Неделя, 24 Януари 2021
03
дек
 

Издевателства и недостатъчно персонал в психиатриите ни видя Съветът на Европа

Д-р Гълъбова: Проблемът опира до липсата на обучен персонал

Четвъртък, 03 Декември 2020 | 15:11:10


Недостатъчно персонал, чиито грижи не отговарят на нуждите на пациентите, настанени в психиатрични заведения, грубо и неадекватно отношение към болните и като цяло неглижиране на психиатричния сектор от страна на здравните власти – това са основн

Недостатъчно персонал, чиито грижи не отговарят на нуждите на пациентите, настанени в психиатрични заведения, грубо и неадекватно отношение към болните и като цяло неглижиране на психиатричния сектор от страна на здравните власти – това са основните изводи в доклад на Комитета за борба с изтезанията на Съвета на Европа. В него са анализирани резултатите от проверките в няколко психиатрични лечебни заведения в България - държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски“ в Курило, тези в село Царев Брод и в Бяла, както и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин, Самуил и Говежда.

И в трите посетени психиатрични болници има проблем, свързан с често крайно недостатъчен брой служители, чието поведение не отговоря на нуждите на настанените там, е посочено в доклада. Пациенти от тези клиники твърдят, че са малтретирани от персонала, включително и че са удряни с пръчки, връзвани с колани към леглата и като цяло са получавали много лошо отношение от страна на санитарите, които са ги обиждали и малтретирали. Особено тревожна е ситуацията в психиатричните клиники в Бяла и в Курило, е записано в доклада.

Според Комитета постоянният недостиг на персонал в тези структури създава впечатлението, че Министерство на здравеопазването не оценява достатъчно грижите за психичното здраве и е нужно те да се превърнат в приоритет със съответните инвестиции в тази насока.

В доклада се обръща внимание и на мерките за ограничаване на COVID в психиатричните клиники, като се посочва, че е налице сериозен риск за уязвимите пациенти, настанени там. Комитетът препоръчва на българските власти да разработят специфична и всеобхватна стратегия в отговор на пандемията COVID-19 в психиатрични болници и социалните институции, в който да залегне и редовно изследване с PCR тест на персонала, ангажиран в  тях.

Темата бе коментирана от директора на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова пред bTV.

Тя отрече в оглавяваната от нея структура да е имало подобни издевателства над пациентите и беше категорична, че ако те се случат, ще последват уволнения.

„Проблемът опира до липсата на персонал“, заяви тя. Остават един санитар, най-много двама, с една сестра на 30 психично болни мъже, посочи д-р Гълъбова. Тя определи като стряскащи данните от доклада, но подчерта, че след тях трябва да се стреснем всички, включително и обществото, и здравните власти.  

Д-р Гълъбова допълни, че психиатричните болници са разкривани преди 70-80 години в отдалечени места и концепцията е била настанените там да са скривани от очите на обществото. „На работа идват местни хора, които не са лоши хора, но не са обучени. Отговорността за това е на нашата съсловна организация“, категорична бе д-р Гълъбова. „Санитарите в България никой не ги обучава и това е отговорност на психиатричната асоциация“, заяви тя, като допълни, че ако съсловието е било единно, много от проблемите са щели да бъдат решени.

От думите й стана ясно, че е приключило обсъждането на стратегията за психично здраве и тя вече е внесена за разглеждане от институциите след дълго залежаване. „Няма да  си кривя душата, аз работя 27 години в Курило, първият министър, който посети голямата психиатрия на София, беше проф. Ангелов“, отбеляза д-р Гълъбова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CJgh


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...