!
Вторник, 16 Април 2024
05
ноем
4
 

Из вестниците: Проблеми при издаването на смъртни актове, лекарства, ЦФЛД

Понеделник, 05 Ноември 2018 | 09:21:28
4

„43 тела на починали са били „арестувани” в няколко столични болници, а близките на умрелите дължат между 3000 и 4000 лв. за престоя на труповете в хладилни камери, без да имат право да ги погребат месеци наред. Причината - из

„43 тела на починали са били „арестувани” в няколко столични болници, а близките на умрелите дължат между 3000 и 4000 лв. за престоя на труповете в хладилни камери, без да имат право да ги погребат месеци наред.

Причината - изтърван 48-часов срок, в който на починал трябва да се издаде смъртен акт от общинската администрация. Пропусне ли се този срок, само съд може да издаде такъв документ, а едно такова дело отнема между 4 и 6 месеца. Престоят на труп в хладилна камера пък струва между 20 и 25 лева на ден”, пише днес „Телеграф”.

„Така за да освободи близкия си от болничната морга, се оказва, че човек трябва или да продаде колата си, или да тегли заем от банката. Оказва се, че близките на умрели в болница не са уведомявани за този срок и така в Софийския районен съд само от пролетта на тази година тези дела са се увеличили на 43 - двойно в сравнение с миналата година, когато са били около 20. Съдиите недоумяват на какво се дължи това, при положение че срокът, записан в Закона за гражданската регистрация, не е от вчера. От една страна, потърпевшите твърдят, че никой не ги уведомява за този срок или пък биват умишлено подвеждани, а, от друга, представители на различни болници, с които "Телеграф" разговаря, твърдят, че лечебните заведения не били длъжни да уведомяват близките за това изискване, тъй като то било в закон, който не касае здравеопазването”, допълва изданието.

Вестниците се спират и на моменти от петъчната съвместна пресконференция на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева и управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев.

„От догодина лекарите да предписват най-евтиното лекарство за заболявания като шизофрения, артрит, псориазис, епилепсия и други, които се поемат 100% от здравната каса. Това е една от промените, заложени в проектобюджета на НЗОК за 2019 г., която засяга пряко немалка част от пациентите у нас. Тя се отнася само за заболяванията, лекарствата за които се получават с протокол от здравната каса, обясни в петък шефът й д-р Дечо Дечев”, пише „24 часа”.

„Това означава, че ако сега има 5 лекарства за епилепсия например с една и съща основна съставка и те всички се плащат 100% от НЗОК, от догодина безплатно за пациента ще бъде само най-евтиното.

Това не трябва да притеснява болните, успокоиха д-р Дечев и зам.-министър Жени Начева, която е шеф на надзора на касата. Защото именно основната активна съставка е важна за тях. Мнението, че най-евтиното лекарство невинаги означава най-лошото или некачественото, изразяват и много други специалисти в областта, сред които и д-р Димитър Петров, бившият подуправител на НЗОК. Освен това, ако даденото най-евтино лекарство не действа на конкретен пациент, то той няма да остане без лечение, обясни още д-р Дечев”, допълва изданието.

„Ако едно лекарство не повлиява или има странични ефекти, то на този пациент, когато дойде за преподписване на протокола - съответно след 3 или 6 месеца, и лекарят му е предписал по-скъпо лекарство, то ще му се осигурява и касата пак ще го заплати напълно”, обясни той пред „24 часа”, уточнява всекидневникът и коментира: „Неясни към момента обаче засега остават 2 въпроса. Първо, ако се окаже, че по-евтиното лекарство не действа на даден пациент или дава странични ефекти с риск за неговото здраве, трябва ли отново да се изчаква съответно 3 или 6 месеца - зададеният по нормативна уредба срок, да се преподпише протокола и да се мине през комисия, която да разреши другия по-скъп медикамент.

Второ, лекари и пациенти се притесняват ще има ли механизми, които да мотивират търговците на едро да останат и да продават лекарствата, за които НЗОК ще спре да заплаща”.

„Сега” пък обръща поглед към Фонда за лечение на деца. „От следващата година лечението на деца в чужбина няма да има обществен надзор. Шефът на здравната каса Дечо Дечев отново категорично заяви, че след преминаването на тази дейност към неговата институция общественият съвет ще бъде закрит. Както е известно, с преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. фондът за лечение на деца се закрива, а дейността се прехвърля на здравната каса. Здравният министър Кирил Ананиев неопределено обещаваше въпросът да се подложи на дебат, но повече не е вземал отношение по него. Дечев и зам. здравният министър Жени Начева смятат, че представителят на пациентите в надзорния съвет на касата е достатъчен гарант за обществения интерес. Никой обаче не коментира какво ще стане с даренията от граждани и фирми”, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8bf5

Гост 05.11.2018 12:16:27

Tова в болниците ,ами по места след 5-6 години с липсата на лични лекари документи за смъртен изход ще ги издава отчето , Светия синод или комисарят на СЗО от Женева (служебно) ха-ха-ха

Има правда 05.11.2018 10:47:43

Апелативният съд оправда по всички обвинения бившия ректор на Медицински университет в София-акад.Ваньо Митев, както и бившия главен секретар Алексей Алексеев.

Гост 05.11.2018 09:27:33

Мнението, че най-евтиното лекарство невинаги означава най-лошото или некачественото, изразяват и много други специалисти в областта, сред които и д-р Димитър Петров, бившият подуправител на НЗОК. Ха-ха-ха. Тези лицемерни мъдреци какво сирене купуват -от 3.80лв или от 11 лв кг. Всичко в името да се пести за сметка на пациентите и да се угоява политическата крава НЗОК, да има за пропагандни мероприятия на Тиквоний и за кетъринга на дебе логъзите управляващи. Nice, a ?

Elf 05.11.2018 10:04:06

Stom go e kazal Mito-Limito znachi e taka.Be koi go kani oshte tozi bokluk ve ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравната комисия одобри промените в ЗЗ, свързани със защитата на психичноболните
16.04.2024 16:29:20 Ирина Пекарева

Здравната комисия одобри промените в ЗЗ, свързани със защитата на психичноболните

С 12 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ Комисията по здравеопазване в Народнот ...

Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ готова до края на юни
16.04.2024 15:47:29

Хеликоптерната площадка на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ готова до края на юни

До края на юни се очаква да бъде изградена хеликоптерна площадка на територията на УМБАЛ „П ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...