Вторник, 21 Май 2024
24
ян
1
 

Из вестниците: Агресия срещу медици, онкозаболяване, ТЕЛК

Четвъртък, 24 Януари 2019 | 08:58:05
1

Ескалиралата за пореден път агресия срещу медици привлича вниманието на пресата днес. „Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати до главния прокурор Сотир Цацаров доклад с двата случая на насилие над медици от последните дни и поиска д

Ескалиралата за пореден път агресия срещу медици привлича вниманието на пресата днес. „Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати до главния прокурор Сотир Цацаров доклад с двата случая на насилие над медици от последните дни и поиска да се осигури приоритетно разследване по тях”, пише „24 часа” и припомня: „При единия майка ромка нападна фелдшерка от Спешна помощ в Горна Оряховица, а в другия роднини на възрастна циганка атакуваха лекарка от Центъра по хемодиализа във великотърновската болница.”

Вестникът цитира както становището на Здравното министерство, така и позицията на Българския лекарски съюз във връзка с нападенията от последните дни, и отбелязва: „Заради пострадалата фелдшерка медиците от спешния център в Горна Оряховица обявиха готовност за колективна оставка. Районната прокуратура вече повдигна обвинение за причинената телесна повреда. Майката удари фелдшерката с телефона си, разкървави й устата. Предвиденото наказание е до 3 г. лишаване от свобода, но предвид чистото съдебно минало на жената то се заменя с глоба от 1000 до 5000 лв. Следва бързото производство незабавно да се внесе в районния съд”.

„Труд” пък се спира на статистиката около този вид агресия у нас. „Посегателството над лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари и други здравни работници по време на изпълнение на служебните им задължения, е инкриминирано в България със закон от 2013 г. Въпреки това оттогава ефективни присъди няма. През 2017 г. заради зачестилите нападения над медици - 25 само за първото полугодие, се стигна до споразумение между прокуратурата и здравното ведомство за бързи реакции в случаи на агресия над лекари и сестри. По този механизъм реагира и прокуратурата в Горна Оряховица преди дни”, пише изданието.

„Броят на регистрираните посегателства над медици през 2016 г. е 28, а през 2015 - 47. През посочените две години посегателствата над екипи от центровете за спешна медицинска помощ са над 100”, отчита още публикацията и допълва: „Според проучване на БЛС сред 1409 медицински лица и 1373 пациенти, в периода юли - септември 2017 г., всеки втори медик е бил обект на нападение. Половина от тези случаи са били обект на насилие повече от веднъж. Агресията за 81 на сто от лекарите е била вербална.”

„Монитор” се спира на официално даденото начало на Седмицата за предпазване от РМШ у нас и статистиката, изнесена във връзка с това. „Над 1000 жени се диагностицират годишно с рак на маточната шийка, показват данни от Националния раков регистър. Между 350 и 400 умират всяка година. Това съобщи директорът на Университетската специализирана болните по онкозаболявания д-р Стефан Константинов по време на откриването на седмицата за предпазване от рак. По тези цифри България се нарежда на челните места в Европа” пише всекидневникът. „Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомни, че ваксините срещу човешкия папиломен вирус имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки те могат да осигурят почти 100% защита от заболяването”, добавя изданието.

„Земя” пък се спира на реакцията на МЗ по отношение на ТЕЛК. „Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи в началото на февруари нови мерки за контрол по издаването на решенията на ТЕЛК, съобщи заместникът му Жени Начева. Тя каза и че министерството е готово с анализа на Наредбата за медицинската експертиза, която действа от август миналата година. В началото на февруари ще дадем допълнителна информация, потвърди Начева. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира, че твърденията за неправомерно издадени решения на ТЕЛК трябва да бъдат доказани, коментира БНР. Във веригата, когато един пациент се освидетелства, има много колеги. Има колега, който го изпраща, има колега, който му поставя диагнозата, има колеги, които работят вТЕЛК.Той се надява, че компетентните органи ще си свършат работата. Не всички лекари са престъпници, защото в последните дни ние научаваме как лекарите, специално колегите от ТЕЛК, са убедени, че през тях се източва една огромна сума от пари. Очакваме да видим завършени следствени действия и осъдителни присъди, категоричен е Маджаров”, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GgQS

Elf 24.01.2019 09:40:51

Drugi svinski vestnich neshto da sa pisali ?....


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...