Неделя, 07 Март 2021
17
дек
 

Из вестниците: Уволнен „Лекар на годината”, болница „Лозенец”, болнични

Понеделник, 17 Декември 2018 | 09:06:13


„Шефът на болницата в Сандански уволни д-р Георги Алексиев, който само преди два месеца получи награда за лекар на годината в Югозападния край. Договорът на хирурга не е подновен от ръководството на лечебното заведение заради неговото отношение к

„Шефът на болницата в Сандански уволни д-р Георги Алексиев, който само преди два месеца получи награда за лекар на годината в Югозападния край. Договорът на хирурга не е подновен от ръководството на лечебното заведение заради неговото отношение към колеги и пациенти”, четем днес в „Телеграф”.

„По повод обидното му поведение към една колежка, която участваше в екипа, той беше поканен от етичната комисия да дава обяснения. Има множество оплаквания от пациенти, че са обиждани с обидни и дори нецензурни думи”, обяснява управителят на МБАЛ „Югозападна болница” д-р Илия Тонев”, пише още вестникът.

„Според самият д-р Алексиев, посочените причини за уволнението му са напълно неоснователни. По думите на хирурга, управителят на лечебницата е заявил, че решението не е свързано с професионализмът на медика. "”ой си е поверил сам живота два пъти в ръцете ми. Майка му също съм оперирал. Това, че съм по-груб в изразите си, карам се с персонала - когато съм го правил е било в естеството на работата, защото хирургията е взимане на решения. Но това не може да бъде основание да се освободи доказал се специалист, независимо дали става дума за мен”, коментира още уволненият лекар”, допълва публикацията.

Изданието информира още, че въпреки обвиненията и жалбите срещу д-р Георги Алексиев десетки пациенти и медици са изказали подкрепата си към него в социалните мрежи, а гражданите на Сандански вчера са организирали протест в негова защита с настояване той да бъде върнат на работа като шеф на хирургичното отделение.

„Сега” разглежда казуса с детската болница. „Все по-неясно става дали и къде ще бъде създадена националната педиатрична болница, в която да се осигурява комплексно лечение на деца. Решението на кабинета беше тя да е на мястото на настоящата болница „Лозенец”, популярна като Правителствена. Но след като Министерският съвет беше бламиран миналия четвъртък от здравната комисия в парламента, лично премиерът Бойко Борисов се намеси и се разпореди болница „Лозенец” да си остане така, както е сега”, пише всекидневникът.

„Досега от Министерството на здравеопазването (МЗ) не са дали точен план за преструктурирането на Правителствена болница в детска, но министър Кирил Ананиев обяви, че постепенно отделенията, които не се занимават с педиатрия, ще бъдат закрити или преместени в други здравни заведения. Освен това настоящатата база няма да побере всички детски клиники, които трябва да съществуват в националната педиатрия, и затова ще се наложи да се строи още една сграда в двора. След това там ще бъдат преместени всички детски отделения, които в момента се намират в няколко столични болници. Ако обаче „Лозенец” остане с настоящата си структура, не е ясно къде ще е детската болница”, коментира изданието.

„Монитор” пък се спира на една от любимите си теми: болничните. „Дългите болнични стопили малко над 336 млн. лв. от хазната, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за първите девет месеца на 2018 г. Само за последните 4 месеца изплатената сума е скочила със 118,2 млн. лв. Обезщетенията били изплатени на 650 396 нашенци за 10 946 469 дни, което означава, че средно всеки е боледувал по 17 дни и е получавал по 30 лв. на ден. Сумата за тези, които са боледували поне 17 дни, набъбва до малко над 500 лв.”, отчита вестникът.

„Най-болни според статистиката се оказват жителите на икономически добре развитите региони. Първенци по болнични са София, Пловдив и Варна. Това се дължи на факта, че именно там броят на осигурените лица е най-голям. Същевременно хората в регионите с голяма безработица не си позволяват да отсъстват от работа заради болест. Малък е броят на изплатените обезщетения във Видин, Силистра и Добрич”, отбелязва публикацията.

И още: „Междувременно краят на 2017 г. беляза рекорден брой болнични, изплатени от НОИ и работодателите - над половин милиард лева. През 2010 г., когато бизнесът започна да изплаща първите три дни от болничния, сумата е била далеч по-малка. Дългите боледувания са стрували на държавата около 288 млн. лв. С тази мярка се целеше намаляване на разходите на осигурителния институт. Тя даде резултат, но за кратко. От 2013 г. насам разходите само растат. Миналата година правителството е заделило със 72% повече държавни средства спрямо 2009 г. когато всичко се поемаше от осигурителния институт.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*TzD


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Регина Хатър: За мен пластичната хирургия е най-вълнуващата хирургична специалност
07.03.2021 12:07:20 Невена Попова

Д-р Регина Хатър: За мен пластичната хирургия е най-вълнуващата хирургична специалност

Д-р Регина Хатър, д.м., е специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия с приз ...

1 426 са потвърдените случаи на коронавирус  през изминалото денонощие (Обновена)
07.03.2021 09:29:29

1 426 са потвърдените случаи на коронавирус през изминалото денонощие (Обновена)

1 426 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...