Вторник, 21 Септември 2021
20
дек
 

Излезе от печат бр.43-44 на вестник „Форум Медикус”

Петък, 20 Декември 2019 | 11:36:54


В предпразничния си брой редакционният екип е избрал своеобразно обобщение на случилото и случващото се в българското здравеопазване. За своята специализирана аудитория „Форум Медикус” предлага подробен репортаж от връчането на годи

В предпразничния си брой редакционният екип е избрал своеобразно обобщение на случилото и случващото се в българското здравеопазване. За своята специализирана аудитория „Форум Медикус” предлага подробен репортаж от връчането на годишните награди на Българската педиатрична асоциация. И в това няма нищо случайно – години наред специалността детски лекар бе забравена, недооценена, напъхана „в ъгъла” на реформата. В последните месеци изведнъж мнозина се сетиха, че са длъжници на детските лекари – по повод на една загуба на дете, и поради актуалния въпрос кой и къде ще построи детска болница. Последователен в оценката си за мястото и ролята на педиатрията,”Форум Медикус” разказва за всеотдайността и делниците на тези специалисти, които въпреки всичко са „на денонощен пост пред бъдещето”.

„Академична кулминация на месеца на борба с простатния карцином” – в тази рубрика в новия брой на „Форум Медикус” се разказва как медицинското отделение на БАН, в рамките на научна конференция представи днешния бурно развиващ се ден и бъдещето на урологията в аспекта на най-социалнозначимата тема – заболяемостта и смъртността от рак на простатата. В големия салон на БАН стана дума и за епидемиология, и за скрининг, и за невероятните резултати от роботизираната хирургия в тази сфера, и за търсенията и откритията в полето на генетиката, и за нови методи. Сериозна научна работа от сериозни хора.

В научно-пропедевтичен план в новия брой „Форум Медикус” съобщава още за напредък в лекарственото лечение на склеродермия, за авангардна апаратура, предоставена от Българската Коледа, за иновативно лечение срещу болестта на Паркинсон, за постигнатото в сферата на кохлеарната имплантация – все факти, които са основание не за познатия, а за друг – високооценъчен и уважителен поглед към труда на българските лекари.

Внимание заслужава и публикуваната във „Форум Медикус” ретроспекция за решения, правила, допълнителни плащания, включени в нормативи процедури и модерни лекарства – все дейности от работата на НЗОК през изминаващата 2019 г. Изданието акцентира на неща, които или остават незабелязани, или се забравят – но те са допринесли за по-ефективна терапия, за по-добро здравно състояние на хиляди българи. Понякога е нужна дистанция от отрицателното говорене, за да се открояват и позитивните факти в сложния свят на здравната грижа.

Колкото за негативните практики – те не са непознати. Но, обобщени и изречени гласно от представители на асоциацията за доброволна здравно застраховане, предизвикаха буря от реакции. Във „Форум Медикус” са представени подробно аргументите и фактите на здравните застрахователи, както и реакциите на МЗ, на ИА „Медицински надзор”, на болнични сдружения. Независимо от противоречивите оценки,остава да доминира общото – контрол в повече, контрол в дълбочина продължава да липсва в системата. И второ – никога не бива една девиация да се приписва на всички лечебни заведения, на всички лекари. Това, разбира се, се учи, ако не е небрежно преподавано.

Предпразничното настроение на „Форум Медикус” се формира от доста информации за отличени лекари, учени, за признание за принос в различни медицински сфери. В новия брой се открояват още репортаж от откриването на реновирана и модернизирана Клиника по медицинска онкология в УСБАЛО в столицата, както и кратък очерк за студентка по медицина, едно от златните момичета на България, която успоредно с това е и курсант във Военноморското училище във Варна.

„Римувани рецепти за празнично настроение” – с такава рубрика „Форум Медикус” поздравява своите читатели чрез стихове на д-р Мариана Ангелова, както и чрез изпълнени с мъдрост и настроение стихотворения на проф. Веселин Борисов. Вместо заключение, две строфи от проф. Борисов: „..И ето ни вече във вечната фаза,

                       в най-трудния избор в живота суров –

                      или хладината на здравия разум,

                      или топлината на безумна любов.”

Новият брой на „Форум Медикус” съдържа още новини от последните дни, отзиви за важни събития, обяви за свободни работни места. И не на последно място – празнична илюстрация с пожелание „За много години”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8dx$


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Бившият британски премиер Гордън Браун се включва в битката срещу COVID-19
20.09.2021 17:16:34

Бившият британски премиер Гордън Браун се включва в битката срещу COVID-19

Бившият министър-председател на Великобритания Гордън Браун бе обявен за посланик на СЗО за глоба ...

МЗ информира какви са реакциите след поставяне на ваксина срещу COVID-19
20.09.2021 17:09:34

МЗ информира какви са реакциите след поставяне на ваксина срещу COVID-19

МЗ информира какви са реакциите след поставяне на ваксина срещу COVID-19, като се позова на данни ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...