Вторник, 26 Януари 2021
04
юни
5
 

Извадиха разпределянето на болничните заплати от НРД

Вътрешните правила за трудовите възнаграждения на персонала в болниците ще бъдат контролирани от Медицински надзор

Четвъртък, 04 Юни 2020 | 12:41:15 Надежда Ненова
5

Разпределянето на заплатите в лечебните заведения по Методиката на Министерството на здравеопазването да бъде извадено от НРД и е записано в Закона за лечебните заведения. Това приеха депутати при гласуването на второ четене на ЗИД на ЗЛЗ парламента дн

Разпределянето на заплатите в лечебните заведения по Методиката на Министерството на здравеопазването да бъде извадено от НРД и е записано в Закона за лечебните заведения. Това приеха депутати при гласуването на второ четене на ЗИД на ЗЛЗ парламента днес.  

„Държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове прилагат и стандарти за финансова дейност, утвърдени с наредба на министъра на здравеопазването, които включват и правила за определяне размера на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, изготвени в съответствие с изискванията на чл. 247, ал. 2 от Кодекса на труда“, е записано вече в Закона.

„Регламентират се правилата за разпределяне на заплатите и те са обвързани с КТД. Некоректно е да се записват тези правила в НРД, записано е тук и е обвързано с Механизма на МЗ“, уточни председателят на парламентарна здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

Припомняме, че в края на миналата година в НРД беше записано, че не по-малко от 50 на сто от приходите, които има лечебното заведение, са за разходи за персонал, не по-малко от 80% от тях са за медицински персонал. Самото разпределяне на заплатите е в съотношение 2,2:1,7:1 съответно лекар – професионалист по здравни грижи – санитар/болногледач.

Депутатите приеха и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да проверява спазването на утвърдените стандарти за финансова дейност от лечебните заведения, включително съответствието с тези стандарти на вътрешните им правила относно трудовите възнаграждения на персонала.

Депутатите гласуваха и новата правителствена болница, която ще бъде посочена от Министерски съвет. Тя ще отговаря за медицинското осигуряване на президента, вицепрезидента, председателя на парламента, премиера и главния прокурор и на депутатите по време на пленарни заседания. Лекари от избраната клиника ще пътуват с държавниците при посещенията им в чужбина и ще отговарят за здравните нужди на чуждестранните делегации при посещение в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u8PA

До гост 04.07.2020 03:49:42

Здравей, гост! Можеш ли да ми дадеш малко повече информация за тези спрени проверки на място? Според вътрешни правила винаги на място ли се правят? Става въпрос за мой близък, за който уж направиха одит, но има абсурдни неща в доклада. Ако ми дадеш повече информация ще ги плюя яко и в медиите и на Боко ще пратя писмо (не че ще има полза, но малко да се разшуми още покрай тях)! Пиши ми тук или на този мейл marionela.georgieva(at)outlook.com

Друг гост 06.06.2020 09:47:41

За съжаление това е вярно. Няма ли достойни лекари и професионалисти да оглавят тази агенция? Стига с този срам! Калинките вън!

Друг гост 06.06.2020 09:47:39

За съжаление това е вярно. Няма ли достойни лекари и професионалисти да оглавят тази агенция? Стига с този срам! Калинките вън!

Гост 06.06.2020 00:30:08

"Вътрешните правила за трудовите възнаграждения на персонала в болниците ще бъдат контролирани от Медицински надзор". Какъв медицински надзор бълнувате господа депутати, като там назряват страхотни скандали и борби, кой да ръководи бащина дружина. Тази агенция от една година е с блокирана дейност, благодарение на своето ръководство и техните лакеи. От тогава проверките на място са отменени от главния секретар Христо Начков и неговият съветник-лакей Ростислав Райчев и двамата неуспели юристи, нямащи никакъв опит в одита или контрола, камо ли в сферата на медицината! Даже имат и заповеди за разследвания на смъртни случаи, причинени от лекарски грешки, поради небрежност или неглежираност на случая и т.н., които разглеждат само по документи по заповед на Директора им Росен Иванов! Не само скандално но и почти престъпно спрямо пострадалите е техните близки! Бившият червен депутат Фидел Косев-непросветен икономист и далавераджия, неразбиращ от нищо и не знаещ нищо, разкеши новата си длъжност с ръководството и сега се гласи и директор на агенцията да става моля ви се, пълен некадърник! Но вече е договорил и любовницата си Гергана да назначи в агенцията, същият не знаещ и не можещ боклук като него, ама нали вече е уговорил червените депутати от БСП за подкрепа! Не стига това, ами намерил любовница и на главния секретар Начков, някоя си Галина Бочева от ВМА, бивша такава на някой професор от ВМА и май и на юриста Райчев, абе кадърна мома явно...че и за едни богати, весели и големи оргии на двете двойки влюбени гълъбчета се намеква във вилата на директора Косев, че чак акъла на бедните си съседи са взели. Ама нали главния секретар е от ДПС и ще помага в избора на червения депутат за нов директор на Медицински надзор представете си. Тази агенция отдавна вече нито е одит нито е надзор, камо ли пък медицински. Срам, позор и даже заплаха за здравеопазването и за сигурността на държавата представлява вече тази агенция, г-н Премиер и господа депутати от ГЕРБ, останалите потъркват ръчички и чакат сеир и пари да падат! А вие г-н Главен прокурор ще вземете ли някакви мерки...

Фифи 05.06.2020 12:24:35

Лъжат и омайват само и само богатите да стават все по-богати, а бедните все по-бедни.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Мурджева: Има доказателства, че преболедували COVID-19 могат да са защитени от британската мутация
26.01.2021 09:37:51

Проф. Мурджева: Има доказателства, че преболедували COVID-19 могат да са защитени от британската мутация

„Има доказателства в изследователски лаборатории, че серуми на тези пациенти, които са преб ...

ЕК създава регистър за прозрачност на износа на ваксини за трети страни
26.01.2021 08:58:46

ЕК създава регистър за прозрачност на износа на ваксини за трети страни

Европейският съюз ще изисква от фармацевтичните компании, които произвеждат ваксини срещу COVID-1 ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...