ трябва да бъде - Проф. д-р Бойко Коруков, д.м.

Гост 25.03.2022 12:25:59

Вън Янка Партизанска от МЗ. Това е тест за Сербезова.

Един 25.03.2022 12:24:09

Сербезова, наистина ли Янка Кюркчиева ти е съветника и какво те съветска тази интрига така и нагаждач ка.

Гост 25.03.2022 12:19:06

И това лице е било министър..? Боже, опази!

Гост 25.03.2022 11:54:03

Червена кукувица...

Гост 25.03.2022 11:53:15

Танчето сериозно е изпращяло. Демонстрира тежка ментална инсуфициенция.

Анестезиолога 25.03.2022 11:22:36

Таня Андреева да ходи при "русский военний корабль"!

Гост 25.03.2022 10:42:25

Да закрием Александровска и ИСУЛ, за да остане Софияленд и Токуда. Яко!

Гост 25.03.2022 10:39:20

Андреева е куха лейка, типична калинка, от големите. Сега клечи за някои тихо директорско местенце. Клиничната й практика не е повече от 2-3 години плюс годините й на специализация, където активно си клатеше краката. Колко операции е направила за една година? Колко пациентки е прегледала последния месец? Да каже какво направи като директор в болница Шейново, освен да си кътка протежетата? Нищо конкретно, само празни приказки!

Срам 25.03.2022 09:42:54

Aндреева беше най-слабия министър на здравеопазването. Не знаеше защо е в МЗ. Решаваше само битовизмите. Никаква визия за нищо.. Ходеше като празна кукла. Срам!!!

Гост 25.03.2022 08:43:34

Хаха-ха другарят Бойко Коруков от БСП/БКП критикува другарката Андреева от БСП/БКП. Ахахахха Какви времена доживяхме. Бой ко комунистическите кратуни.

Гост 25.03.2022 08:07:32

То и ако Андреева спре работа никой няма да забележи.

Гост 25.03.2022 10:40:16

По точното е - и да заработи, никой няма да забележи...

Гост 25.03.2022 08:02:50

Янка Кюркчиева пак ли е съветник и на този министър. И какви съвети дава една детска учителка. Това е най-голямата калинка в МЗ. Заплатата и е около 4 000 лв и още толкова от борда на ИСУЛ.

Гост 24.03.2022 21:26:24

Андреева е изпърдян Гъз

Гост 24.03.2022 21:25:28

А каква е мисирката Таня Андреева? Стана министър благодарение на това, че е блузка с жената на Сергей Станишев. За да направи кариера мина от СДС в БСП. Близка с тъпата Янка Партизанка от Грудово. Пълна отврат. За критика и са организаторите. Как могат да канят такива мисирки?

Слава Україні❤️Братя 24.03.2022 19:35:13

София се събужда - мощна подкрепа за Украйна. Няколко хиляди софиянци се събраха днес на площад "Независимост" в столицата, за да демонстрират своята подкрепа за Украйна и заклеймят руската агресия. Шествието бе организирано в социалните мрежи, но успя да пробуди българите и да покажат съпричастност към трагедията на украинците. Веят се стотици украински знамена, а участниците скандират "Стоп на Путин", "Не на войната", "Мир за Украйна".

Тц-тц-тц 26.03.2022 09:51:06

То хубаво де, ама...много по темата си се "изокал", хахахааааа... Подозирам, че ти плащат на брой тролски коментар, а не го пишеш от сърце, иначе няма логика да оцвъкаш съвсем несвързан с Украйна форум?

ОБЕКТИВЕН 25.03.2022 03:24:27

НЕ НА БРАТОУБИЙНСТВЕНАТА ВОЙНА ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!!! Стоп на Путин! Стоп на Зеленски! Стоп на Байдан! Стоп на НАТО! Мир за Украйна! Мир за Русия! Слава на Украйна! Слава на Русия!

Слава Україні❤️Братя 25.03.2022 07:19:17

Путин нападна Свободна Украйна! Русия избива украински деца и бомби болници и училища! НЕ на кремълската агресия в Украйна! Съд за Путин! Слава Україні❤️Братя ! Да живее Европейска България!

Анестезиолога 25.03.2022 11:24:33

Слава Україні! Героям слава!


Всичко за коронавируса
Още новини
Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация
11.12.2023 11:24:45

Детска градина в Костинброд помага на жена с нужда от спешна трансплантация

Детска градина „Радост“ в град Костинброд организира своя благотворителен коледен баз ...

Доц. Спасков: През
11.12.2023 10:35:29

Доц. Спасков: През "Пирогов" се реализира влияние, не толкова личен финансов резултат

„Има проблем в самото финансиране на „Пирогов“, а не в хората, които работят та ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...