Събота, 06 Март 2021
10
окт
 

Из вестниците: Кражби на онколекарства, дело срещу бивши шефове на болница

Сряда, 10 Октомври 2018 | 09:16:53


„Години наред скъпи лекарства за лечение на рак са били крадени от болници от Гърция и Италия, вероятно и от България и Румъния и са продавани в Германия. Раковите медикаменти от Гърция със сигурност са складирани у нас и после са пласира

„Години наред скъпи лекарства за лечение на рак са били крадени от болници от Гърция и Италия, вероятно и от България и Румъния и са продавани в Германия.

Раковите медикаменти от Гърция със сигурност са складирани у нас и после са пласирани в Германия. Това посочва разследването на най-големия скандал с ракови лекарства в историята на Федералната република”, пише днес „24 часа”.

„У нас също се разкри схема за кражбата им и предстои да се разбере дали става дума за една и съща организирана мафиотска сделка”, допълва изданието.

„Разкритието тръгва от Гърция, където през октомври 2016 година анонимен подава сигнал в полицията в Атина и уличава местни фармацевти в кражба на лекарства за раковоболни от държавни болници. Всичко ставало с фалшиви рецепти, медикаментите се пращали в конкретна аптека в Атина, оттам били пласирани в България.

България била мястото за събиране на откраднатите лекарства и трафикирането им към Германия и Холандия. Става дума за огромен списък с медикаменти за химиотерапия на "Новартис Хелас", "Роше Хелас" и "Пфайзър Хелас”, продължава публикацията и допълва: „Полицията започва наблюдение над уличените в сигнала. В началото на май тази година са арестувани над дузина атински лекари, фармацевти, сестри. Полицията уличава като организатор египтянин с немски паспорт - Мохамед X”.

Вссекидневникът информира още, че според полицията престъпната схема функционира поне от 2013 година.

„Телеграф” се спира на делото срещу бившето ръководство на врачанската болница. „Бившите шефове на врачанската болница Орлин Цветков, Светлозар Луканов и началникът на отделението по хирургия д-р Румен Цветанов се изправиха пред съда. Тримата са обвинени в присвояване на повече от 32 000 лева в полза на лекар фантом, който никога не е работил в отделението по съдова хирургия, но е получавал заплата. Оказало се, че за разкриването на отделението е трябвало да бъдат назначени двама хирурзи, които да са на трудов договор. Тъй като във Враца имало само един - д-р Румен Цветанов, бройката била попълнена фиктивно от д-р Халил Мехмед от Шумен. Уж плащайки му заплата, докторите източили 32 000 лева”, пише вестникът.

Изданията отразяват и развитието по проблемите на хората с увреждания. „Социалният мир е на път да бъде възстановен, след като вчера беше постигнато съгласие върху план за действие по приемане на законодателство за хората с увреждания. Планът бе подписан от министрите Бисер Петков и Владислав Горанов, омбудсмана Мая Манолова, представители на инициативата „Системата ни убива” и национално представителните организации на и за хората с увреждания. В него са очертани стъпките за приемане на два закона - за хората с увреждания и за личната помощ, както и някои от параметрите на новите помощи. Третият закон, който трябваше да върви в пакет с тези два за социалните услуги, явно е отпаднал от намеренията на кабинета”, четем в „Сега”.

„От 1 януари 2019 г. започва отпускането на месечна финансова подкрепа, която ще замени сегашните интеграционни добавки, без обаче да ощетява хората. Размерът й ще бъде обвързан с линията на бедност (348 лв. догодина) и ще варира от 7 до 57% от нея според степента на увреждането. Прави впечатление, че за хората с 50 до 70.99 на сто увреждане размерът малко е намален от първоначално предвидените 10% на 7%, или 24.36 лв. месечно. За 71 до 90% увреждане помощта ще е 15% от линията на бедност, т.е. 52.20 лв. За хората с над 90% увреждане помощта ще е 25% от линията на бедност, т.е. 87 лв.”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cD26


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
3004 нови случая за денонощие при направени 16 876  теста
06.03.2021 08:53:38

3004 нови случая за денонощие при направени 16 876 теста

3004 нови случая на коронавирус при направени  16 876 теста  през последното д ...

Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден
05.03.2021 18:39:44

Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден

Към 17 ч., днес, 5 март, над 41 хил. души са си запазили час за поставяне на ваксина срещу COVID- ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...