Неделя, 20 Юни 2021
23
юни
1
 

Из вестниците: Проблеми на джипитата, проблеми с имунизациите, проблеми с осигуряването

Петък, 23 Юни 2017 | 09:56:46
1

Има недостиг на общопрактикуващи лекари, но той не е равномерен за страната. Хора липсват там, където има неблагоприятни условия за труд и живеене. Това казва в интервю за „Монитор“ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващ

Има недостиг на общопрактикуващи лекари, но той не е равномерен за страната. Хора липсват там, където има неблагоприятни условия за труд и живеене. Това казва в интервю за „Монитор“ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. „Аз бих ги нарекъл неефективни места. В определени райони, напр. в Родопите, в Разградско, населените места са разпокъсани - села и махали с по 20,30,50 човека. При лоши метеорологични условия до някои от тях дори не може да се достигне. Лекари там не разкриват практики, защото не биха могли да се издържат. Това действително е проблем и той трябва да се дискутира широко, за да се стигне до някакво решение“, казва той.

Доц. Киров отбелязва, че от 2000 г. досега общопрактикуващите лекари са намалели с около 1100 души, което води до огромни пациентски листи в някои практики, достигащи до 8000 пациенти.

„Мит е, че общопрактикуващите лекари получават много пари. Ако тази работа беше атрактивна, високоплатена и с възможности за кариерно развитие, те нямаше да намалеят с 1100, а щяха да се увеличат. Дори бихме говорили за пренасищане, за повече от необходимото, а не за дефицит“, посочва председателят на НСОПЛБ. „Проблемите са много, но първият и основният е, че има още много да се желае по отношение на финансирането“, твърди доц. Киров. По думите му, трябва да се увеличи процентът в бюджета на НЗОК, определян за общопрактикуващите лекари. „Сега той е 6,5 на сто, т.е. два пъти по-малък от необходимото. Това прави 200 млн. лева. Трябва да се знае, че със средствата, получени от касата, лекарят трябва да плаща на медицинска сестра, на колега, ако е наел някой за отдалечено селище, попадащо в практиката му, да издържа самия лекарски кабинет. Каквото остане, след като се разплати, е негово възнаграждение“, припомня той.

Според него също така на общопрактикуващите лекари трябва да се даде свобода да диагностицират и лекуват. „Недопустимо е да можем да изписваме само 1/3 от реимбурсираните по линия на НЗОК лекарства. Например ние не можем да изписваме необходимите лекарства за диабет от тип 2, от който страдат над 450 000 човека в страната и ние, общопрактикуващите лекари, се грижим за тях. Ние не можем да следим и терапията на хора с хронична обструктивна белодробна болест и астма. За всяко нещо трябва да ги изпращаме към колега специалист“, посочва доц. Киров.

Поглед към общопрактикуващите лекари обръща и „24 часа“. „Пациентска карта, която да замести рецептурната книжка, предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Според тях това е стъпка към електронната рецепта. Освен това в сегашния си вид книжката е изиграла ролята си, допълват от сдружението.

Предложението им, пратено до здравния министър и НЗОК, е вместо рецептурна книжка пациентите да показват в аптеката само карта. От едната й страна да са изписани данните на джипито, а от другата - на пациента и заболяванията му. Картата ще е документът, удостоверяващ пред фармацевтите, че човек има право да получи лекарства, изцяло или частично реимбурсирани от касата. В допълнение ще бъде разпечатвана и самата рецепта. Така ще се избегне необходимостта от нови рецептурни книжки, които се заверяват в регионалната каса. Понякога тя е отдалечена на над 100 км от мястото, където живее пациентът“, пише ежедневникът.

„Телеграф“ информира, че лекари ще тестват децата за фалшиви ваксини заради съмненията, че някои джипита вписват като извършени имунизации, които всъщност не са направени. Изданието се позовава на думите на д-р Ангел Кунчев. „Има отделни бройки, колегите ги знаят добре по места, за които имаме съмнения, че вписват ненаправени имунизации. Тук няма място за спор – това е престъпление от правна и от морална гледна точка и ние правим опити да го установим“, казва главният държавен здравен инспектор, цитиран от вестника.

Ежедневниците се спират и на вчерашната пресконференция на Националното сдружение на частните болници във връзка с проблемите в здравния сектор. Повечето от изданията акцентират върху личната осигурителна сметка, която искат от сдружението. „Всеки български гражданин да има лична осигурителна сметка в рамките на солидарния модел на здравеопазване. Това заяви председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев. С такива сметки да бъдат и пенсионерите, и децата“, четем в „Дума“.

„Той обясни, че в момента под 2 млн. души се осигуряват реално, а държавата би трябвало да осигурява около 4,5 млн. души. Необходимо е и за тези граждани да има разбивка колко точно държавата внася всеки месец за едно дете, за един пенсионер и пр.“, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NGj$

БЛС-Въоръжено Крило 23.06.2017 10:07:00

150 000 -180 000 паунда годишно заплащане на GP и ще имате навскякъде. Аааа не ли ? Ми тогава вижте на GPSa най близката баба баячка или лееща куршум. Така е с незаплащните и безплатни работи. Ако утре някое комунистическо правителство подобно на герберасти и бесепари реши хлябът да е безплатен, то гаранция ,че след 2 дни няма да намерите кой да ви омеси и изпече хляб. А който мечтае за безплатни неща --- амчи да си ги свърши сам ха-ха-ха


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
България вече е в зелената зона на COVID-картата на ЕС
20.06.2021 11:28:46

България вече е в зелената зона на COVID-картата на ЕС

България е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията на континента, съо ...

Д-р Жанет Думанова: Лазерите и роботизацията са бъдещето на медицината
20.06.2021 10:48:12

Д-р Жанет Думанова: Лазерите и роботизацията са бъдещето на медицината

Д-р Жанет Думанова е завършила медицина в МУ - Пловдив през 1996 т. Има дългогодишна практика ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...