Неделя, 24 Януари 2021
01
февр
2
 

Из вестниците: Промени при специализациите, арести в ТЕЛК, протест на медсестри

Петък, 01 Февруари 2019 | 09:03:48
2

„Здравното министерство измисли нов начин да задържа младите лекари от дефицитни специалности у нас. Тепърва държавата ще плаща заплатите им по време на обучението им, но срещу това те ще са длъжни да останат да работят у нас, предвиждат промени

„Здравното министерство измисли нов начин да задържа младите лекари от дефицитни специалности у нас. Тепърва държавата ще плаща заплатите им по време на обучението им, но срещу това те ще са длъжни да останат да работят у нас, предвиждат промени в наредбата за специализациите”. Това пише днес „Сега”, като припомня, че в момента заплатите на лекарите, които се обучават за придобиване на специализация, се плащат от болниците, в които се обучават.

„За т.нар. дефицитни специалности - патоанатомия, педиатрия, анестезиолия и т.н., държавата поема таксата за обучение на лекаря. Тя е 230 лв. месечно. Тепърва и възнагражденията ще се плащат от здравното министерство, което ще превежда субсидия, но срещу това обучаващото звено ще е длъжно да сключи договор със специализанта, според които той ще остане да работи на същото място за срока на специализацията си. Ако тя е продължила 4 години, договорът му ще е за още толкова. Ако болницата или лекарят откажат, ще трябва да върнат на МЗ субсидията за възнагражденията на медика по време на специализацията. В повечето клинични специалности обучението трае 4-5 години”, продължава изданието.

„Тъй като към настоящия момент МЗ не разполага с инструменти за въздействие при недостиг на специалисти по определени специалности или в определени региони, с промените в наредбата министерството предлага да субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности. По този начин държавната политика по осигуряване на необходимите специалисти ще се провежда с финансиране от държавния бюджет и няма да е за сметка на бюджета на лечебните заведения”, мотивират се от министерството”, допълва още публикацията, като уточнява, че ежегодно ще се определя за колко лекари и в кои специалности ще плаща държавата след анализ за това къде и какви специалисти се търсят най-много.

Друга тема, засегната в днешната преса, е акцията на прокуратурата в ТЕЛК Ловеч. „Председателката на ТЕЛК - Ловеч д-р Донка Минкова бе арестувана в четвъртък, съобщи окръжният прокурор Валентин Вълков. Тя и посредник, чрез когото са текли паричните потоци към комисията, са задържани за 72 часа след оперативна разработка на ГДБОП”, пише „24 часа”.

„Преди около година окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на това производство в сряда са били извършени претърсвания и изземвания на множество документи, компютри и немалка сума пари от 17 адреса в Ловешка област”, информира всекидневникът, като уточнява, че са иззети общо 37 хил. лв. -16 хил. от посредника, останалите са открити в дома на д-р Минкова.

„Няколко десетки души са засегнатите от действията на ТЕЛК. „Надяваме се, че част от иззетите документи касаят тези решения”, каза още прокурор Вълков.

Четиримата лекари от комисията плюс още двама медици били замесени в схемата, стана ясно от думите му”, допълва материалът и припомня: „Не за първи път ТЕЛК - Ловеч, се сблъсква с разследващите органи. През 2004 г. започна следствие срещу тогавашния състав на комисията, което продължи година и половина. Съдебното дело трая няколко години, а обвинителният акт бе близо 700 страници. За източването на 80 000 лв. от фонд „Пенсии” през 2009 г. шефката на същата ТЕЛК д-р Боряна Хинова бе осъдена на затвор от 3 години и половина”.

Поредният протест на медсестри заради ниски заплати също намира място на страниците на вестниците. „Медицинските сестри от болницата в Козлодуй скочиха на бунт заради обидно ниските си заплати. Те отказват да подпишат новите си трудови договори и призовават колегите си от цялата страна на национален протест.

„Редовите сестри работят за 520 лева, с увеличението те стават 580. Това е за човек с висше образование и с 29 години трудов стаж. А за човек без трудов стаж възнаграждението пада под минималната работна заплата за страната. Безобразие е!”, разкри старшата сестра на хирургическото отделение Даниела Станева.

Тя подчертава, че всички общински болници в страната са изправени пред едни и същи трудности по отношение на възнагражденията на персонала”, пише „Монитор”.

„През последните години се усеща все по-осезаемо проблемът с отлива на медицински персонал, особено в общинските болници, категорични са медицинските сестри.

В момента в козлодуйската болница работят общо 52-ма медицински специалисти, по-голямата част от които на средна възраст около 50 години, десетима са работещи пенсионери и едва петима са младите хора на възраст около 30 години”, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zXej

Гост 01.02.2019 10:08:15

Може ли медицинското съсловие да си припомни, че и други хора работят заедно с вас, става въпрос за санитарите. Или тях кучета ги яли.

Гост 01.02.2019 12:16:46

Типично за комунетата отклоняване на темата. Знаем ви наръчниците за борба с интелигенцията. Сигурно си някой санитар към подривната ви информационна групичка. A иначе ако има недоволни санитари и те да спрат работа и като постъпите в болница си носете и парцал и кофа


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“
24.01.2021 14:56:06

Три трансплантации направиха в болница „Лозенец“

Три успешни трансплантации бяха извършени на 21 януари в болница „Лозенец“, съобщиха ...

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце
24.01.2021 10:26:41 Невена Попова

Д-р Милчо Енчев: Сърцето се лекува със сърце

 Д-р Милчо Енчев завършва медицина през 2011 г. в Медицинския факултет на Тракийския уни ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...