Петък, 22 Януари 2021
17
септ
 

Из вестниците: Още за промените в модела, препоръки на ЕС за здравеопазването, инфекции

Понеделник, 17 Септември 2018 | 09:26:34


„Коалиционни разпри, атаки на опозицията, наближаващи европейски и местни избори, както и различия сред самите управляващи по концепцията за здравната реформа може да я отложат за втората половина на 2019 г.” Това твърди „24 часа&rdqu

„Коалиционни разпри, атаки на опозицията, наближаващи европейски и местни избори, както и различия сред самите управляващи по концепцията за здравната реформа може да я отложат за втората половина на 2019 г.” Това твърди „24 часа”, като се позовава на „високопоставени източници”.

„Както „24 часа” вече писа, едната линия за реформи предвижда едновременно със здравната вноска от 8% да се въведе и застраховка, която да покрива лечение на пациента над определена сума. Най-горещите спорове тук са около това дали застраховката да бъде с фиксирана цена, например 12 лв., или да бъде процент от дохода - например 2%.

Все още няма решение и по това над каква сума лечението да се покрива от застраховката - над 700 лв. или повече, а също и дали то да се променя и за какъв период - например в края на всяка година за следващата.

В зависимост от крайното решение можело да се промени и съотношението, в което НЗОК и пациентът да си поделят разходите по лечението над избрания таван”, четем във вестника.

„Горещи спорове текат и по това кои услуги да се доплащат и кои да финансира касата.

Ако при крайното решение надделее мнението да се избере този модел, това означава, че сегашната вноска от 8% ще трябва да се увеличи най-вероятно с 2%, които да отиват в застрахователни компании и да гарантират доплащането.

Това на свой ред ще наложи и законови поправки, които да допуснат застрахователните компании до контрол над плащанията, както и да уредят отношенията им със здравната каса. Което също изисква още време, за да се редактират внимателно текстовете”, допълва изданието.

По отношение на варианта с демонополизацията на Касата всекидневникът пише: „Този вариант изисква и повече време за реализация, тъй като за него са нужни най-много законодателни промени, вкл. и за контрол над евентуална нелоялна конкуренция между касите, над възможно дискриминиране на тежко болни пациенти и пр.

Едва след общественото обсъждане на двата основни варианта и техни вариации, които отразявят всяко рационално предложение, те ще влязат в парламента”.

„Труд” пък се спира на препоръките към България от доклад на Съвета на ЕС, една от които е да се подобри достъпът до здравни услуги, включително чрез намаляване на преките плащания от страна на пациентите.

„Ограниченият достъп до здравеопазване, причинен от ниските държавни разходи, неравномерното разпределение на ограничените ресурси и слабото покритие на здравното осигуряване продължават да бъдат сериозни предизвикателства, пише в доклада. „Ниското равнище на публичните разходи трябва да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите. Делът на българите без здравно осигуряване е голям в сравнение с дела в повечето държави членки на ЕС.

Различията в разпределението на лекари между отделните области и малкият брой медицински сестри продължават да са проблем”, посочват от Съвета на ЕС. Положителен е фактът, че броят на лекарите, напускащи България, е спаднал. Но от ЕС настояват да се предприемат мерки за справяне с посочените слабости”, четем във вестника.

„Телеграф” отбелязва рекорден брой заразени с лаймска болест тази година. „Рекорден брой са заразените с лаймска болест след ухапване от кърлежи тази година. Това показват данните на регионалните здравни инспекции. 21 души са с доказани лабораторно проби само за една седмица, отчитат от Националния център по заразни и паразитни заболявания. От началото на годината до момента от тази диагноза са се лекували 393-ма души”, четем в изданието, което уточнява, че през миналата година те са били 238, което е със 155 по-малко и отчита, че най-много са инфектираните в София и във Варна.

„Монитор” пък съобщава за закъснял летен грип, който също е най-разпространен в двата града. „Става въпрос за нов вирус. Заразата започва с хрема, следва суха кашлица, която продължава поне една седмица. Това уточни националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и поясни, че в някои случаи може да се появи и висока температура”, четем във всекидневника.

„За 161 случаи с такава проява са съобщили общопрактикуващите лекари в последната седмица в Столичната регионална здравна инспекция. Лекари поясниха, че повечето болни в София се самолекуват и въобще не стигат до кабинетите.

Близо три пъти се е увеличил броят на засегнатите от остри респираторни заболявания и във Варна през последната седмица. В града и областта са регистрирани 79 болни в последната седмица при 28 за седмица по-рано”, уточнява публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VA*q


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Приеха на първо четете управителите на болници да могат да работят и като лекари
21.01.2021 17:30:22 Надежда Ненова

Приеха на първо четете управителите на болници да могат да работят и като лекари

С 16 гласа „за“ депутатите  от парламентарната здравна комисия приеха на първо ч ...

Здравният министър: Колективен имунитет без ваксинция не се постига
21.01.2021 17:08:34 Полина Тодорова

Здравният министър: Колективен имунитет без ваксинция не се постига

Колективен имунитет без ваксинция не се постига. В това беше категоричен здравният министър проф. ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...