!
Понеделник, 22 Юли 2024
12
дек
1
 

Из вестниците: Болница „Лозенец”, опасни добавки, вируси

Сряда, 12 Декември 2018 | 09:17:57
1

„Студентите продължават да задават важни въпроси за бъдещето на Медицинския факултет на университета, но след срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев нещата малко се поуспокоиха. Това обяви пред „Труд” ректорът на Софийс

„Студентите продължават да задават важни въпроси за бъдещето на Медицинския факултет на университета, но след срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев нещата малко се поуспокоиха. Това обяви пред „Труд” ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков”, четем днес във вестника.

„Министър Кирил Ананиев ни увери, че срокът за преобразуване на болницата ще е толкова дълъг колкото е необходимо, за да се намери решение”, коментира Анастас Герджиков. По думите му Ананиев е дал обещание, че ще има постоянни обсъждания с тях, с ръководството на Медицинския факултет на СУ и промени ще се правят след като се постигне консенсус.

„Със сигурност предстоят още срещи с министъра на здравеопазването по темата, но все още конкретни дати не сме насрочили”, каза още той”, допълва изданието.

Вестникът цитира и бившия здравен министър Петър Москов, който казва, че по времето на неговия мандат е имало осигурени 20 млн. евро от Норвежкия фонд за изграждането на детска болница у нас, но не знае какво се е случило с тях по-нататък.

„Той заяви, че идеята за събиране на едно място на всички педиатрични отделения е добра, но реорганизация на Правителствена болница ще отнеме години. Москов посочи още, че от това ще пострада и обучението на студентите по медицина в Медицинския факултет към Софийския университет”, допълва публикацията.

„Проблемите на Правителствена болница са като на всяка друга голяма болница в страната", посочи той като изтъкна финансовото състояние на лечебното заведение, което е натрупало 30 млн. лв. задължения и има неизплатени заплати”, пише още всекидневникът.

„Монитор” съобщава за продажба в интернет на опасни добавки. „Опасни хранителни добавки, които съдържат забранени в ЕС вещества, ни продават в интернет, показа проверка на „Монитор”. Въпросните вещества сибутрамин, орлистат, фентермин, йохинбин са забранени, тъй като причиняват необратими поражения и дори смърт”, пише вестникът.

„Най-многобройни са офертите на добавките за бързо отслабване със сибутрамин. Лекарство за сваляне на килограмите с опасния химикал беше забранено за производство в цяла Европа още преди десет години, след като то стана причина за няколко смъртни случая на континента. В продуктите, които се търгуват с него, сибутраминът е един път и половина повече, отколкото в таблетките, които бяха забранени като лекарствено средство”, посочва изданието.

„След хранителните добавки за отслабване най-много се търгува чай за подсилване на половата мощ. 50-годишен мъж се мъчил две денонощия в ерекция, след като си поръчал от него по Интернет. За този случай разказа Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб". Потърпевшият се оплакал пред пациентски организации, че като купувач не може да направи рекламация, нито да съди дистрибуторите, тъй като за получаването на стоката няма документ

38-годишна жена пък почина само за три дни, защото искаше да отслабне екстремно, макар и да изпълняваше предписания лекарски режим на хранене и вече имаше добри резултати, разказа проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и университетски преподавател. След като започнала да пие добавка със сибутрамин, въпреки моята забрана, само след три дни бъбреците й спрели да работят, получила интоксикация от отровите в кръвта и издъхнала от анурия, допълни проф. Байкова.

За друга 34-годишна жена, която след като пила добавка, получила силни странични реакции, заболяване на жлъчката и се стигнало до операция в "Пирогов", съобщиха пък от "Заедно с теб”, четем още във всекидневника.

„Телеграф” се спира на епидемичната обстановка през годината. „Вируси извадиха от строя над половин милион българи през първите девет месеца на тази година. 650 366 са хората, които са ползвали обезщетение поради общо заболяване, показват данните на Националния осигурителен институт. В тази категория се включват предимно вирусни и бактериални инфекции, както и някои психически неразположения, обясниха лекари”, пише изданието.

„Медиците очакват вълна от болнични през декември заради настъпването на грипа. До края на миналата седмица са доказани 10 случая на „Сингапур” и 4 на свински грип. В същото време според данните на Националния център по заразни и паразитни болести продължават да ни повалят и други респираторни зарази. Упорита кашлица и хрема сред децата масово опразва забавачките преди Бъдни вечер, показа проверка на „Телеграф”. В много от яслените групи има по 5-6 деца”, допълва още публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sV5D

Гост 12.12.2018 09:32:52

Кирчо откакто и министър май само пакости и бели върши. Големи бели...


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...