Четвъртък, 28 Октомври 2021
24
септ
1
 

Излезе от печат бр.29 на вестник „Форум Медикус”

Вторник, 24 Септември 2019 | 09:25:09
1

Основен научно-пропедевтичен акцент в специализирания седмичник е разговор с ендокринолога педиатър д-р Галина Попова по темата за растежа на децата и усилията на специалистите да организират мрежа от специализирани центрове за лечение

Основен научно-пропедевтичен акцент в специализирания седмичник е разговор с ендокринолога педиатър д-р Галина Попова по темата за растежа на децата и усилията на специалистите да организират мрежа от специализирани центрове за лечение на деца с растежен хормон. Стремежът е обхващане на нуждаещите се, компетентен мутидисциплинарен подход, връзка с личните лекари. Инициативата се нарича „Партньори за растеж” и резултатите досега са обещаващо положителни.

С децата е свързана донякъде и друга тема в новия брой на „ФорумМедикус” – отминалата 10-а конференция за редки болести и лекарства сираци - там се поставя ударението върху лекарите и специалистите, отличени за упорита практическа и експериментална работа в сферата на редките заболявания – една предизвикателна територия за всеки медик.

„Форум Медикус” отразява по достойнство и отминалия 10-и юбилеен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, като се спира на забележителните особености на събитието – присъствието на президента на Световнана медицинска асоциация, личното приветствие от министъра на здравеопазването, участието на много студенти медици, като показател, че организацията има бъдеще. Както и разширяването на обхвата чрез присъединяване на научни асоциации за Югоизточна Европа от областта на акушерството и гинекологията, инвазивната кардиология, транспланталогията и др. Огласени са както интересните теми от научната програма, така и имената на носителите на голямата награда на ЮЕМФ „Заслужил лекар на Югоизточна Европа”.

И докато лекарите се обединяват, за да обменят опит и да вървят напред, в бр. 29 „Форум Медикус” публикува и тревожни заключения на експерти от СЗО/Европа – „Забавя се напредъкът към равнопоставеност”, което всъщност означава, че не само остават, но се задълбочават разликите в здравните показатели в страните от региона.

От здравните  теми от отминалата седмица „Форум Медикус” откроява позицията на БЛС, че приема предложения от МЗ нов здравен модел като „абсолютно неприемлив за съсловието”.  Изтъкнати на стр. 1 са и темите за това, че най-после има „зелена светлина” да продължат дейностите по изграждане на нова детска болница в България – една идея, за която вестникът ратува от години. Друга, многократно разисквана на страниците на „Форум Медикус” област са трансплантациите – сега в броя заглавието на текущата информация е „Вместо да трансплантира, държавата ще плаща” / за трансплантации в чужбина/. Усещането е за горчилка, когато една държавна медицинска задача остава толкова дълго нерешена.

В бр. 29 „Форум Медикус” съобщава също имената на: номинираната за еврокомисар по здравеопазването психоложка от Кипър, избрания за нов директор на СЗО/Европа белгиец; избраната за ректор на МУ в София проф. Мариана Мурджева. Цитирана е също така позицията на ЕМА по темата за ранитидин, по която явно тепърва ще се говори. Отразен пълноценно е отминалият ден за безопасност на пациента, макар че за лекарите всеки ден е такъв. По темата интерес заслужава публикуваното становище от НЗОК със заключението, че пациентът става все по-взискателен.

В броя се съдържат още новини, съобщения за предстоящи медицински събития, както и разказ за отмора „Естравагантният столетник”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cFna

Гост 24.09.2019 09:39:04

Във вестника се откроява позицията на БЛС, че приема предложения от МЗ нов здравен модел като „абсолютно неприемлив за съсловието”. Това е защото досега честните собственици на "частните болници" искаха да видят сметката на пациентите, но от сега нататък ще видят сметката и на лекарското съсловие.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Старт на проект „ОМНИА“ - да погледнем висшето образование от нов ъгъл
28.10.2021 14:26:19

Старт на проект „ОМНИА“ - да погледнем висшето образование от нов ъгъл

Посветен на хуманността, търсещ иновациите в образованието и пътя към модернизиране на предлагани ...

МЗ прекрати конкурса за независим член на ръководството на болницата в Монтана
28.10.2021 13:44:21

МЗ прекрати конкурса за независим член на ръководството на болницата в Монтана

МЗ прекрати конкурса за избор на независим член на ръководството на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев& ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...