Петък, 24 Януари 2020
10
окт
 

Из вестниците: Кражби на онколекарства, дело срещу бивши шефове на болница

Сряда, 10 Октомври 2018 | 09:16:53


„Години наред скъпи лекарства за лечение на рак са били крадени от болници от Гърция и Италия, вероятно и от България и Румъния и са продавани в Германия. Раковите медикаменти от Гърция със сигурност са складирани у нас и после са пласира

„Години наред скъпи лекарства за лечение на рак са били крадени от болници от Гърция и Италия, вероятно и от България и Румъния и са продавани в Германия.

Раковите медикаменти от Гърция със сигурност са складирани у нас и после са пласирани в Германия. Това посочва разследването на най-големия скандал с ракови лекарства в историята на Федералната република”, пише днес „24 часа”.

„У нас също се разкри схема за кражбата им и предстои да се разбере дали става дума за една и съща организирана мафиотска сделка”, допълва изданието.

„Разкритието тръгва от Гърция, където през октомври 2016 година анонимен подава сигнал в полицията в Атина и уличава местни фармацевти в кражба на лекарства за раковоболни от държавни болници. Всичко ставало с фалшиви рецепти, медикаментите се пращали в конкретна аптека в Атина, оттам били пласирани в България.

България била мястото за събиране на откраднатите лекарства и трафикирането им към Германия и Холандия. Става дума за огромен списък с медикаменти за химиотерапия на "Новартис Хелас", "Роше Хелас" и "Пфайзър Хелас”, продължава публикацията и допълва: „Полицията започва наблюдение над уличените в сигнала. В началото на май тази година са арестувани над дузина атински лекари, фармацевти, сестри. Полицията уличава като организатор египтянин с немски паспорт - Мохамед X”.

Вссекидневникът информира още, че според полицията престъпната схема функционира поне от 2013 година.

„Телеграф” се спира на делото срещу бившето ръководство на врачанската болница. „Бившите шефове на врачанската болница Орлин Цветков, Светлозар Луканов и началникът на отделението по хирургия д-р Румен Цветанов се изправиха пред съда. Тримата са обвинени в присвояване на повече от 32 000 лева в полза на лекар фантом, който никога не е работил в отделението по съдова хирургия, но е получавал заплата. Оказало се, че за разкриването на отделението е трябвало да бъдат назначени двама хирурзи, които да са на трудов договор. Тъй като във Враца имало само един - д-р Румен Цветанов, бройката била попълнена фиктивно от д-р Халил Мехмед от Шумен. Уж плащайки му заплата, докторите източили 32 000 лева”, пише вестникът.

Изданията отразяват и развитието по проблемите на хората с увреждания. „Социалният мир е на път да бъде възстановен, след като вчера беше постигнато съгласие върху план за действие по приемане на законодателство за хората с увреждания. Планът бе подписан от министрите Бисер Петков и Владислав Горанов, омбудсмана Мая Манолова, представители на инициативата „Системата ни убива” и национално представителните организации на и за хората с увреждания. В него са очертани стъпките за приемане на два закона - за хората с увреждания и за личната помощ, както и някои от параметрите на новите помощи. Третият закон, който трябваше да върви в пакет с тези два за социалните услуги, явно е отпаднал от намеренията на кабинета”, четем в „Сега”.

„От 1 януари 2019 г. започва отпускането на месечна финансова подкрепа, която ще замени сегашните интеграционни добавки, без обаче да ощетява хората. Размерът й ще бъде обвързан с линията на бедност (348 лв. догодина) и ще варира от 7 до 57% от нея според степента на увреждането. Прави впечатление, че за хората с 50 до 70.99 на сто увреждане размерът малко е намален от първоначално предвидените 10% на 7%, или 24.36 лв. месечно. За 71 до 90% увреждане помощта ще е 15% от линията на бедност, т.е. 52.20 лв. За хората с над 90% увреждане помощта ще е 25% от линията на бедност, т.е. 87 лв.”, пише още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$RxE


Още новини
2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.
24.01.2020 17:22:07 Надежда Ненова

2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.

954 проверки в 602 лечебни заведения за болнична помощ, 347 лечебни заведения за извънболнична по ...

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД
24.01.2020 17:01:04 Надежда Ненова

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД

Цените на над 200 клинични пътеки са увеличени със средно 14%, а предвидените обеми за прием в бо ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...