Петък, 15 Януари 2021
20
дек
 

Излезе от печат бр.43-44 на вестник „Форум Медикус”

Петък, 20 Декември 2019 | 11:36:54


В предпразничния си брой редакционният екип е избрал своеобразно обобщение на случилото и случващото се в българското здравеопазване. За своята специализирана аудитория „Форум Медикус” предлага подробен репортаж от връчането на годи

В предпразничния си брой редакционният екип е избрал своеобразно обобщение на случилото и случващото се в българското здравеопазване. За своята специализирана аудитория „Форум Медикус” предлага подробен репортаж от връчането на годишните награди на Българската педиатрична асоциация. И в това няма нищо случайно – години наред специалността детски лекар бе забравена, недооценена, напъхана „в ъгъла” на реформата. В последните месеци изведнъж мнозина се сетиха, че са длъжници на детските лекари – по повод на една загуба на дете, и поради актуалния въпрос кой и къде ще построи детска болница. Последователен в оценката си за мястото и ролята на педиатрията,”Форум Медикус” разказва за всеотдайността и делниците на тези специалисти, които въпреки всичко са „на денонощен пост пред бъдещето”.

„Академична кулминация на месеца на борба с простатния карцином” – в тази рубрика в новия брой на „Форум Медикус” се разказва как медицинското отделение на БАН, в рамките на научна конференция представи днешния бурно развиващ се ден и бъдещето на урологията в аспекта на най-социалнозначимата тема – заболяемостта и смъртността от рак на простатата. В големия салон на БАН стана дума и за епидемиология, и за скрининг, и за невероятните резултати от роботизираната хирургия в тази сфера, и за търсенията и откритията в полето на генетиката, и за нови методи. Сериозна научна работа от сериозни хора.

В научно-пропедевтичен план в новия брой „Форум Медикус” съобщава още за напредък в лекарственото лечение на склеродермия, за авангардна апаратура, предоставена от Българската Коледа, за иновативно лечение срещу болестта на Паркинсон, за постигнатото в сферата на кохлеарната имплантация – все факти, които са основание не за познатия, а за друг – високооценъчен и уважителен поглед към труда на българските лекари.

Внимание заслужава и публикуваната във „Форум Медикус” ретроспекция за решения, правила, допълнителни плащания, включени в нормативи процедури и модерни лекарства – все дейности от работата на НЗОК през изминаващата 2019 г. Изданието акцентира на неща, които или остават незабелязани, или се забравят – но те са допринесли за по-ефективна терапия, за по-добро здравно състояние на хиляди българи. Понякога е нужна дистанция от отрицателното говорене, за да се открояват и позитивните факти в сложния свят на здравната грижа.

Колкото за негативните практики – те не са непознати. Но, обобщени и изречени гласно от представители на асоциацията за доброволна здравно застраховане, предизвикаха буря от реакции. Във „Форум Медикус” са представени подробно аргументите и фактите на здравните застрахователи, както и реакциите на МЗ, на ИА „Медицински надзор”, на болнични сдружения. Независимо от противоречивите оценки,остава да доминира общото – контрол в повече, контрол в дълбочина продължава да липсва в системата. И второ – никога не бива една девиация да се приписва на всички лечебни заведения, на всички лекари. Това, разбира се, се учи, ако не е небрежно преподавано.

Предпразничното настроение на „Форум Медикус” се формира от доста информации за отличени лекари, учени, за признание за принос в различни медицински сфери. В новия брой се открояват още репортаж от откриването на реновирана и модернизирана Клиника по медицинска онкология в УСБАЛО в столицата, както и кратък очерк за студентка по медицина, едно от златните момичета на България, която успоредно с това е и курсант във Военноморското училище във Варна.

„Римувани рецепти за празнично настроение” – с такава рубрика „Форум Медикус” поздравява своите читатели чрез стихове на д-р Мариана Ангелова, както и чрез изпълнени с мъдрост и настроение стихотворения на проф. Веселин Борисов. Вместо заключение, две строфи от проф. Борисов: „..И ето ни вече във вечната фаза,

                       в най-трудния избор в живота суров –

                      или хладината на здравия разум,

                      или топлината на безумна любов.”

Новият брой на „Форум Медикус” съдържа още новини от последните дни, отзиви за важни събития, обяви за свободни работни места. И не на последно място – празнична илюстрация с пожелание „За много години”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%pPC


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците
15.01.2021 17:17:32 Полина Тодорова

Анализ на министъра: Липсата на персонал е най-големият проблем за болниците

Най-същественият проблем за структурите по инфекциозни болести, както и във всички останали струк ...

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2
15.01.2021 16:43:35

Франция въвежда протокол за тестване на деца и учители за британския вариант на SARS-CoV-2

Френският здравен министър Оливие Веран обяви, че здравните власти създават протокол за тестване ...
Актуална тема
Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...