Вторник, 24 Ноември 2020
18
окт
 

Из вестниците: Донорство, грип, закон за хората с увреждания

Четвъртък, 18 Октомври 2018 | 09:03:57


„Близките на починал, който преди смъртта си е заявил желание да стане донор на органи, да не могат да отменят волята му. Такава спешна промяна в закона за донорството обеща премиерът Бойко Борисов в сряда на среща със семейството на Адриан Петко

„Близките на починал, който преди смъртта си е заявил желание да стане донор на органи, да не могат да отменят волята му. Такава спешна промяна в закона за донорството обеща премиерът Бойко Борисов в сряда на среща със семейството на Адриан Петков”, пише днес „24 часа”.

„Промяната в закона ще бъде подготвена от експертите на здравното министерство, а в парламента ще бъде внесена от шефката на здравната комисия Даниела Дариткова. Това обявиха тя и здравният министър Кирил Ананиев, които също участваха в срещата с близките на Адриан”, допълва изданието.

И още: „За да стане България член на Евротрансплант, страната ни трябва да има по 70 донора на година, а сега са под 10, обясни Ананиев. „Ако съберем необходимото донорство, можем да ползваме клиниките в Европа, които са на много високо равнище. Започнали сме работа по този въпрос и по изграждането на капацитет у нас, но той отнема продължително време. Разпоредил съм да направим регистър на всички хора, които имат нужда от белодробни трансплантации, така че те да бъдат наблюдавани през цялото време и да имаме пълна информация за състоянието им по всяко време”, каза той”.

„Монитор” се спира на очакваните грипни щамове този сезон. „Очаква ни голяма епидемия от грип тази зима. Причината е, че сред върлуващите щамове има два, към които нямаме изграден имунитет, тъй като са нови. Това предупреди главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Единият от тях – „Сингапур”, е изолиран тази година и все още няма разпространения в Европа. Затова и не е ясно каква ще бъде неговата симптоматика, каза той и изрази надежда да не се различава много от тази на останалите. Другият нов щам – „Колорадо”, е изолиран през 2017 г. и към него хората също нямат изграден естествен имунитет от предишно преболедуване. И двата щама са от група В, която е по-рядка от А, затова се преболедува по-тежко, докарва тежки пневмонии и удря в бъбреците, ако лечението се забави. Той се проявява много бързо, часове след заразяването. За кратко време човек може да вдигне висока температура, да получи световъртеж и болки в мускулите. Едва след това идват хремата и болките в гърлото”, четем във вестника.

„Не е ясно кой точно щам ще преобладава, тъй като не е изолиран лабораторно нито един случай у нас, каза още д-р Ангел Кунчев. Във всички случаи грипът ще се прояви в края на ноември, каза още специалистът”, допълва изданието.

Широко отразена в пресата е и темата за хората с увреждания. „Правителството прие Закона за хора с увреждания във вида, в който го искаха техните организации и протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива”. До края на седмицата проектът влиза за обсъждане в парламента. Социалният министър Бисер Петков съобщи след заседанието на министрите, че лично ще уведоми протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова”, четем в „Стандарт”.

„Законът предвижда 150 млн. лв. за хората с увреждания. Той запазва защитата им от уволнение. В него са залегнали и две национални програми - едната за подкрепа на работодателите, а другата за достъпна среда и мобилност. По първата програма към фирмите ще бъде насочван ресурс за адаптиране на работни места за хора с увреждания. Програмата ще се администрира от Агенцията за хора с увреждания и ще бъде на проектен принцип. Втората е свързана с жилищните сгради и приспособяването им за инвалиди. Тя ще се администрира от структури към социалното ведомство”, информира публикацията.

„Квотите за хора с увреждания също остават, но са предвидени и две хипотези, според които работодателите, които не са наели необходимия брой инвалиди, няма да бъдат санкционирани. От това задължение бизнесът ще е освободен, ако характерът на дейността не позволява да бъде извършвана от човек с увреждане. Няма да бъдат санкционирани и ако не са назначили човек, защото Бюрата по труда или частни трудови посредници не са осигурили такъв човек. Тези обстоятелства ще се проверяват от инспекцията по труда”, допълва всекидневникът.

Материалът се спира и на стенограмата то заседанието на правителството, в която се отразява обсъждането на законопроекта. „Няколко пъти премиерът Бойко Борисов пита по време на правителственото заседание вчера министрите Бисер Петков и Владислав Горанов това ли е проектът, за който той и кабинетът са поели ангажимент към хората с увреждания и протестиращите майки. „Нямаме изречения, думи променени, от които да възникне нещо проблем от това, което Горанов като мой представител там подписа?”, иска да знае министър-председателят според стенограмата от заседанието. Не сме се отклонили и на сантиметър от поетите ангажименти, уверява Горанов”, четем още в „Стандарт”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MYE7


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра
24.11.2020 18:02:26

Д-р Васил Славов е новият директор на МБАЛ - Силистра

Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра има нов директор - кардиологът д-р Васил Сл ...

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите
24.11.2020 17:12:20

Проф. Кантарджиев: Заради противоречиви послания няма доверие в лекарите

Ако имаше съзнание у хората, нямаше да имаме по над 3000 нови случая на ден, а по 300 на ден. Тов ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...