!
Неделя, 10 Декември 2023
20
апр
16
 

Изграждат амбулаторни центрове във всички малки населени места

От началото на май започва обучението на екипите за спешна помощ по въздуха

Четвъртък, 20 Април 2023 | 17:51:13
16

Във всички малки населени места в страната, по Националния план за възстановяване и устойчивост, ще бъдат изградени амбулаторни центрове с лекар и медицинска сестра. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в добричкото се

Във всички малки населени места в страната, по Националния план за възстановяване и устойчивост, ще бъдат изградени амбулаторни центрове с лекар и медицинска сестра. Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в добричкото село Полковник-Свещарово, където лекари и специалисти от областната болница прегледаха първите пациенти, цитиран от БТА.

Първа стъпка към създаването на тези структури е пилотният проект „Лекари в малки населени места“, който тръгва днес от Добричка област.

„Инициативата е на Министерството на здравеопазването и Община Добрич, подкрепена от президента Румен Радев, и целта е да се разработи в цялата страна“, допълни Меджидиев. По думите му от следващата седмица лекари от различни специалности ще започнат прегледи в малки населени места в област Монтана, а по-късно и в Бургаска област. Министърът се надява бъдещото редовно правителство да разгърне инициативата в цялата страна.

Още през април в общините Добричка, Крушари и Шабла ще бъдат разкрити девет пункта, в които ще преглеждат специалисти по вътрешни болести, онкология, хирургия и др., заяви изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Георги Желязков. Пациентите ще бъдат изследвани, насочвани за проследяване или настанявани в здравни заведения.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов обяви, че инициативата ще бъде финансирана чрез общинския фонд „Здраве“. Общините Добричка, Крушари и Шабла също ще финансират прегледите, добави кметът на Добричката община Соня Георгиева.

Министър Меджидиев коментира и осигуряването на спешна помощ по въздуха.

„Първият закупен хеликоптер ще пристигне на 15 декември тази година. В ход е обществена поръчка за два медицински хеликоптера, които да бъдат взети на лизинг. Ако успеем, ще бъде прекрасно, и още летните месеци може да имаме налични два хеликоптера с екипажи и с техници към тях. Пак благодарение на президентството и на инициативата на президента на 25-ти този месец пътувам за Италия, за да мога да видя техните хангари - как са направени за хеликоптерите, които сме закупили, как са им организирани площадките в лечебните заведения, как е организиран командният център, въобще как се извършва цялата услуга и какво е медицинското оборудване на тези хеликоптери", каза той, цитиран от „Фокус“.

Готова е и програмата за обучение на медици. От понеделник започват медицинските прегледи в катедрата по авиационна медицина на Военно-медицинския институт. От началото на май започва тяхното обучение. Определени са болниците, които ще имат площадки. Ще има национален координационен център в София, който ще бъде до ВМА. Там ще има цялостен екип. Зададен е вече форматът му с ръководство и координатори.

"Ще се работи в непрекъсната координация със 112, с екипите на МВР, Държавния авиационен оператор, Министерство на отбраната, лечебните заведения и центровете за спешна медицинска помощ", каза здравният министър. В момента "Информационно обслужване" изработват целия софтуер. Ще е въпрос на минути координацията между тези отделни звена, насочването на съответния хеликоптер с нужната подготовка на съответното лечебно заведение", каза още д-р Асен Меджидиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Z#68

Минджадиева глупост 26.04.2023 22:52:27

Лекари като амбулантни търговци ще гастролират в амбулаторни центрове? Супер яка инициатива, вдъхновена от личния опит на Асенчо! Изключително полезна като пиарски ход и временно средство за набавяне на пациенти за добив на клинични пътеки. Докато хората се усетят. По-скоро докато парите свършат, което ще стане по-скоро от усащането на хората

Elf 24.04.2023 09:23:00

Изграждат ,,амбулаторни центрове ,,-Annaaa!?!?!?!!!……..Gradil Ilia kiliiaaaa……..Zentrove-badeshti apteki za drugaria Tikov i sie.

Кака 22.04.2023 16:31:49

Хасане,ти верно си пълен идиот.

Груева 22.04.2023 16:28:01

И кой ще работи там,а г-н министър?

1111 21.04.2023 15:25:57

Не разбрах тези специалисти "про боно" ли ще преглеждат и как ще се финансират изследванията-лабораторни,образни,Ехокардиографии,коронарографии,които ще се назначават при необходимост?Кой ще извърши проследяването след това?Или "по една слушалка да сложим" и бегом"....

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 22.04.2023 19:09:04

Не само "по една слушалка"! Ще има и "мерене на "кръвното"", температура и тегло - с кантарче. Малко ли е, за без пари?

ЗОЛ вол 21.04.2023 13:12:17

Няма такова животно "амбулаторен център"!

Гост 21.04.2023 10:27:50

Министърът направи остойностяването на имота в Италия,сега започва явно нов проект.Амбулатории колкото искаш,хора все по малко!

Един 21.04.2023 10:14:35

Такива амбулатории извържа м вече 23 години в 7 села около града ,където ми е осн кабинет ,всичко това сме го организирали от години ,специалисти от болници всяка седмица ,изследвания видеозон и и т н ,проблема е ,че няма необходимите направления ,а парите давани за неблагоприятни са колкото осигуровка на един фелдшер ,за заплата и издръжка на кабинет не стигат ,държавата не дава пари за нашите разходи дето сме по 30 г там и се грижим за всеки за наша сметка ,щяли да идват да правят от болниците ,най много и нас местните лекари да ни изгонят !

Гост 21.04.2023 12:55:10

Няма кой да дойде да замени наличните малко останали лекари и да свири на дудука на комунистическата пропаганда на министър МиНджидев Този изобщо си няма представа от здравеопазване и неговата структура. Няма такова здравно заведение Амбулаторен център ,който е сънувал потен в кревата. Има ДКЦ,МЦ и това е . Все си мислех, че по-голям галфон не може да има от Пепи Московото Левото , ама ето че има...

Гост 21.04.2023 10:01:00

Тази екскурзийка до Италия на държавни разноски да не би да е за да нагледаме наскоро закупената къща с пари, придобити по несподелим начин?

Гост 21.04.2023 00:11:53

Голям близач на президентски топки е Меджидиев. Дребно, вредно и елементарно човече.

Гост 20.04.2023 23:04:15

Тоя е тъп, тъп, че чак вдлъбнат. Вместо да купуват хеликоптери, да бяха организирали прилагането на тромболиза при инсулт във всеки областен град. Така ще спасят много повече животи отколкото с хеликоптери и всеки път да тичат да се снимат по медиите. Цървули нямаме, гайда ни свири. Щял да ходи в Италия да гледа хангарите. Та той ли ще ги прави тези хангари, че да ходи да гледа? Ама не е луд този, който яде зелника, а Радев. Явно и на него толкова му е акълът. И всеки път обявява, че всичко е благодарение на президента. Голям лизач.

Гост 20.04.2023 21:32:24

пътувам за Италия, за да мога да видя техните хангари Абе, корумпе ти нас данъкоплатците за идиоти ли ни имаш/ Това си е чиста ексзкурзи до Италия на разноски на данъкоплатците .Отвратителна държава, отвратителни правителствени типове ,отвратителна корупция. Отиди и до Париж да видиш задното витло и в Лондон да видиш основния винт,дребно човече.от село. Взеи и МаНджаров за да сте двойка.

Прогностик 22.04.2023 19:11:45

И до Барцелона да отскочи!

Гост 20.04.2023 18:21:14

Този надмина Атанас Малеев по комунизъм . Алооо кой ще ти работи в тези амбулаторни центрове бе егати перачите на пари с европейски фондове. Къде в коя държава има такива здравни пунктове бе ,чиновнико клети? В Судан може би ,комунистически Китай и в блатата н Путин Къси сигурно . Онзи който се бара президент с гълъбарник също гововреше глупости за строенето на 500 медицински практики по селата. Също гнусни комунистически обещания по тезисите на правешкия селяндур ТодАр за все по-пълното задоволяване на населението с доктори. НЯМАТЕ НАЛИЧНИ ЛЕКАРИ БЕ НЕЩАСТНИЦИ. Защо злоупотребявате с европейски средства за тръбене на комунистически фанфари и един ретрограден комунистически модел залязъл преди 33 години , който е доказано ,че не върши работа. За следствието сте всичките с прането на пари за вертолети и здравни будки . ЦСЗ те чака и бай Ставри също


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...