!
Понеделник, 15 Април 2024
01
февр
2
 

Из вестниците: Промени при специализациите, арести в ТЕЛК, протест на медсестри

Петък, 01 Февруари 2019 | 09:03:48
2

„Здравното министерство измисли нов начин да задържа младите лекари от дефицитни специалности у нас. Тепърва държавата ще плаща заплатите им по време на обучението им, но срещу това те ще са длъжни да останат да работят у нас, предвиждат промени

„Здравното министерство измисли нов начин да задържа младите лекари от дефицитни специалности у нас. Тепърва държавата ще плаща заплатите им по време на обучението им, но срещу това те ще са длъжни да останат да работят у нас, предвиждат промени в наредбата за специализациите”. Това пише днес „Сега”, като припомня, че в момента заплатите на лекарите, които се обучават за придобиване на специализация, се плащат от болниците, в които се обучават.

„За т.нар. дефицитни специалности - патоанатомия, педиатрия, анестезиолия и т.н., държавата поема таксата за обучение на лекаря. Тя е 230 лв. месечно. Тепърва и възнагражденията ще се плащат от здравното министерство, което ще превежда субсидия, но срещу това обучаващото звено ще е длъжно да сключи договор със специализанта, според които той ще остане да работи на същото място за срока на специализацията си. Ако тя е продължила 4 години, договорът му ще е за още толкова. Ако болницата или лекарят откажат, ще трябва да върнат на МЗ субсидията за възнагражденията на медика по време на специализацията. В повечето клинични специалности обучението трае 4-5 години”, продължава изданието.

„Тъй като към настоящия момент МЗ не разполага с инструменти за въздействие при недостиг на специалисти по определени специалности или в определени региони, с промените в наредбата министерството предлага да субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности. По този начин държавната политика по осигуряване на необходимите специалисти ще се провежда с финансиране от държавния бюджет и няма да е за сметка на бюджета на лечебните заведения”, мотивират се от министерството”, допълва още публикацията, като уточнява, че ежегодно ще се определя за колко лекари и в кои специалности ще плаща държавата след анализ за това къде и какви специалисти се търсят най-много.

Друга тема, засегната в днешната преса, е акцията на прокуратурата в ТЕЛК Ловеч. „Председателката на ТЕЛК - Ловеч д-р Донка Минкова бе арестувана в четвъртък, съобщи окръжният прокурор Валентин Вълков. Тя и посредник, чрез когото са текли паричните потоци към комисията, са задържани за 72 часа след оперативна разработка на ГДБОП”, пише „24 часа”.

„Преди около година окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на това производство в сряда са били извършени претърсвания и изземвания на множество документи, компютри и немалка сума пари от 17 адреса в Ловешка област”, информира всекидневникът, като уточнява, че са иззети общо 37 хил. лв. -16 хил. от посредника, останалите са открити в дома на д-р Минкова.

„Няколко десетки души са засегнатите от действията на ТЕЛК. „Надяваме се, че част от иззетите документи касаят тези решения”, каза още прокурор Вълков.

Четиримата лекари от комисията плюс още двама медици били замесени в схемата, стана ясно от думите му”, допълва материалът и припомня: „Не за първи път ТЕЛК - Ловеч, се сблъсква с разследващите органи. През 2004 г. започна следствие срещу тогавашния състав на комисията, което продължи година и половина. Съдебното дело трая няколко години, а обвинителният акт бе близо 700 страници. За източването на 80 000 лв. от фонд „Пенсии” през 2009 г. шефката на същата ТЕЛК д-р Боряна Хинова бе осъдена на затвор от 3 години и половина”.

Поредният протест на медсестри заради ниски заплати също намира място на страниците на вестниците. „Медицинските сестри от болницата в Козлодуй скочиха на бунт заради обидно ниските си заплати. Те отказват да подпишат новите си трудови договори и призовават колегите си от цялата страна на национален протест.

„Редовите сестри работят за 520 лева, с увеличението те стават 580. Това е за човек с висше образование и с 29 години трудов стаж. А за човек без трудов стаж възнаграждението пада под минималната работна заплата за страната. Безобразие е!”, разкри старшата сестра на хирургическото отделение Даниела Станева.

Тя подчертава, че всички общински болници в страната са изправени пред едни и същи трудности по отношение на възнагражденията на персонала”, пише „Монитор”.

„През последните години се усеща все по-осезаемо проблемът с отлива на медицински персонал, особено в общинските болници, категорични са медицинските сестри.

В момента в козлодуйската болница работят общо 52-ма медицински специалисти, по-голямата част от които на средна възраст около 50 години, десетима са работещи пенсионери и едва петима са младите хора на възраст около 30 години”, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
z#M1

Гост 01.02.2019 10:08:15

Може ли медицинското съсловие да си припомни, че и други хора работят заедно с вас, става въпрос за санитарите. Или тях кучета ги яли.

Гост 01.02.2019 12:16:46

Типично за комунетата отклоняване на темата. Знаем ви наръчниците за борба с интелигенцията. Сигурно си някой санитар към подривната ви информационна групичка. A иначе ако има недоволни санитари и те да спрат работа и като постъпите в болница си носете и парцал и кофа


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...