!
Четвъртък, 18 Юли 2024
10
март
 

Изравняват заплатите на специализантите, приети през 2020 г., с приетите през 2022 г.

Петък, 10 Март 2023 | 10:25:44


Регистърът на специализантите ще стане част от Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това предвижда проект за изменение на Наредба 1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. „Поради близката информация, к

Регистърът на специализантите ще стане част от Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това предвижда проект за изменение на Наредба 1 за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

„Поради близката информация, която съдържат регистърът на специализантите и регистърът на придобилите специалност, не е необходимо в процеса на електронизация тези два регистъра да бъдат два отделни, за да не се поддържа ненужно дублираща информация. По тази причина в наредбата се регламентира преминаването на регистъра на специализантите и на придобилите специалност в електронен вид (като единен регистър) и ред, по който да се вписва информацията в него като част от НЗИС“, се казва в мотивите към проекта.

Друго предложено изменение е министърът на здравеопазването да утвърждава единни държавни изисквания за всяка специалност, въз основа на които висшите училища да утвърждават учебни програми. Единните държавни изисквания ще съдържат задължителните модули и раздели от теоретичното и практическото обучение и знанията, уменията и компетентностите, които специализантът следва да придобие. В проекта е включено предложението на Сдружението на Медицинските университети в България учебните програми за придобиване на специалност да се утвърждават от ректорите на висшите училища, а министърът на здравеопазването да утвърждава единни държавни изисквания за всяка специалност.

С проекта на Наредба се изравнява и заплащането на специализантите. „Към настоящия момент специализантите по клинични специалности, обучаващи се на места, финансирани от държавата за 2020 г., 2021 г. и 2022 г. (и следващи), получават различно минимално трудово възнаграждение за времето, за което МЗ предоставя средства на техните работодатели, поради реализираните неколкократни промени в Наредба № 1 в периода 2019-2021 г. Специализантите по клинични специалности, обучаващи се на места, финансирани от държавата за 2020 г. и 2021 г., получават минимално трудово възнаграждение от 2 минимални работни заплати (МРЗ), а специализантите по Обща медицина, обучаващи се на места, финансирани от държавата за 2020 г., получават минимум 1,8 пъти минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност за съответната календарна година. Размерът на минималното трудово възнаграждение на специализантите по клинични специалности, обучаващи се на места, финансирани от държавата от 2022 г. до момента, е 2,5 МРЗ“, се казва още в мотивите към проекта.

По тази причина в нормативния акт е предвидено уеднаквяване на минималното трудово възнаграждение, получавано от специализантите, приети през 2020 г. и 2021 г. с предвиденото към момента – 2,5 МРЗ.

Необходимите финансови средства от държавния бюджет за изпълнение на предвидените дейности по проекта на акта са в рамките на средствата по тригодишната бюджетна прогноза на Министерството на здравеопазването за разходи за специализанти. Допълнително за един специализант по клинична специалност, приет на място, финансирано от държавата за 2020 г. и 2021 г., ще са необходими около 630 лв. на месец. Общият брой на обучаващите се към момента специализанти по клинични специалности на места, финансирани от държавата за 2020 г. и 2021 г., е 108. Така за един месец ще са необходими около 68 000 лв. За една година ще са необходими около 816 000 лв., а за 8 месеца – 544 000 лв.

С проекта се разширяват възможностите, чрез които специализантите могат да получават средства по европроекти и програми, както и се регламентира лечебните заведения да могат да подават предложенията за работни места за специализанти само при сключени договори с бази за обучение.

Пълния текст на проекта на Наредбата може да видите тук, а мотивите към него - тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fjmu


Всичко за коронавируса
Още новини
В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия
18.07.2024 17:20:22

В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия

Отделението по физиотерапия на МБАЛ-Пазарджик предлага лечение с революционен апарат за магнитоте ...

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив
18.07.2024 16:43:19

Шефове в Канадския червен кръст и Университета Макгил на визита в МУ – Пловдив

Генералният директор на Канадския червен кръст Салим Сохани и кодиректорът на Университета Макгил ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...