Събота, 28 Ноември 2020
10
окт
 

Из вестниците: Кражби на онколекарства, дело срещу бивши шефове на болница

Сряда, 10 Октомври 2018 | 09:16:53


„Години наред скъпи лекарства за лечение на рак са били крадени от болници от Гърция и Италия, вероятно и от България и Румъния и са продавани в Германия. Раковите медикаменти от Гърция със сигурност са складирани у нас и после са пласира

„Години наред скъпи лекарства за лечение на рак са били крадени от болници от Гърция и Италия, вероятно и от България и Румъния и са продавани в Германия.

Раковите медикаменти от Гърция със сигурност са складирани у нас и после са пласирани в Германия. Това посочва разследването на най-големия скандал с ракови лекарства в историята на Федералната република”, пише днес „24 часа”.

„У нас също се разкри схема за кражбата им и предстои да се разбере дали става дума за една и съща организирана мафиотска сделка”, допълва изданието.

„Разкритието тръгва от Гърция, където през октомври 2016 година анонимен подава сигнал в полицията в Атина и уличава местни фармацевти в кражба на лекарства за раковоболни от държавни болници. Всичко ставало с фалшиви рецепти, медикаментите се пращали в конкретна аптека в Атина, оттам били пласирани в България.

България била мястото за събиране на откраднатите лекарства и трафикирането им към Германия и Холандия. Става дума за огромен списък с медикаменти за химиотерапия на "Новартис Хелас", "Роше Хелас" и "Пфайзър Хелас”, продължава публикацията и допълва: „Полицията започва наблюдение над уличените в сигнала. В началото на май тази година са арестувани над дузина атински лекари, фармацевти, сестри. Полицията уличава като организатор египтянин с немски паспорт - Мохамед X”.

Вссекидневникът информира още, че според полицията престъпната схема функционира поне от 2013 година.

„Телеграф” се спира на делото срещу бившето ръководство на врачанската болница. „Бившите шефове на врачанската болница Орлин Цветков, Светлозар Луканов и началникът на отделението по хирургия д-р Румен Цветанов се изправиха пред съда. Тримата са обвинени в присвояване на повече от 32 000 лева в полза на лекар фантом, който никога не е работил в отделението по съдова хирургия, но е получавал заплата. Оказало се, че за разкриването на отделението е трябвало да бъдат назначени двама хирурзи, които да са на трудов договор. Тъй като във Враца имало само един - д-р Румен Цветанов, бройката била попълнена фиктивно от д-р Халил Мехмед от Шумен. Уж плащайки му заплата, докторите източили 32 000 лева”, пише вестникът.

Изданията отразяват и развитието по проблемите на хората с увреждания. „Социалният мир е на път да бъде възстановен, след като вчера беше постигнато съгласие върху план за действие по приемане на законодателство за хората с увреждания. Планът бе подписан от министрите Бисер Петков и Владислав Горанов, омбудсмана Мая Манолова, представители на инициативата „Системата ни убива” и национално представителните организации на и за хората с увреждания. В него са очертани стъпките за приемане на два закона - за хората с увреждания и за личната помощ, както и някои от параметрите на новите помощи. Третият закон, който трябваше да върви в пакет с тези два за социалните услуги, явно е отпаднал от намеренията на кабинета”, четем в „Сега”.

„От 1 януари 2019 г. започва отпускането на месечна финансова подкрепа, която ще замени сегашните интеграционни добавки, без обаче да ощетява хората. Размерът й ще бъде обвързан с линията на бедност (348 лв. догодина) и ще варира от 7 до 57% от нея според степента на увреждането. Прави впечатление, че за хората с 50 до 70.99 на сто увреждане размерът малко е намален от първоначално предвидените 10% на 7%, или 24.36 лв. месечно. За 71 до 90% увреждане помощта ще е 15% от линията на бедност, т.е. 52.20 лв. За хората с над 90% увреждане помощта ще е 25% от линията на бедност, т.е. 87 лв.”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GWR3


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
XIV-ят Национален конгрес по оториноларингология се проведе онлайн
28.11.2020 14:43:53

XIV-ят Национален конгрес по оториноларингология се проведе онлайн

Водещи български УНГ-специалисти участваха в XIV-я Нацио ...

Д-р Колчаков: Хората в системата, трябва да действаме като преса върху хората, които взимат решенията
28.11.2020 12:29:54 Надежда Ненова

Д-р Колчаков: Хората в системата, трябва да действаме като преса върху хората, които взимат решенията

Можем да бъдем съпричастни към електронните системи, тъй като има централизирани системи, но и хи ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...