!
Сряда, 24 Април 2024
18
окт
 

Из вестниците: Донорство, грип, закон за хората с увреждания

Четвъртък, 18 Октомври 2018 | 09:03:57


„Близките на починал, който преди смъртта си е заявил желание да стане донор на органи, да не могат да отменят волята му. Такава спешна промяна в закона за донорството обеща премиерът Бойко Борисов в сряда на среща със семейството на Адриан Петко

„Близките на починал, който преди смъртта си е заявил желание да стане донор на органи, да не могат да отменят волята му. Такава спешна промяна в закона за донорството обеща премиерът Бойко Борисов в сряда на среща със семейството на Адриан Петков”, пише днес „24 часа”.

„Промяната в закона ще бъде подготвена от експертите на здравното министерство, а в парламента ще бъде внесена от шефката на здравната комисия Даниела Дариткова. Това обявиха тя и здравният министър Кирил Ананиев, които също участваха в срещата с близките на Адриан”, допълва изданието.

И още: „За да стане България член на Евротрансплант, страната ни трябва да има по 70 донора на година, а сега са под 10, обясни Ананиев. „Ако съберем необходимото донорство, можем да ползваме клиниките в Европа, които са на много високо равнище. Започнали сме работа по този въпрос и по изграждането на капацитет у нас, но той отнема продължително време. Разпоредил съм да направим регистър на всички хора, които имат нужда от белодробни трансплантации, така че те да бъдат наблюдавани през цялото време и да имаме пълна информация за състоянието им по всяко време”, каза той”.

„Монитор” се спира на очакваните грипни щамове този сезон. „Очаква ни голяма епидемия от грип тази зима. Причината е, че сред върлуващите щамове има два, към които нямаме изграден имунитет, тъй като са нови. Това предупреди главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Единият от тях – „Сингапур”, е изолиран тази година и все още няма разпространения в Европа. Затова и не е ясно каква ще бъде неговата симптоматика, каза той и изрази надежда да не се различава много от тази на останалите. Другият нов щам – „Колорадо”, е изолиран през 2017 г. и към него хората също нямат изграден естествен имунитет от предишно преболедуване. И двата щама са от група В, която е по-рядка от А, затова се преболедува по-тежко, докарва тежки пневмонии и удря в бъбреците, ако лечението се забави. Той се проявява много бързо, часове след заразяването. За кратко време човек може да вдигне висока температура, да получи световъртеж и болки в мускулите. Едва след това идват хремата и болките в гърлото”, четем във вестника.

„Не е ясно кой точно щам ще преобладава, тъй като не е изолиран лабораторно нито един случай у нас, каза още д-р Ангел Кунчев. Във всички случаи грипът ще се прояви в края на ноември, каза още специалистът”, допълва изданието.

Широко отразена в пресата е и темата за хората с увреждания. „Правителството прие Закона за хора с увреждания във вида, в който го искаха техните организации и протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива”. До края на седмицата проектът влиза за обсъждане в парламента. Социалният министър Бисер Петков съобщи след заседанието на министрите, че лично ще уведоми протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова”, четем в „Стандарт”.

„Законът предвижда 150 млн. лв. за хората с увреждания. Той запазва защитата им от уволнение. В него са залегнали и две национални програми - едната за подкрепа на работодателите, а другата за достъпна среда и мобилност. По първата програма към фирмите ще бъде насочван ресурс за адаптиране на работни места за хора с увреждания. Програмата ще се администрира от Агенцията за хора с увреждания и ще бъде на проектен принцип. Втората е свързана с жилищните сгради и приспособяването им за инвалиди. Тя ще се администрира от структури към социалното ведомство”, информира публикацията.

„Квотите за хора с увреждания също остават, но са предвидени и две хипотези, според които работодателите, които не са наели необходимия брой инвалиди, няма да бъдат санкционирани. От това задължение бизнесът ще е освободен, ако характерът на дейността не позволява да бъде извършвана от човек с увреждане. Няма да бъдат санкционирани и ако не са назначили човек, защото Бюрата по труда или частни трудови посредници не са осигурили такъв човек. Тези обстоятелства ще се проверяват от инспекцията по труда”, допълва всекидневникът.

Материалът се спира и на стенограмата то заседанието на правителството, в която се отразява обсъждането на законопроекта. „Няколко пъти премиерът Бойко Борисов пита по време на правителственото заседание вчера министрите Бисер Петков и Владислав Горанов това ли е проектът, за който той и кабинетът са поели ангажимент към хората с увреждания и протестиращите майки. „Нямаме изречения, думи променени, от които да възникне нещо проблем от това, което Горанов като мой представител там подписа?”, иска да знае министър-председателят според стенограмата от заседанието. Не сме се отклонили и на сантиметър от поетите ангажименти, уверява Горанов”, четем още в „Стандарт”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hb6x


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...