!
Вторник, 23 Април 2024
16
ян
34
 

Изслушванета на д-р Дечев в НС се превърна в спор за реформата в здравеопазването (Обновена)

Надценките на лекарствата са фиксирани, разминаването в цените показва внос на продукт с изричаш срок , каза проф. Николай Данчев

Четвъртък, 16 Януари 2020 | 20:32:42 Надежда Ненова
34

Изслушването на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев в парламентарната здравна комисия днес по повод интервюто му пред радио „Дарик“ се превърна в спор за цялостната реформа в здравеопазването.   „Поводът за изслушването са

Изслушването на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев в парламентарната здравна комисия днес по повод интервюто му пред радио „Дарик“ се превърна в спор за цялостната реформа в здравеопазването.  

„Поводът за изслушването са твърденията, но същността му са проблемите, които постави д-р Дечев. Искам да ви предпазя от желанията да тласнете изслушването към лекарствената политика, тъй като на първо място е липсата на реформа, а лекарствата са на второ. Третият проблем е контролът на дейността на НЗОК, следва липсата на медицинските стандарти и фармакотерапевтични ръководства, липсата на централизирани доставки, които отново се преместиха за края на годината, липсата на информационна система, която също отново е отложена и не на последно място са заплатите на прерсонала, за които д-р Дечев правилно каза, че е нон сенс да се определят през Рамковия договор и да зависят от оборота на лечебното заведение“. Това каза проф. Георги Михайлов, мотивирайки искането си за спешното извикване на управителя на Касата в парламентарната комисия.

По думите му целта е да се постави най-накрая на сериозен разговор за цялостна реформа на модела.

„Не съм се отказал от разговора за промяна на системата на здравеопазването. Само че този разговор трябва да се води спокойно, разумно, балансирано, без крайни позиции и крайни отрицания. Трябва да има поне преобладаващ консенсус, за да можем да тръгнем напред. По този пово ще започнем дебат с всички политически сили, за да можем наистина да намерим онзи модел, който е приемлив както за хората, така и за тези, които управляват системата. Не мислете, че съм се отказал, независимо че остава само година до изборите. Това е цяла година, която ще оползотворим заедно“, каза министър Ананиев.

Той уточни, че вече е подготвил текст за изменение на Закона за обществените поръчки, който да постави при равни условия държавните, общинските и частните болници. Текстът е предаден финансовия министър Горанов, който е вносител на изменението на закона в Министерски съвет.  

Според д-р Дечо Дечев огромният проблем е в липсата на национална електронна система, който се отрязявал пряко върху контрола. „Това прави контрола неефективен, докато ако има такава система, това ще промени генерално нещата“, каза той и отново припомни, че в НЗОК има такава система, която работи.

В същото време обаче доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ попита как така д-р Дечев е разбрал за огромната разлика в цените на онкологичното лекарство едва на края на годината, при положение, че фактури се изплащат всеки месец. И то едва след като е бил сезиран от един от дистрибуторите.

„Веднъж годишно се прави преглед на цените на всички лекарства. Производителят няма право да продава директно, а през дистрибутор, който, специално при онкологичните лекарства, има право да прибави 4% към стойността, на която купува от производителя. Защо Касата не е забелязала разликата, при положение , че се плаща всеки месец? Ако фирмата действително продава с толкова голяма разлика, тя подлежи на глоба, защото няма право на повече от 4% надценка. Ако пък е започнала да получава лекарството на по-ниска цена, тя трябва да е сигнализарила Националния съвет по цените на лекарствата. Ако пък действително е продаван този химиотерапевтичен продукт на цена от 200 лв., Касата трябва да е проверила срока на годност на лекарството. И тук следва логичния въпрос, защо д-р Дечев, който е един от най-големите експерти, не излиза пред министъра на здравеопазването да съобщи за разликата, а изведнъж хвърля бомбата в медия?“, попита доц. Иванов.

Д-р Дечев заяви, че трябва да се прави разлика между регистрирана цена и продажна цена. Всички цени, който са близки до пределната, са напълно законни. За кое бездейства Касата, след като всичко е в рамките на закона?! Не е странно, че се появява по-ниската цена, а по-високата е проблемна. И по-високата се появява заради липсата на обществениете поръчки. Нашата политика трябва да е в тази посока - регистрирайте цени, които са най-ниските в Европа, но продавайте на по-ниски, отколкото сте регистрирали. Защото тази цена ще бъде обявена за всички страни в Европа“, отговори той.  

Д-р Даниела Дариткова също попита защо първо е съобщил в медиите, че в здравното законодателство открива лобизъм, а не го е направил пред институциите и компетентните органи. "Защото това е напълно законова практика и няма кого да сезирам. Аз ви информирам през медиите, защото така най-бързо се решават нещата", отговори той. 

„Днес направихме справка – най-ниската цена на този медикамент е в България и Словакия. В момента имаме пет регистрирани генерични лекарствени продукта, оригиналът вече не е в България. Конкретният продукт е регистриран в ПЛС, фигурира във фармакотерапевтичното ръководство по медицинска онкология. По отношение на цените – има такива случаи, когато се дават огромни рабати, виждал съм и до 80%, когато се внася продукт с изтичащ срок на годност. Последните два месеца такива случаи съм виждал много. Вчера сме се самозерали и днес сме пратили проверяващи в склада на фирмата, притежател на разрешение за употреба, ще проверим и всички фактури за миналата година – на каква цена е внесено лекарството, фактурите на дистрибутора за болниците, и тогава ще видим дали нямаме закононарушение“, заяви председателят на Национални съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев..

Министър Ананиев също заяви, че МЗ се е самосезирало и е направило преглед дали само при това лекарство има проблем или има и други, които попадат в същата хипотеза. „Спешно изискахме от 39 лечебни заведения за лечение на окологични и хематологично заболявания. От тях 13 са частна собственост, а останалите 26 са с държавно, общинско или смесено участие. Към края на вчерашния ден получихме справки от 27 от лечебните заведения, като от тях 11 са частни, и се установи следното: от общо анализираните 341 лекарствени продукти. Четири са лекарствените продукти, при които забелязахме тази голяма разлика – средно 10 пъти“, каза той.

Министърът коментира и поставени въпроси от страна на Европейската комисия. „ЕК очаква да получи отговори на въпросите, които ни е поставила. В нашата област на здравеопазването има два, от които единият е свързан с обществените поръчки от частните болници. Вторият касае лекарствата за редките болести, за които няма алтернативно лечение и те да минават по Закона за обществените поръчки“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HphK

Elf 20.01.2020 13:14:33

Chastna bolnica se pravi samo za edno-Tochene na kasata i kradene.!Ot 2000 godina e taka.Parvia beshe Tikov!Zaedno s Kitov i Zanzov !

Elf 19.01.2020 16:14:31

Tikov,tiho bre !

Гост 19.01.2020 15:46:26

Прав е проф.Данчев! Вижте какво става в държавните болници. Лекуват ни с най-големите боклуци. Човека казва че са с изтекъл срок на годност и са негодни. Затова са им такива цените. Вижте фирмите - Accord, Actavis, Alvogen, Heston, Sandoz! Няма нито една нормална фирма. Вместо да купуват истински оригинални лекарства те тровят хората. Защо Агенцията за лекарства и Министерството внасят такива неща? Те са виновни. Нали от тях зависи. Да питат и директора на Агенцията. А той се крие. Да искат документи от всичките тези фирми. Да ги покажат по телевизията на хорат. Защо ги крият. Защото ще стане голям скандал и всичките са вътре. Само проф. Данчев казва истината. Но на него не му дават да говори. Да разкаже на всички за тези боклуци с които ни лекуват. А частните болници купуват хубави лекарства защото си държат на реномето и пациентите. Каза ви го и Абумелих. Те не купуват от тези фирми.

Insider 18.01.2020 09:41:37

Цени на Pemetrexed в САЩ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26143106. Цени на Пеметрексед в България на свободния пазар - 2407,85:https://apteka.framar.bg/30035147/%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%BB-500-%D0%BC%D0%B3-1 Логично възниква въпросът, какво купуват в държавните болници на такава ниска цена, лекарство или........?

Гост 18.01.2020 12:34:23

Ако имаш доказателства, вади ги. Ако нямаш, приемай си редовно терапията.

Insider 18.01.2020 17:51:05

Romanias National Anti-Corruption Directorate (DNA) is investigating suspicions of corruption offenses related to prescription and purchase of cancer medication by certain health institutions and medical doctors in the country between 2012 and 2015. It is being alleged that Romania-based subsidiaries of pharma companies, which also includes Teva (NYSE: TEVA), Actavis (now called Allergan), Alvogen, Egis (FRA: EGS) and Glenmark, bribed medical doctors in a bid to pump up sales of their cancer drugs. The scandal involved multiple officials at the oncology sub-program of Romanias National Health Programme, as well as a public health department inspector responsible for pharmacies. https://www.thepharmaletter.com/article/roche-gsk-pfizer-among-drugmakers-being-investigated-for-corruption-by-romanian-authorities

Гост 17.01.2020 23:07:23

https://www.bgonair.bg/a/28-denqt-on-air/184739-zdraveopazvane

До крадливите частници 17.01.2020 19:42:25

ЛЗБП Собственост Pemetrexed Accord Pemetrexed Alvogen Pemetrexed Heaton Pemetrexed Sandoz Armisarte Actavis Пределна цена ПЛС КОЦ Стара Загора ЕООД Държавна 169.51 121.92 1063.03 МБАЛ СВЕТА МАРИНА ЕАД гр. Варна Държавна 196.74 186.00 1063.03 СБАЛОЗ – София област ЕООД Държавна 152.10 1063.03 СБАЛОЗ Д-р Марко Антонов Марков ЕООД гр. Варна Държавна 194.70 125.09 1063.03 УМБАЛ СВ. ИВАН РИЛСКИ ЕАД СОФИЯ Държавна 240.00 129.95 1063.03 УМБАЛ СветиГеорги ЕАД Пловдив Държавна 239.97 1063.03 УМБАЛ ЦАРИЦА ЙОАННА-ИСУЛ ЕАД СОФИЯ Държавна 142.56 1063.03 УМБАЛ-Плевен ЕАД Държавна 118.50 118.56 1063.03 УСБАЛ по онкология ЕАД Държавна 300.00 1063.03 ВМА СОФИЯ МО 202.32 240.00 1063.03 КОЦ Бургас ЕООД Общинска 139.00 1063.03 КОЦ Велико Търново ЕООД Общинска 156.68 1063.03 КОЦ Враца ЕООД Общинска 137.64 1063.03 КОЦ Русе ЕООД Общинска 117.84 147.46 444.00 1063.03 КОЦ-Пловдив ЕООД Общинска 130.28 1063.03 КОЦ-Шумен ЕООД Общинска 148.89 1063.03 СБАЛО Св. Мина ЕООД, Благоевград Общинска 149.88 149.88 1063.03 СБАЛОЗ ЕООД СОФИЯ Общинска 163.50 1063.03 СБАЛО Хасково ЕООД Общинска 859.32 1063.03 МБАЛ „Паркхоспитал“ЕООД Частна 1063.03 1063.01 1063.03 1063.03 МБАЛ Авис Медика ООД Плевен Частна 846.00 846.00 1063.03 МБАЛ Дева Мария ЕООД Бургас Частна 1063.03 162.80 1063.03 МБАЛ ЗА ЖЕНСКО ЗДРАВЕ НАДЕЖДА ООД СОФИЯ Частна 664.39 1063.03 1063.03 МБАЛ СЕРДИКА ЕООД СОФИЯ Частна 1063.03 1063.01 1063.02 1063.03 МБАЛ СОФИЯМЕД ООД Частна 1063.03 1063.03 1063.03 МБАЛ ТОКУДА БОЛНИЦА СОФИЯ АД Частна 425.22 1063.03 1063.03 МБАЛ Уни Хоспитал ООД Частна 1063.02 284.39 1063.03 1063.03 МБАЛ Централ онко хоспитал ООД Пловдив Частна 797.27 1063.03 УМБАЛ Пълмед Пловдив ООД Частна 1063.03 1063.03 * По данни на информационната система

Гост 17.01.2020 22:06:38

Изкарай инфо и за клинични пътеки. Там е истината.

Гост 17.01.2020 12:28:25

Очаквам голям скандал. По-голям от този с боклука. Оказва се, че в България си “унищожават” негодните ликарства на Европа. Това става, като се дават за консумация (защото е съмнително дали лекуват) на болни в държавните болници. По думите на Проф. Данчев последните месеци това е масова практика.

БЛС-Въоръжено Крило 17.01.2020 10:28:42

Евала на милиционерите на ГЕРБ - с това милиционерско мероприятие (който проблем се решава чисто административно) отклониха вниманието от основните проблеми тук - липсата на европейска здравна система , пародията Семашко, липсата на остойностен лекарски и сестрински труд и краха който идва с хуманитарна катастрофа за възтъпото население ,което днес няма вода ,но утре няма да има изобщо лекари. И даже негри доктори мутрокомунистите утре няма да може да наемат.

Въпрос? 23.01.2020 21:18:53

Абе, ВЪОРЪЖЕНО КРИЛО! Ти корона вируси с какво ги лекуваш?! А Семашко с какво ли ги е лекувал? Земи малко да ни ограмотиш, стига си бълвал клетви!!!

Цветанов 19.01.2020 19:50:49

Да, точно така е , въоръжено крило. Занимават ни с глупости вместо да оценят труда на лекаря, сестрата и санитаря, поне като процент от всяка пътека, ако не им стига смелостта да го направят в абсолютни стойности.

Гост 17.01.2020 22:02:23

Въоръжен пендел, пак ли те изтърваха другарите по чашка да докопаш компютъра?

Вие пък?! 23.01.2020 21:20:06

Човекът измисля лечение за коронавируси с грозданка, а то... пак не го признават човека...

До Досадното Крило! 17.01.2020 21:38:33

Млъкни, бе пиянде! Стига си се самохвалил! Като останем без лекари - много важно!!! Ще се оперираме в Румъния, а тук ще ни лекуват билкари. Пак по-добре, отколкото да ти попаднем в ръчичките... Не употребявай “негри“, че ще те съдят за расова дискриминация, бе ХАХО! Пфуу! Като гаврътнеш 2 -3 сливовици... никакви спирачки нямаш!!!

Гост 17.01.2020 08:56:34

Само приказки и прах пред очите на хората. Каква промяна да стане като държавните болници са на подчинение на ГЕРБ, една част от частните са собственост на ГЕРБ, друга част пък на ДпС, в общинските контролира схемата също ДпС. кой ще тръгне срещу бизнеса си? Вижте я Дариткова колко е неадекватна, че далаверата е станала публична.

Ала бала 17.01.2020 08:26:26

Проблем са ти ниските заплати на служителите в РЗОК,а не контрола.Тези,които си събрал в ЦУ на НЗОК са с добри заплати, но не разбират от контрол.

ФАКТ 16.01.2020 23:04:49

Ясно е че частните болници са крадливи нагли безпардонни. Ощетяват болните държавата НЗОК. ПАДНА МИТА ЗА КРАДЛИВИТЕ ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ.

Гост 17.01.2020 10:14:15

Комунетата веднага се пенявите като чуете думата частна. Алоо цървул, частните болници купуват скъпи лекарства защото им налагат тези цени ,а трябва да те лекуват, а няма откъде другаде да купят бе, галфон. Кое е кражба бе, глупак. Ти крадеш незаслужено здравеопазване ,което не плащаш по никакъв начин лично с нищичко.

До Досадното Крило! 17.01.2020 21:40:37

E, хайде мери си малко приказките, де! Това реч на лекар ли е , или на ватник?! Вече от 100 километра се разпозаваш! Хейтър!!!

Грешиш друже, 16.01.2020 23:11:19

И там яко крадат!

Гост 16.01.2020 22:57:12

Карикатурата Смехориткова е жестоко засегната защото е прескочена, сиреч, както вика Баце, никой не я брои за фактор.

Гост 16.01.2020 22:36:42

Комунистическа партия ГЕРБ започна отстрел на класовия враг, частника.

Гост 17.01.2020 09:15:22

Така е.Виж при БСП, тройната коалиция съвсем друго си беше!

Гост 17.01.2020 10:18:00

Е ти сега ли осъзна ,че ГЕРБ са идентични комуняги както БСП ? Кое е различното след като и двете компартии -червени чугунени комунисти и сини мутрокомунисти си пазят Семашко и незаплащaното здравеопазване ? Докога с политическия ви далтонизъм ?

Гост 16.01.2020 22:14:42

Министъра лобира за фармамафията. Вместо касата директно да заплаща на фирмите тези лекарства ще задължава частните болници да правят обществени поръчки. Май ще последва Нено Димов.

Пешо 16.01.2020 22:54:35

Надали?!

Гост 16.01.2020 21:36:40

Унищожаваме боклука на Италия и лекарствата с изтекъл срок на Европа.

Ай сиктир бе, 16.01.2020 21:02:32

Докога бе, този корумпиран крадлив, крадлив, крадлив наглец Михайлов ще поучава, как се прави реформа в здравеопазването. То не краде лекарства,то не краде от клинични изпитвания, лекува пациенти с онколекарства с изтекъл срок на годност, фалира една елитна болница, АДФИ търси от него щети от злоупотреби за над 813 хил.лв, а този плужек пак се бута напред! Спри се бе, наглецо, в тази партия има достойни хора за разлика от теб!!!!

Чичо Петър 16.01.2020 20:59:02

Д-р Дечев удари в десетката /съзнателно или не/ , а от цялата патардия пак се бяга от основното решение , отдавна известно - изписват се /участват в търговете на болниците/ лекарства само по INN , най-ниската цена става валидна за всички тълговски имена в INN-a , прави се национален електронен търг за определяне на тази цена и тя става задължителна за всички болници ползващи обществен ресурс /т.е. плащане от НЗОК/ , без значение дали са частни или държавни. И точка по въпроса!

Лекар-социалист 16.01.2020 20:47:28

От 20 години гърбя по избори за БСП, за да дойде този некомпетентен и арогантен гражданин да стане глас на Партията. срам

Лекар-капиталист 16.01.2020 22:06:06

Гърби по избори още 20 години,дано ти дойде акъла!:)

Гост 17.01.2020 09:13:00

Никога няма да му дойде.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър
22.04.2024 17:20:21 Невена Попова

Д-р Гълъбова: До дни внасяме в СО документите за новата сграда на ДПБ-Нови Искър

Почти на финала сме, подготвяме последната документация около преместването на Държавната психиат ...

Законите, които парламентът не прие
22.04.2024 16:36:43 Надежда Ненова

Законите, които парламентът не прие

За една година работа 49-ия парламент прие два бюджета на НЗОК и МЗ, одобри Националната здравна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...