!
Понеделник, 04 Март 2024
24
окт
1
 

Иван Тодоров: Цените на пътеките трябва да се увеличават с темпа на инфлацията

Понеделник, 24 Октомври 2022 | 11:15:27
1

„Един лев днес осигурява много по-малко здравеопазване, отколкото е било вчера. В края на годината очакваме общата инфлация да бъде над 20%. След 2 години криза и голяма тежест, която се понесе от българските лечебни заведения, те са на ръба на и

„Един лев днес осигурява много по-малко здравеопазване, отколкото е било вчера. В края на годината очакваме общата инфлация да бъде над 20%. След 2 години криза и голяма тежест, която се понесе от българските лечебни заведения, те са на ръба на изтощението“. Това каза пред Bulgaria ON AIR Иван Тодоров, зам.-председател на УС на Българската болнична асоциация (ББА).

По думите му пост-COVID кризата е довела до икономически утежнена ситуация, която не само поставя под заплаха качеството на медицинските услуги, но и оцеляването на болниците. Той поясни, че болничните заведения в цяла Европа призовават правителствата за спешни мерки за спасяване на сектора.

„Дори в Германия говорят за опасност от затваряне на лечебни заведения поради голямото увеличение на цените на енергоносителите и консумативите. И при нас има огромна опасност да се стигне до фалити на болници. Предходната ситуация показа, че здравеопазването е сектор от националната сигурност, затова призоваваме за адекватни мерки. В началото на годината бяха осигурени допълнителни средства за бюджета на НЗОК, а сега може да бъдат освободени, за да може да се адаптира бюджетът за 2022 г. към сегашните макроикономически условия“, каза Тодоров.

По думите му 70% от болниците са насочили средствата от увеличените клинични пътеки към увеличаване на заплатите на служителите си.

„Българското здравеопазване страда от хронично недофинансиране. Клиничните пътеки, въпреки че бяха увеличени с около 25%, бяха недофинансирани и преди това. Трябва да се предвидят средства за всички части на здравеопазването“, подчерта той.

Тодоров смята, че първото нещо, което трябва да се направи, е освобождаване на натрупания в НЗОК резерв и адаптиране на цените на клиничните пътеки към темповете на инфлацията, която вече е около 20%.

„Трябва да има политическа воля за съставяне на адекватен бюджет на НЗОК за следващата година. Бюджет, който не само да се съобрази с темпа на инфлация, но и да се съобрази с недофинансирането на клиничните пътеки. В някои специалности имаше 50% недофинансиране на клиничните пътеки“, каза Тодоров. По думите му липсата на адекватни управленски мерки е насочила цялата тежест в здравеопазването към пациента.

„Към днешна база изчисленията на ББА показват, че поне с 50% трябва да се увеличат клиничните пътеки. Осъзнаваме, че това е невъзможно, затова трябва да има поетапно увеличаване. Минимумът сега е с темпа на инфлация. Един от механизмите, ако има политически и обществен консенсус за това, е с увеличаването на здравната вноска с още 2%. Това обаче е въпрос на сериозна дискусия между политици, макроикономисти и здравни мениджъри“, добави Иван Тодоров.

Според него обаче сегашната политическа ситуация страда от нестабилност, а реформи в чувствителен сектор като здравеопазването не могат да се правят в такава среда.

„В България бяха взети поредица от не толкова правилни решения и ние сега страдаме. Едно от основните решения е недофинансирането и неадекватните средства, които се отделят за здравеопазване“, каза още Тодоров.

Той беше категоричен, че когато има добри условия, специалисти, които са се реализирали на Запад, се връщат в България. „Не може обаче с административни мерки да се налагат тези условия, това го прави пазарът“, каза Тодоров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S1Jg

Гост 24.10.2022 20:50:50

На бай Щерев ординареца


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...