Вторник, 24 Ноември 2020
26
ноем
1
 

Из вестниците: Надлимитна дейност, детска болница, СПИН

Понеделник, 26 Ноември 2018 | 09:09:09
1

„Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен осъди на първа инстанция НЗОК. Касата трябва да изплати 128 130 лв. за надлимитна дейност за извършена болнична медицинска помощ на задължително здравно осигурени за март 2016 г

„Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен осъди на първа инстанция НЗОК. Касата трябва да изплати 128 130 лв. за надлимитна дейност за извършена болнична медицинска помощ на задължително здравно осигурени за март 2016 г. В сумата влиза и законна лихва. НЗОК е осъдена да изплати и 9417 лв. за деловодни разноски”, пише днес „Дума”, като отбелязва, че това е поредната болница, осъдила касата за неизплатена надлимитна дейност.

„ДУМА припомня, че в началото на 2018 г. ВАС обяви за нищожно решение на Надзорния съвет на НЗОК от 2015 г., с което бяха определени лимити на болниците. Тогава надзорниците решиха през 2015 г. болниците, които оказват спешна помощ, да получат до 95% от парите, които получили през 2014 г., а останалите 90%. През май 2017 г. от Българския лекарски съюз обявиха, че само от април 2016 до април 2017 г. неизплатената от касата на болниците надлимитна дейност възлиза на 34 млн. лв. По данни на ЦЗПЗ за 2015 г. касата дължи на болниците общо 52 млн. лв. за извършена и отчетена дейност над наложените им лимити”, пише още вестникът и допълва: „През юли по време на парламентарен контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че срещу НЗОК се водят 66 дела от болници за неизплатена надлимитна дейност, като исковете са на обща стойност 16 млн. лв.”

„Земя” се спира на коментари във връзка с детската болница у нас. „Никой не спори, че създаването на обединена детска болница е безусловна нужда. Въпросът е обаче чисто политически, тези хора, които е трябвало да го вземат решението за създаване на една обединена болница, техните деца не обикалят по клиниките. Те не знаят какво е детето ти да е с температура, да отидеш в 4 болници и ти да влачиш детето си по таксита, скептичен е бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков”, пише изданието.

„Каузата за национална обединена детска болница е моя мечта от времето, когато бях студентка и работех като медицинска сестра, тогава сестрите в детското отделение на Националната кардиологична болница разказваха как тази недовършена и в момента сграда е планирана за национална детска обединена болница, която да има връзка с „Майчин дом”, спомня си д-р Таня Андреева, детски травматолог, също бивш министър на здравеопазването. Строежът на сградата в близост до „Майчин дом” започва в края на 70-те години, а десет години по-късно спира и сградата остава недовършена и до днес. Идеята за преобразуване на правителствената болница „Лозенец” е поредното, което се обсъжда през последните години. Според д-р Андреева обаче това е компромисен вариант, защото педиатрите са искали чисто нова, модерна сграда, изградена според последните технологични изисквания. Тя трябва да обединява всички към момента съществуващи над 14 лечебни заведения за деца, които са на територията на София. Това ще облекчи сериозно родителите, които сега не знаят къде да заведат децата си, когато състоянието им е спешно”, допълва публикацията.

„Монитор” обръща поглед към ситуацията със СПИН у нас. „240 нови случая на заразени с вируса на СПИН са открити от началото на годината досега. Това съобщи за „Монитор” д-р Тонка Върлева, директор на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. С тях общо броят на серопозитивните от 1983 година, когато беше установен първият случай в България, става малко над 2700 човека, допълни д-р Върлева.

Според нея новооткритите случаи са несравнимо по-малко, отколкото в повечето европейски държави. През миналата година за същия период са установени 242-ма с вируса на СПИН”, пише всекидневникът.

„Близо 79 млн. души са инфектираните с ХИВ от идентифицирането на вируса преди 35 години досега. Над 35 милиона са починали вследствие развиване на болестта СПИН.

Данните показват, че най-уязвимите възрастови групи са младежите, които тепърва започват да водят полов живот - от 15 до 19 години, и хората в активна възраст - от 20 до 44 години”, пише още вестникът и уточнява: „Нашата страна стои добре в сравнение с останалите държави по отношение на инфекцията. При нас тя е 5,7 на 100 000, докато в другите страни е 2,8 на 100 000 души, уточни тя и припомни, че ретровирусното лечение е осигурено безплатно в България”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M3s1

Гост 26.11.2018 10:07:59

"д-р Таня Андреева, детски травматолог". Нито е детски травматолог,още по-малко акушер-гинеколог. Просто калинка...


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
БЛС иска предложените мерки да влязат в сила възможно най-бързо
23.11.2020 18:21:19

БЛС иска предложените мерки да влязат в сила възможно най-бързо

„Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър - проф. Костадин ...

Ангелов иска затваряне на училища, магазини и ресторанти (Обновена)
23.11.2020 17:30:23 Полина Тодорова

Ангелов иска затваряне на училища, магазини и ресторанти (Обновена)

Нови, далеч по-сериозни мерки, свързани с овладяване на епидемията от COVID предлага здравният ми ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...