!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
17
септ
 

Из вестниците: Още за промените в модела, препоръки на ЕС за здравеопазването, инфекции

Понеделник, 17 Септември 2018 | 09:26:34


„Коалиционни разпри, атаки на опозицията, наближаващи европейски и местни избори, както и различия сред самите управляващи по концепцията за здравната реформа може да я отложат за втората половина на 2019 г.” Това твърди „24 часа&rdqu

„Коалиционни разпри, атаки на опозицията, наближаващи европейски и местни избори, както и различия сред самите управляващи по концепцията за здравната реформа може да я отложат за втората половина на 2019 г.” Това твърди „24 часа”, като се позовава на „високопоставени източници”.

„Както „24 часа” вече писа, едната линия за реформи предвижда едновременно със здравната вноска от 8% да се въведе и застраховка, която да покрива лечение на пациента над определена сума. Най-горещите спорове тук са около това дали застраховката да бъде с фиксирана цена, например 12 лв., или да бъде процент от дохода - например 2%.

Все още няма решение и по това над каква сума лечението да се покрива от застраховката - над 700 лв. или повече, а също и дали то да се променя и за какъв период - например в края на всяка година за следващата.

В зависимост от крайното решение можело да се промени и съотношението, в което НЗОК и пациентът да си поделят разходите по лечението над избрания таван”, четем във вестника.

„Горещи спорове текат и по това кои услуги да се доплащат и кои да финансира касата.

Ако при крайното решение надделее мнението да се избере този модел, това означава, че сегашната вноска от 8% ще трябва да се увеличи най-вероятно с 2%, които да отиват в застрахователни компании и да гарантират доплащането.

Това на свой ред ще наложи и законови поправки, които да допуснат застрахователните компании до контрол над плащанията, както и да уредят отношенията им със здравната каса. Което също изисква още време, за да се редактират внимателно текстовете”, допълва изданието.

По отношение на варианта с демонополизацията на Касата всекидневникът пише: „Този вариант изисква и повече време за реализация, тъй като за него са нужни най-много законодателни промени, вкл. и за контрол над евентуална нелоялна конкуренция между касите, над възможно дискриминиране на тежко болни пациенти и пр.

Едва след общественото обсъждане на двата основни варианта и техни вариации, които отразявят всяко рационално предложение, те ще влязат в парламента”.

„Труд” пък се спира на препоръките към България от доклад на Съвета на ЕС, една от които е да се подобри достъпът до здравни услуги, включително чрез намаляване на преките плащания от страна на пациентите.

„Ограниченият достъп до здравеопазване, причинен от ниските държавни разходи, неравномерното разпределение на ограничените ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване продължават да бъдат сериозни предизвикателства, пише в доклада. „Ниското равнище на публичните разходи трябва да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите. Делът на българите без здравно осигуряване е голям в сравнение с дела в повечето държави членки на ЕС.

Различията в разпределението на лекари между отделните области и малкият брой медицински сестри продължават да са проблем”, посочват от Съвета на ЕС. Положителен е фактът, че броят на лекарите, напускащи България, е спаднал. Но от ЕС настояват да се предприемат мерки за справяне с посочените слабости”, четем във вестника.

„Телеграф” отбелязва рекорден брой заразени с лаймска болест тази година. „Рекорден брой са заразените с лаймска болест след ухапване от кърлежи тази година. Това показват данните на регионалните здравни инспекции. 21 души са с доказани лабораторно проби само за една седмица, отчитат от Националния център по заразни и паразитни заболявания. От началото на годината до момента от тази диагноза са се лекували 393-ма души”, четем в изданието, което уточнява, че през миналата година те са били 238, което е със 155 по-малко и отчита, че най-много са инфектираните в София и във Варна.

„Монитор” пък съобщава за закъснял летен грип, който също е най-разпространен в двата града. „Става въпрос за нов вирус. Заразата започва с хрема, следва суха кашлица, която продължава поне една седмица. Това уточни националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и поясни, че в някои случаи може да се появи и висока температура”, четем във всекидневника.

„За 161 случаи с такава проява са съобщили общопрактикуващите лекари в последната седмица в Столичната регионална здравна инспекция. Лекари поясниха, че повечето болни в София се самолекуват и въобще не стигат до кабинетите.

Близо три пъти се е увеличил броят на засегнатите от остри респираторни заболявания и във Варна през последната седмица. В града и областта са регистрирани 79 болни в последната седмица при 28 за седмица по-рано”, уточнява публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
H3PR


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Отчетите за имунизациите ще отпаднат с изграждането на нови функционалности в НЗИС
22.02.2024 16:05:48

Министърът: Отчетите за имунизациите ще отпаднат с изграждането на нови функционалности в НЗИС

След разработването, тестването и въвеждането в експлоатация на необходимите функционалности в НЗ ...

СОС избра повторно комисиите, Ваня Григорова отново оглавява здравната
22.02.2024 15:14:23

СОС избра повторно комисиите, Ваня Григорова отново оглавява здравната

На днешното си заседание столичните общински съветници направиха нов избор на зам.-председатели н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...