!
Събота, 22 Юни 2024
14
септ
5
 

Идеята за денонощни държавни аптеки си проправи път сред депутатите от Здравната комисия

Четвъртък, 14 Септември 2023 | 19:07:03 Ирина Пекарева
5

Във всеки областен център да се поддържа поне една аптека с денонощен режим на работа, а извън областните центрове в същата област – по една аптека с денонощен режим на работа в един или повече общински центрове на всеки 10 000 души население. Пр

Във всеки областен център да се поддържа поне една аптека с денонощен режим на работа, а извън областните центрове в същата област – по една аптека с денонощен режим на работа в един или повече общински центрове на всеки 10 000 души население. Предложението е на „Възраждане“ и заедно с още няколко, свързани с достъпа до аптеки в страната, бе прието на първо четене от депутатите от здравната комисия днес.

В текстовете, заложени в проект за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, се уточнява, че допълнителните средства за нощната дейност на съответната аптека ще бъдат осигурявани от общинския или от държавния бюджет.

Сред другите предложения в закона стои текст, според който във всеки общински център, в който няма денонощна аптека, трябва да се поддържа вендинг-машина за продажба на лекарства.

Законопроектът мина с много забележки, уклончиво приемане и отрицателни становища, но въпреки това депутатите го приеха с 11 гласа „за“ и 5 „въздържал се“, с уговорката, че той на практика ще бъде пренаписан между първо и второ четене.

Уклончиво „против“ и много „против“

Въздържане от подкрепа на текстовете изрази зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, като основната причина за това по думите му е фактът, че по отношение на денонощните аптеки има заложени критерии в аптечната карта, която ще бъде публикувана в края на ноември, и според ведомството не се налагат допълнителни законови промени. Той посочи още, че аптечната дейност по същество е въпрос на частна инициатива и намесата на държавата на този пазар би могла да се разглежда като нерегламентирана държавна помощ. За сметка на това според него работещо решение би било създаването на публично-частни партньорства, като по думите му вече има такива реализирани примери.

Липсата на необходимост от допълнителни законови промени той аргументира и с факта, че в съответствие с вече направени промени в ЗЗО се работи по методика, която дава възможност за финансиране на дейности по договор с НЗОК в отдалечени и труднодостъпни райони, като в нея са включени и аптеки с денонощен режим на работа.

Позиция срещу законопроекта заеха и депутатите от ПП-ДБ, като някои от тях – доц. Пандов и д-р Симидчиев, също изтъкнаха очакваното влизане в сила на въпросната нова методика.  

Условно „за“, просто „за“ и горещо „за“

Всички останали представители на институции, съсловни организации и депутати обаче, макар и някои – с условности, подкрепиха законопроекта. Положително бе становището на НЗОК, както и на Националното сдружение на общините.

Текстовете, макар и със забележки, получиха подкрепа и от Българския фармацевтичен съюз. Неговият председател маг.-фарм. Димитър Маринов обаче посочи, че липсва финансова обосновка.

Уклончивата си подкрепа дадоха и Георги Гьоков от „БСП за България“, и проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“, като първият заяви, че според него решението на проблема е в мобилните аптеки, а вторият – че той може да бъде решен с други нормативни документи.

Не само положително, а и много емоционално пък бе изказването на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той посочи, че структурата на здравеопазването включва медицинска помощ, дентална помощ и фармацевтична грижа. „Преди много години с реформата на тази структура денталната помощ и лекарствата бяха изцяло оставени на частни субекти. В частта медицинска дейност законодателят категорично отрази, че независимо каква е собствеността, болниците трябва да поддържат 24-часова дейност, а лечебните заведения за първична извънболнична медицинска помощ трябва денонощно да я осигуряват, защото това е социална дейност. Лекарствата също са социална дейност, но странно защо тя беше оставена само на конкуренцията. Там, където обаче няма конкуренция и няма възможност за печалба, е ролята на държавата да осигури тази социална дейност“, посочи той.

Д-р Маджаров заяви категоричната подкрепа на Лекарския съюз за законопроекта и дори заплаши, че ако не бъде осигурен механизъм за осигуряване на денонощна лекарствена помощ, той ще инициира прекратяването на неотложната медицинска помощ, защото: „Ако няма спешен случай, който да се нуждае от рецепта, защо колегите ми дежурят денонощно? Неотложната помощ има два аспекта – преглед от лекар и получаване на терапия“.

Зад философията на законопроекта застана и проф. Костадин Ангелов. От името на ГЕРБ-СДС той заяви, че той ще бъде подкрепен с идеята да се даде ясен знак, че депутатите ще търсят решението на проблема заедно. „Разбира се, осъзнаваме всички недостатъци, изброени тук, които са в противоречие с действащото към момента законодателство. Можем да създадем работна група, включваща представители на всички парламентарни групи, за да може между първо и второ четене да бъдат изгладени всички противоречия и да бъде намерено работещо решение“, каза той, като конкретизира идеята си с предложение от всяка парламентарна група да участва по един представител, а идната седмица комисията да вземе решение за състава на групата.

Кой ще работи в аптеките?

Въпрос, който не бе засегнат повече по време на дискусията, повдигна председателката на Асоциация на помощник-фармацевтите Лиляна Петрова. „Аптеките по селата и малките населени места изпълняват социални функции, там трябва да работят професионалисти, но на дискусията днес става въпрос основно за финансови ресурси. Никой не каза кога се прояви проблемът с аптеките в малките населени места“, коментира тя, визирайки рестрикциите по отношение на работата на помощник-фармацевти те. „Помислете за професионалния ресурс, който може да поеме тази социална функция. Този проблем без участието на помощник-фармацевтите няма да бъде решен“, заяви още тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KNHh

един 23.09.2023 20:56:22

Отворете автомати във всяко населено место и лекарствата да се продават с телевръзка с дежурен фармацевт ,който да е един във всеки окръг ,така ще се спести ресурс ,ще се осигури покритие ,а защо не дежурния да не е и робот с изкуствен интелект , да турят малко прът в задника на алчните аптекари .

Surg 19.09.2023 08:36:13

водят ни слепи алчни и неуки хора.......няма аптеки щото няма пари за персонал по райони, няма и самия персонал....кое не ви е ясно, и как ще го решите с една заповед

Знаещ 15.09.2023 09:52:30

Масово в аптеките след 18ч. работят медицински сестри,студенти по медицина и т.н.След 18ч.контролните органи-РЗОК и РЗИ не работят и не извършват проверки.За събота и неделя да не говорим.Така,че въпросът с персонала е много важен.

аз 15.09.2023 13:50:18

Ганю иска да му се въртят десетина професори и магистър фармацевти безплатно. Ама няма.

Гост 15.09.2023 09:40:36

Какви тъпи комунисти сте се завряли в този парламент? Аптечно ли ще възраждате. Вие едни болници не можете да управлявате, дето имат потенциал да са печеливши, аптеки ще отваряте. политически недоносчета ли сте или лакоми за подкупи и далавери? Палячовци. Отворете го в държавните бензиностанции


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...