!
Сряда, 24 Април 2024
22
март
 

Извършиха първите операции с последно поколение робот Да Винчи в Пловдив

Това е е бъдещето на коремните операции, смята проф. д-р Димов, завеждащ Клиника по хирургия в УМБАЛ „Каспела"

Понеделник, 22 Март 2021 | 12:16:56


Първите роботизирани операции извършиха в Пловдив. С робота от последно поколение се извършват интервенции при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при

Първите роботизирани операции извършиха в Пловдив. С робота от последно поколение се извършват интервенции при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите типове отворена или лапароскопска хирургия.

„Предимствата са много както по отношение на пациента, така и на екипа, който извършва операцията", посочва завеждащият Клиника по хирургия в УМБАЛ „Каспела" проф. д-р Росен Димов, който е професор към Катедра по хирургия в Медицински университет- Пловдив и член на Кралското дружество по хирургия.

Той е категоричен, че роботизираната хирургия е бъдещето на коремните операции, а екипът му вече е преминал обучение за работа с робота ДаВинчи Х. Едната функция на системата е, че тя позволява на хирурзите да виждат 3D образ, увеличен многократно в сравнение със стандартната лапароскопия.

„Самият образ е изключително подробен. На него могат да се видят и най-малките детайли, които са ни необходими за извършване на някое прецизно действие с корема на пациента. Другото предимство е, че посредством раменете на робота, които всъщност държат инструментите в оперативното поле, се избягват всички странични движения", обяснява проф. Димов.

Изключително добрата ергономия при работа пък е плюсът за лекарите. Основният хирург е седнал, удобно разположен в позиция, в която се чувства напълно комфортно. А екипът, който се грижи за пациента по време на операцията, е с редуциран състав.  

„Системата ДаВинчи може да се използва на практика за абсолютно всяка една оперативна интервенция, включително в ендокринната хирургия и хирургията на щитовидната жлеза. Но най-честото приложение на тази система при нас е в областта на коремната хирургия, при пациенти със злокачествени новообразувания на стомашно-чревния тракт, панкреас и черен дроб. В тези случаи системата ни помага да бъдем прецизни, да бъдем ювелирни, да работим в тесни пространства, където със стандартните лапароскопски инструменти не можем да достигнем", казва хирургът.

Според неговите наблюдения, в последните години се увеличават онкологичните заболявания. Причините за това са много - замърсяването на околната среда, на работната среда, някои онкогени. От друга страна съвременните методи позволяват да се диагностицират болести, които в миналото са оставали незабелязани.

По тази причина и роботизираната хирургия в следващите десетилетия ще се превърне в златен стандарт при оперативното лечение на повечето заболявания на човешкото тяло.

„Преди около 20 години, когато стартира моята кариера в областта на лапароскопската хирургия, общото мнение бе много скептично. Тогава се считаше, че този тип хирургия след няколко години ще изчезне, защото е много скъпа, трудно приложима, изисква специализирано обучение и т.н. Но както виждаме, днес лапароскопската хирургия вече е златен стандарт в оперативното лечение на почти всички заболявания. Според мен същото ще се случи и с роботизираната хирургия", счита проф. Росен Димов.

Според него с развитието на технологията цената на този продукт ще намалее значително и все по-широк кръг от пациенти ще имат достъп до него. Още повече, в редица страни роботизираната хирургия вече е обект на осигурителни взаимоотношения на изпълнителите на болнична помощ с финансови институции като застрахователни и осигурителни фондове. От тази година и нашата Национална здравноосигурителна каса подписа договор, според който ще финансира определен брой пациенти със злокачествени новообразувания. Те ще бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека, което ще позволи да се възползват от този тип хирургия на изключително ниска цена.        

Хирургичната система ДаВинчи е една от първите минимално инвазивни хирургически системи с помощта на роботи, одобрени от FDA. Днес семейство системи и технологии на ДаВинчи се използва от хирурзите във всички 50 щати на САЩ и 67 страни по света.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
heFD


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...