Петък, 29 Септември 2023
24
септ
1
 

Излезе от печат бр.29 на вестник „Форум Медикус”

Вторник, 24 Септември 2019 | 09:25:09
1

Основен научно-пропедевтичен акцент в специализирания седмичник е разговор с ендокринолога педиатър д-р Галина Попова по темата за растежа на децата и усилията на специалистите да организират мрежа от специализирани центрове за лечение

Основен научно-пропедевтичен акцент в специализирания седмичник е разговор с ендокринолога педиатър д-р Галина Попова по темата за растежа на децата и усилията на специалистите да организират мрежа от специализирани центрове за лечение на деца с растежен хормон. Стремежът е обхващане на нуждаещите се, компетентен мутидисциплинарен подход, връзка с личните лекари. Инициативата се нарича „Партньори за растеж” и резултатите досега са обещаващо положителни.

С децата е свързана донякъде и друга тема в новия брой на „ФорумМедикус” – отминалата 10-а конференция за редки болести и лекарства сираци - там се поставя ударението върху лекарите и специалистите, отличени за упорита практическа и експериментална работа в сферата на редките заболявания – една предизвикателна територия за всеки медик.

„Форум Медикус” отразява по достойнство и отминалия 10-и юбилеен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, като се спира на забележителните особености на събитието – присъствието на президента на Световнана медицинска асоциация, личното приветствие от министъра на здравеопазването, участието на много студенти медици, като показател, че организацията има бъдеще. Както и разширяването на обхвата чрез присъединяване на научни асоциации за Югоизточна Европа от областта на акушерството и гинекологията, инвазивната кардиология, транспланталогията и др. Огласени са както интересните теми от научната програма, така и имената на носителите на голямата награда на ЮЕМФ „Заслужил лекар на Югоизточна Европа”.

И докато лекарите се обединяват, за да обменят опит и да вървят напред, в бр. 29 „Форум Медикус” публикува и тревожни заключения на експерти от СЗО/Европа – „Забавя се напредъкът към равнопоставеност”, което всъщност означава, че не само остават, но се задълбочават разликите в здравните показатели в страните от региона.

От здравните  теми от отминалата седмица „Форум Медикус” откроява позицията на БЛС, че приема предложения от МЗ нов здравен модел като „абсолютно неприемлив за съсловието”.  Изтъкнати на стр. 1 са и темите за това, че най-после има „зелена светлина” да продължат дейностите по изграждане на нова детска болница в България – една идея, за която вестникът ратува от години. Друга, многократно разисквана на страниците на „Форум Медикус” област са трансплантациите – сега в броя заглавието на текущата информация е „Вместо да трансплантира, държавата ще плаща” / за трансплантации в чужбина/. Усещането е за горчилка, когато една държавна медицинска задача остава толкова дълго нерешена.

В бр. 29 „Форум Медикус” съобщава също имената на: номинираната за еврокомисар по здравеопазването психоложка от Кипър, избрания за нов директор на СЗО/Европа белгиец; избраната за ректор на МУ в София проф. Мариана Мурджева. Цитирана е също така позицията на ЕМА по темата за ранитидин, по която явно тепърва ще се говори. Отразен пълноценно е отминалият ден за безопасност на пациента, макар че за лекарите всеки ден е такъв. По темата интерес заслужава публикуваното становище от НЗОК със заключението, че пациентът става все по-взискателен.

В броя се съдържат още новини, съобщения за предстоящи медицински събития, както и разказ за отмора „Естравагантният столетник”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n9LY

Гост 24.09.2019 09:39:04

Във вестника се откроява позицията на БЛС, че приема предложения от МЗ нов здравен модел като „абсолютно неприемлив за съсловието”. Това е защото досега честните собственици на "частните болници" искаха да видят сметката на пациентите, но от сега нататък ще видят сметката и на лекарското съсловие.


Всичко за коронавируса
Още новини
Над половин милион лева за ремонти и апаратура получи МБАЛ Смолян
29.09.2023 16:47:40

Над половин милион лева за ремонти и апаратура получи МБАЛ Смолян

544 780 лева целева субсидия отпусна Министерството на здравеопазването на МБАЛ „Д-р Братан ...

Подкомисията в НС за недостига на лекарства вече е факт
29.09.2023 16:12:32

Подкомисията в НС за недостига на лекарства вече е факт

Подкомисията за недостига на лекарства, обещана от председателя на Комисията по здравеопазване в ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...