Неделя, 20 Октомври 2019
17
дек
 

Из вестниците: Уволнен „Лекар на годината”, болница „Лозенец”, болнични

Понеделник, 17 Декември 2018 | 09:06:13


„Шефът на болницата в Сандански уволни д-р Георги Алексиев, който само преди два месеца получи награда за лекар на годината в Югозападния край. Договорът на хирурга не е подновен от ръководството на лечебното заведение заради неговото отношение к

„Шефът на болницата в Сандански уволни д-р Георги Алексиев, който само преди два месеца получи награда за лекар на годината в Югозападния край. Договорът на хирурга не е подновен от ръководството на лечебното заведение заради неговото отношение към колеги и пациенти”, четем днес в „Телеграф”.

„По повод обидното му поведение към една колежка, която участваше в екипа, той беше поканен от етичната комисия да дава обяснения. Има множество оплаквания от пациенти, че са обиждани с обидни и дори нецензурни думи”, обяснява управителят на МБАЛ „Югозападна болница” д-р Илия Тонев”, пише още вестникът.

„Според самият д-р Алексиев, посочените причини за уволнението му са напълно неоснователни. По думите на хирурга, управителят на лечебницата е заявил, че решението не е свързано с професионализмът на медика. "”ой си е поверил сам живота два пъти в ръцете ми. Майка му също съм оперирал. Това, че съм по-груб в изразите си, карам се с персонала - когато съм го правил е било в естеството на работата, защото хирургията е взимане на решения. Но това не може да бъде основание да се освободи доказал се специалист, независимо дали става дума за мен”, коментира още уволненият лекар”, допълва публикацията.

Изданието информира още, че въпреки обвиненията и жалбите срещу д-р Георги Алексиев десетки пациенти и медици са изказали подкрепата си към него в социалните мрежи, а гражданите на Сандански вчера са организирали протест в негова защита с настояване той да бъде върнат на работа като шеф на хирургичното отделение.

„Сега” разглежда казуса с детската болница. „Все по-неясно става дали и къде ще бъде създадена националната педиатрична болница, в която да се осигурява комплексно лечение на деца. Решението на кабинета беше тя да е на мястото на настоящата болница „Лозенец”, популярна като Правителствена. Но след като Министерският съвет беше бламиран миналия четвъртък от здравната комисия в парламента, лично премиерът Бойко Борисов се намеси и се разпореди болница „Лозенец” да си остане така, както е сега”, пише всекидневникът.

„Досега от Министерството на здравеопазването (МЗ) не са дали точен план за преструктурирането на Правителствена болница в детска, но министър Кирил Ананиев обяви, че постепенно отделенията, които не се занимават с педиатрия, ще бъдат закрити или преместени в други здравни заведения. Освен това настоящатата база няма да побере всички детски клиники, които трябва да съществуват в националната педиатрия, и затова ще се наложи да се строи още една сграда в двора. След това там ще бъдат преместени всички детски отделения, които в момента се намират в няколко столични болници. Ако обаче „Лозенец” остане с настоящата си структура, не е ясно къде ще е детската болница”, коментира изданието.

„Монитор” пък се спира на една от любимите си теми: болничните. „Дългите болнични стопили малко над 336 млн. лв. от хазната, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за първите девет месеца на 2018 г. Само за последните 4 месеца изплатената сума е скочила със 118,2 млн. лв. Обезщетенията били изплатени на 650 396 нашенци за 10 946 469 дни, което означава, че средно всеки е боледувал по 17 дни и е получавал по 30 лв. на ден. Сумата за тези, които са боледували поне 17 дни, набъбва до малко над 500 лв.”, отчита вестникът.

„Най-болни според статистиката се оказват жителите на икономически добре развитите региони. Първенци по болнични са София, Пловдив и Варна. Това се дължи на факта, че именно там броят на осигурените лица е най-голям. Същевременно хората в регионите с голяма безработица не си позволяват да отсъстват от работа заради болест. Малък е броят на изплатените обезщетения във Видин, Силистра и Добрич”, отбелязва публикацията.

И още: „Междувременно краят на 2017 г. беляза рекорден брой болнични, изплатени от НОИ и работодателите - над половин милиард лева. През 2010 г., когато бизнесът започна да изплаща първите три дни от болничния, сумата е била далеч по-малка. Дългите боледувания са стрували на държавата около 288 млн. лв. С тази мярка се целеше намаляване на разходите на осигурителния институт. Тя даде резултат, но за кратко. От 2013 г. насам разходите само растат. Миналата година правителството е заделило със 72% повече държавни средства спрямо 2009 г. когато всичко се поемаше от осигурителния институт.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SwzT


Още новини
Покрай хирурзите се запалих по анестезиологията
20.10.2019 10:05:03 Маргарита Иванова

Покрай хирурзите се запалих по анестезиологията

Д-р Венцислав Димов работи в Катедрата по анестезиология и интензивно лечение във ВМА - София ...

Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот
19.10.2019 10:58:51

Д-р Маджаров: Медицината е дълг и начин на живот

„Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, д ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...