!
Събота, 27 Юли 2024
15
март
 

ИСУЛ: Завишеният прием на лекарства увеличи случаите на кървене от стомаха

Вторник, 15 Март 2022 | 15:06:58


Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт (ГИТ) в следствие на безконтролен прием на медикаменти, алармират лекари от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Най-често става въпрос за  

Увеличават се случаите на проблеми с гастроинтестиналния тракт (ГИТ) в следствие на безконтролен прием на медикаменти, алармират лекари от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Най-често става въпрос за  кървене от стомаха, дебелото черво, тънкото черво, хранопровода.

Друг обезпокоителен симптом е зачестилата поява на псевдомембранозен колит, който от рядка, почти казуистична диагноза, се e превърнал в често, ежедневно заболяване. „Възникването му е директно свързано с приема на антибиотици, и по-специално на широкоспектърни, и за дълъг период от време“, коментира д-р Николай Колев. Той обяснява, че това заболяване е лечимо, но при запуснати случаи или увредено общо състояние може да е фатално.

Според специалистите основната причина за увеличените кръвоизливи в стомаха е силно повишеният прием на аспирин и НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) заради COVID-19. Те са доказан рисков фактор за възникване на кървене от стомаха. Комбинирането им с други медикаменти, влияещи на кръвосъсирването, като антикоагуланти, рязко повишава вероятността от получаване на кръвоизлив.

„Масовата заболеваемост от COVID-19 също е от значение. Всеки един стресов фактор за организма като цяло повишава риска от кървене, независимо дали говорим за нововъзникнал източник, или за вече съществуваща патология. А COVID-инфекцията, особено клинично изявената, е такъв директен стресор“, убеден е д-р Николай Колев. Според него повишеният психо-емоционален стрес в резултат на пандемията също играе роля.

Как медикаментите предизвикват кървене от стомаха?

Те имат пряко влияние чрез директно дразнене на лигавицата на стомаха, и непряко, тъй като блокират някои важни процеси в ГИТ. Приемът на антикоагуланти е директен рисков фактор за възникване на кървене от вече налични промени в лигавицата, а предозирането им води до кървене дори без наличие на лигавични промени, което е много сериозно състояние, предупреждава д-р Колев. Той припомня, че покрай пандемията хората масово се самолекуват, използвайки „протоколи“ от интернет. Има такива, които заради високо кръвно по принцип приемат аспирин, но под друго търговско наименование, и самоназначавайки си лечение, увеличават дозата многократно, или пък го комбинират с антистенокардин, което също е голяма грешка.

Как да разберем, че имаме кървене от стомаха?

Диагнозата се поставя само в болнични условия, при провеждане на ендоскопско изследване. Всякакви други изследвания може да са насочващи, но не дават дефинитивна диагноза. Симптомите, свързани с остро кървене от стомаха като най-честа локализация на кървене, може да са повръщане с наличие на кръвни съсиреци или тъмно-оцветени материи, изхождане на черни, редки, лъскави материи. Може също така да има поява на силна обща слабост, замайване, включително до припадъци, спад на кръвното налягане.

Ако кървенето не е масивно, всички тези симптоми могат да са много завоалирани. Тогава обикновено лабораторно изследване на кръвните показатели показва евентуален спад в стойностите на хемоглобина и еритроцитите и специалистите разбират, че има някакъв проблем.

Съветът на лекарите
Важно е, когато човек има съмнение за възникнало кървене от ГИТ (най-вече стомах), да не чака нещата да отшумят спонтанно, а максимално бързо да се обърне към лекар или да отиде в най-близкия спешен център. Ранната диагноза е свързана с по-малък риск от фатален изход, обръща се към пациентите гастроентерологът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kRQd


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...