Вторник, 25 Юни 2019
11
ян
 

Из вестниците: Спешна помощ, рядко заболяване, психично здраве

Петък, 11 Януари 2019 | 09:04:25


„Центровете за спешна медицинска помощ в страната работят с наполовина по-малко лекари от необходимото. Близо 200 са незаетите щатни бройки в тях” съобщава днес „Монитор”. „За град като столицата трябва да имаме 80

„Центровете за спешна медицинска помощ в страната работят с наполовина по-малко лекари от необходимото. Близо 200 са незаетите щатни бройки в тях” съобщава днес „Монитор”.

„За град като столицата трябва да имаме 80 екипа, но сформираме между 12 и 14, каза говорителят на ЦСМП за София - град и област Катя Сунгарска.

В Кюстендил, който е район с много отдалечени и труднодостъпни селца с по няколко обитатели, Центърът за спешна медицинска помощ е обявил в бюрото по труда 14 свободни места за лекари. В него заедно с медицинските сестри, фелдшерите и шофьорите работят 211 души, казаха от там. С увеличението от миналата година заплатите са относително добри -1200 -1340 лева, но заради напрегнатата работа и многото отговорности хората постъпват тук само в краен случай”, пише изданието.

„В Търговище към момента има необходимост от петима лекари, съобщи директорът на ЦСМП в града д-р Янка Андреева. Общият брой на работещите медици и обслужващия персонал е 121 човека. Независимо че заплатите се индексират и в последно време хората получават добри пари, няма много желаещи да работят при нас тъй като графиците са натоварени, работата е отговорна, коментира още д-р Андреева.

32-ма са лекарите в центъра в Добрич, общо работещите там са 184-ма човека. Те обслужват и отговарят и за филиалите в Балчик, Каварна, Тервен, Шабла и Генерал Тошево. Свободните места за доктори са 10, каза шефът на ЦСМП в Добрич д-р Огнян Господинов. По думите му натовареността на професията е причина за незаетите щатове”, допълва изданието.

И още: „Тази причина за дефицита сподели и д-р Мая Рашева, директор на ЦСМП във Варна. Там към момента също имат 10 незаети места. Миналата година по това време те са били 14.”

Вестниците се спират на вчерашното съобщение на МЗ за включването на още едно заболяване в списъка на редките болести. „От средата на февруари и у нас ще има възможност да се прилага лечение на рядкото заболяване спинална мускулна атрофия, за което досега пациентите трябваше да търсят помощ в ЕС, обявиха от Министерството на здравеопазването. Новината идва на фона на разправиите около отказа на здравната каса в Румъния да осигури терапията на 9-годишно българче, въпреки че то е имало документ, удостоверяващ, че НЗОК ще плати лечението. Също вчера родители на деца с тежкото фатално заболяване бяха организирали пресконференция, на която да изразят протест срещу бездействието на държавата”, пише „Сега”.

„Медикаментът, с който се повлиява прогресът на заболяването, е изключително скъп - 70 000 евро, не присъства на пазара у нас и не се плаща от НЗОК. МЗ стартира процедура за включването на спиналната мускулна атрофия в списъка на редките заболявания, за да може здравната каса да поеме лечението на заболяването с лекарствения продукт Nusinersen, съобщиха вчера от ведомството. За да стане това, медикаментът трябва да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък. Отделно в момента тече и обучение на наши специалисти как да провеждат лечението с препарата”, допълва публикацията.

И още: „Родителите на детето твърдят, че от румънската здравна каса са отказали лечението заради опасения, че българската НЗОК няма да плати навреме. От НЗОК пък цитират писмо от румънската каса до МЗ, в което се обяснява, че терапията "в Румъния се прилага само на деца, включени в Националната програма за редки болести. Ето защо само румънски граждани могат да бъдат включени в тази програма. Нашите компетентни власти все още нямат нужните средства за лечението на всички наши пациенти и затова не могат да осигурят средства за лечението на пациент, който идва от друга държава и иска да бъде лекуван преди останалите". Затова от Румъния са предложили българската страна да предплати лечението, което обаче НЗОК не може да направи по закон.”

„Труд” продължава темата си за психичното здраве на българите. „Около 3,4% от хората над 18 години в България са засегнати от депресия. Това показва последното национално представително епидемиологично проучване на честите психични разстройства в България - ЕПИБУЛ 2, проведено от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА)”, четем във всекидневника.

„Рискът да се развие тревожност или депресия при възрастовата група 18-36 години е около 3 пъти по-голям в сравнение с хората над 65-годишна възраст от българската популация, уточнява д-р Захари Зарков от отдел "Психично здраве" на НЦОЗА”, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FkqQ


Още новини
В пресата: Методиката за заплатите, хеликоптери, нова промяна за хората с ТЕЛК
25.06.2019 08:59:11

В пресата: Методиката за заплатите, хеликоптери, нова промяна за хората с ТЕЛК

Представянето на Менодиката за формиране на разходите за персонал в болниците и идеята за закупув ...

Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения
24.06.2019 16:50:54 Надежда Ненова

Надяваме се за догодина да договорим отпадането на лимитите по отделения

Засега има резистентност към въпроса за лимитите по легла от страна на НЗОК. Това каза пред Zdrav ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...