!
Неделя, 19 Май 2024
15
окт
6
 

Из вестниците: Нарушения в хематологията, здравна реформа, спешна помощ

Понеделник, 15 Октомври 2018 | 09:12:30
6

„Необяснимата смърт на няколко млади пациенти в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания предизвика одит в здравното заведение. Само три години преди това одит на Министерството на здравеопазването в таз

„Необяснимата смърт на няколко млади пациенти в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания предизвика одит в здравното заведение. Само три години преди това одит на Министерството на здравеопазването в тази болница открива фрапиращи нарушения”, пише днес „24 часа”.

„Дългове за 23,6 млн. лв. Постоянно растяща счетоводна загуба, която към декември 2015 г. стига 6 млн. лв. Над четвърт милион, похарчен за консултантски услуги и проекти за ремонти, които не са реализирани. Купуване на лекарства на завишени цени. Нарушения на процедури по обществени поръчки и липса на контрол по съмнителни договори.

Всичко това е описано в доклад на дирекция „Вътрешен одит” към Министерството на здравеопазването за нередности в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) в София. Документът, с който „24 часа” разполага, е от юни 2016 г. Проверката е за период от януари 2014 г. до края на декември 2015-а. Тогава болницата се управлява от професор Георги Михайлов. Той е в съвета на директорите до май 2017 г., когато е избран за депутат от БСП и става зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване”, четем във вестника.

„Предишният доклад от одита е подписан лично от проф. Михайлов, но нищо не се случва - нито са отстранени нарушенията в болницата, нито са спазени препоръките.

Изключително тежкото финансово състояние на болницата и лошото управление се виждат и от годишните финансови отчети на дружеството, което е 100% собственост на Министерството на здравеопазването”, продължава изданието.

„Счетоводната загуба от 6 млн. лв. се формира от реимбурсирането на лекарства от РЗОК”, е оправданието на тогавашния изпълнителен директор Георги Михайлов в писмено становище до одиторите. Посочва, че през 2015 г. за лекарства са похарчени 14,5 млн. лв., което било с 6,7 млн. лв. по-малко, отколкото през 2013 г. и оттам се формирала счетоводната загуба. Тази разлика се дължи на промените в лекарствената политика, извършени през 2015 г.”, допълва публикацията и отбелязва: „В одита обаче са описани фрапиращи случаи на безстопанственост и съмнителни договори. Въпреки загубите и дълговете за десетки милиони 264 хил. лв. се превеждат на външни фирми по договори за консултации и проекти, които никога не се случват, а освен това са и ненужни”.

„Точно 30 са препоръките за подобряване на дейността на болницата в доклада по всички нередности. 27 от тях са преценени като такива с висок риск.

Всички са приети от изпълнителния директор Георги Михайлов без забележки”, посочва материалът.

„Труд” се спира на изказване на президента за здравната реформа. „Фокусът на здравната реформа трябва да бъде върху пациента, защото сега недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие. Това заяви вчера в Троян президентът Румен Радев. Той посочи, че се стига до ситуация, в която родните медици търсят реализация в чужбина, а пациентите също се стремят да осигурят своето лечение извън страната”, информира всекидневникът. „Така трябва да е организиран моделът, че крайната му цел да бъде лечението на пациента, а не запълването и калкулацията на клинични пътеки”, цитира вестникът Радев.

„Телеграф” пък продължава темата с проблемите на спешните медици. „51-годишен мъж с температура 38,4 излъга, че е бебе с гърчове, за да отиде линейка до дома му. Това съобщиха от Спешна помощ пред Нова телевизия и бяха категорични, че това е един от хилядите подобни случаи, при които лекарите са длъжни да отговорят на фалшив сигнал, докато други пациенти в тежко състояние чакат”, четем в изданието.

„Екипите, които обгрижват цяла София и областта, са около 30 на ден. Те трябва покрият средно няколкостотин повиквания. В същото време 60 - 70% от сигналите се оказват фалшиви”, отбелязва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g*2r

Време за истина 15.10.2018 18:36:19

Гледах днес при Цв.Ризова проф.Г.Михайлов и се убедих за пореден път, че няма крадец и мошеник, който да не лъже гладко! Но да изложим обективната истина: 1. Г.Михайлов е изп.директор на Хематологията от 03.05.2015 год.до 19.04.2017 год., което според неговите думи е "6 месеца". 2. През предходните години той е Зам.директор на болницата по лечебната дейност и приказки от рода на това, че нищо не знае, са само за бабите на село 3. Видно от финансовите отчети на болницата, през 2014 год при директор проф.Ставри Тошков, същата приключва на печалба. През 2015 год на загуба от 5 млн.лв и към 2016 год. загуба за 15 млн.лв, като директор през тези две години е Г.Михайлов, като отчетът за 2016 год. не е заверен от Министъра на здравеопазването поради изключително влошено от финансово-икономическо състияние на болницата. За справка Търговския регистър! 4. Докато при проф.Тошков задълженията на болницата са в рамките на няколко милиона и са веднага разплатими, към края на управлението на Г.Михайлов са 24 млн.лв., от тях 20 млн.просрочени и болницата е в реален фалит, с пълна декапитализация на активите. 5. Закупуването на медикаменти на завишени стойности, изписването им на фиктивни пациенти, използване на лекарства с изтекъл срок на годност, вливане на медикаменти с неустановен произход на пациенти по клинични проучвания и още, и още и още, са основен модел на работа на лицето Г.Михайлов 6. Договорът с фирмата за юридически услуги е прекратен, но след като е сключен трудов договор с една от служителките на същата фирма и т.н. За далаверите на лицето Г.Михайлов, дори на Достоевски би отнело прекалено много време! Но не се безпокойте другарю Михайлов, много хора от тази болница знаят истината за Вашето "отлично" управление и помнят: лекари, сестри, администратори, дори и "чистачката"!

Гост 15.10.2018 14:40:37

Ако тази информация за проф. Георги Михайлов е истинска, то значи той е за затвора.

До Гост 15.10.2018 16:13:20

Истинска е и още как!! Поинтересувайте се, какво ще Ви разкажат принудените да напуснат водещи лекари, сестри и административен персонал, за да може да останат само удобни "свои хора". Този индивид обезкърви, ограби и фалира една водеща болница, която по времето на проф.Ставри Тошков, бе обявена за " Болница на годината" за 2013 год.!

Гост 15.10.2018 13:43:35

Хематологията е на този хал и умират пациенти, защото последните години тя се управлява като бащиния от шайка корумпирани, крадливи хора без морал и ценности, като проф.Георги Михайлов, доц.Спасов, Началника на трансплантацията, "честния собственик на болница " Йоан Павел" Георги Арнаудов, ортакът му и в двете болници проф.Лисичков, Генова, фармацевта Вълчанова и други знайни герои на родното здравеопазване! За жалост близките на починалите момчета не можеха да споделят, че в тази болница има тарифа на черно: за трансплантация 30 000 лв., за легло в Клиниката от 300-500 лв., изследвания в лабораторията на Генова също и т.н. Същата проф.Генова така нагажда резултатите на болните, че да трябва да се насочват към скъпите химиотерапии, или най-добре за трансплантации! Там далаверата е най- апетитна! Плюс използваните от проф. Георги Михайлов и лекарства с изтекъл срок на годност, съхранявани по стаите на санитарките, доведената от същата тази шайка болница до фалит, остава за болните КАКВО ????

Дон Цеци 15.10.2018 14:09:48

Прав си, но забравяш далаверките за милиони с ненужни лекарства за рак, изписвани на фиктивни пациенти и после реекспорт и парата в точния джоб! Виж декларацията за имущественото състояние на проф. Г.Михайлов от БСП- всяка година като директор на Хематологията при заплата от 3000 лв, си купува по едно апартаментче от 100-150 квадрата и хоп- последната му декларация - по-беден от бездомник! Голям хитрушко! Но се пита в задачата: колко са недекларираните авоари на тези "честни люде" и не е ли време да им представят сметката, за да не гледаме репортажи като вчерашния, за отишли си без време млади хора?!

запознат 15.10.2018 12:23:37

В София вероятно е така , но ако отидеш в болницата в Габрово , пред спешна помощ стоят линейки и лекари без работа , а пред спешно отделение стоят десетки пациенти за преглед . Това не е нормално !!


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...