!
Неделя, 03 Март 2024
24
септ
1
 

Излезе от печат бр.29 на вестник „Форум Медикус”

Вторник, 24 Септември 2019 | 09:25:09
1

Основен научно-пропедевтичен акцент в специализирания седмичник е разговор с ендокринолога педиатър д-р Галина Попова по темата за растежа на децата и усилията на специалистите да организират мрежа от специализирани центрове за лечение

Основен научно-пропедевтичен акцент в специализирания седмичник е разговор с ендокринолога педиатър д-р Галина Попова по темата за растежа на децата и усилията на специалистите да организират мрежа от специализирани центрове за лечение на деца с растежен хормон. Стремежът е обхващане на нуждаещите се, компетентен мутидисциплинарен подход, връзка с личните лекари. Инициативата се нарича „Партньори за растеж” и резултатите досега са обещаващо положителни.

С децата е свързана донякъде и друга тема в новия брой на „ФорумМедикус” – отминалата 10-а конференция за редки болести и лекарства сираци - там се поставя ударението върху лекарите и специалистите, отличени за упорита практическа и експериментална работа в сферата на редките заболявания – една предизвикателна територия за всеки медик.

„Форум Медикус” отразява по достойнство и отминалия 10-и юбилеен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, като се спира на забележителните особености на събитието – присъствието на президента на Световнана медицинска асоциация, личното приветствие от министъра на здравеопазването, участието на много студенти медици, като показател, че организацията има бъдеще. Както и разширяването на обхвата чрез присъединяване на научни асоциации за Югоизточна Европа от областта на акушерството и гинекологията, инвазивната кардиология, транспланталогията и др. Огласени са както интересните теми от научната програма, така и имената на носителите на голямата награда на ЮЕМФ „Заслужил лекар на Югоизточна Европа”.

И докато лекарите се обединяват, за да обменят опит и да вървят напред, в бр. 29 „Форум Медикус” публикува и тревожни заключения на експерти от СЗО/Европа – „Забавя се напредъкът към равнопоставеност”, което всъщност означава, че не само остават, но се задълбочават разликите в здравните показатели в страните от региона.

От здравните  теми от отминалата седмица „Форум Медикус” откроява позицията на БЛС, че приема предложения от МЗ нов здравен модел като „абсолютно неприемлив за съсловието”.  Изтъкнати на стр. 1 са и темите за това, че най-после има „зелена светлина” да продължат дейностите по изграждане на нова детска болница в България – една идея, за която вестникът ратува от години. Друга, многократно разисквана на страниците на „Форум Медикус” област са трансплантациите – сега в броя заглавието на текущата информация е „Вместо да трансплантира, държавата ще плаща” / за трансплантации в чужбина/. Усещането е за горчилка, когато една държавна медицинска задача остава толкова дълго нерешена.

В бр. 29 „Форум Медикус” съобщава също имената на: номинираната за еврокомисар по здравеопазването психоложка от Кипър, избрания за нов директор на СЗО/Европа белгиец; избраната за ректор на МУ в София проф. Мариана Мурджева. Цитирана е също така позицията на ЕМА по темата за ранитидин, по която явно тепърва ще се говори. Отразен пълноценно е отминалият ден за безопасност на пациента, макар че за лекарите всеки ден е такъв. По темата интерес заслужава публикуваното становище от НЗОК със заключението, че пациентът става все по-взискателен.

В броя се съдържат още новини, съобщения за предстоящи медицински събития, както и разказ за отмора „Естравагантният столетник”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wVqy

Гост 24.09.2019 09:39:04

Във вестника се откроява позицията на БЛС, че приема предложения от МЗ нов здравен модел като „абсолютно неприемлив за съсловието”. Това е защото досега честните собственици на "частните болници" искаха да видят сметката на пациентите, но от сега нататък ще видят сметката и на лекарското съсловие.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...