Понеделник, 27 Май 2024
17
дек
 

Из вестниците: Уволнен „Лекар на годината”, болница „Лозенец”, болнични

Понеделник, 17 Декември 2018 | 09:06:13


„Шефът на болницата в Сандански уволни д-р Георги Алексиев, който само преди два месеца получи награда за лекар на годината в Югозападния край. Договорът на хирурга не е подновен от ръководството на лечебното заведение заради неговото отношение к

„Шефът на болницата в Сандански уволни д-р Георги Алексиев, който само преди два месеца получи награда за лекар на годината в Югозападния край. Договорът на хирурга не е подновен от ръководството на лечебното заведение заради неговото отношение към колеги и пациенти”, четем днес в „Телеграф”.

„По повод обидното му поведение към една колежка, която участваше в екипа, той беше поканен от етичната комисия да дава обяснения. Има множество оплаквания от пациенти, че са обиждани с обидни и дори нецензурни думи”, обяснява управителят на МБАЛ „Югозападна болница” д-р Илия Тонев”, пише още вестникът.

„Според самият д-р Алексиев, посочените причини за уволнението му са напълно неоснователни. По думите на хирурга, управителят на лечебницата е заявил, че решението не е свързано с професионализмът на медика. "”ой си е поверил сам живота два пъти в ръцете ми. Майка му също съм оперирал. Това, че съм по-груб в изразите си, карам се с персонала - когато съм го правил е било в естеството на работата, защото хирургията е взимане на решения. Но това не може да бъде основание да се освободи доказал се специалист, независимо дали става дума за мен”, коментира още уволненият лекар”, допълва публикацията.

Изданието информира още, че въпреки обвиненията и жалбите срещу д-р Георги Алексиев десетки пациенти и медици са изказали подкрепата си към него в социалните мрежи, а гражданите на Сандански вчера са организирали протест в негова защита с настояване той да бъде върнат на работа като шеф на хирургичното отделение.

„Сега” разглежда казуса с детската болница. „Все по-неясно става дали и къде ще бъде създадена националната педиатрична болница, в която да се осигурява комплексно лечение на деца. Решението на кабинета беше тя да е на мястото на настоящата болница „Лозенец”, популярна като Правителствена. Но след като Министерският съвет беше бламиран миналия четвъртък от здравната комисия в парламента, лично премиерът Бойко Борисов се намеси и се разпореди болница „Лозенец” да си остане така, както е сега”, пише всекидневникът.

„Досега от Министерството на здравеопазването (МЗ) не са дали точен план за преструктурирането на Правителствена болница в детска, но министър Кирил Ананиев обяви, че постепенно отделенията, които не се занимават с педиатрия, ще бъдат закрити или преместени в други здравни заведения. Освен това настоящатата база няма да побере всички детски клиники, които трябва да съществуват в националната педиатрия, и затова ще се наложи да се строи още една сграда в двора. След това там ще бъдат преместени всички детски отделения, които в момента се намират в няколко столични болници. Ако обаче „Лозенец” остане с настоящата си структура, не е ясно къде ще е детската болница”, коментира изданието.

„Монитор” пък се спира на една от любимите си теми: болничните. „Дългите болнични стопили малко над 336 млн. лв. от хазната, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за първите девет месеца на 2018 г. Само за последните 4 месеца изплатената сума е скочила със 118,2 млн. лв. Обезщетенията били изплатени на 650 396 нашенци за 10 946 469 дни, което означава, че средно всеки е боледувал по 17 дни и е получавал по 30 лв. на ден. Сумата за тези, които са боледували поне 17 дни, набъбва до малко над 500 лв.”, отчита вестникът.

„Най-болни според статистиката се оказват жителите на икономически добре развитите региони. Първенци по болнични са София, Пловдив и Варна. Това се дължи на факта, че именно там броят на осигурените лица е най-голям. Същевременно хората в регионите с голяма безработица не си позволяват да отсъстват от работа заради болест. Малък е броят на изплатените обезщетения във Видин, Силистра и Добрич”, отбелязва публикацията.

И още: „Междувременно краят на 2017 г. беляза рекорден брой болнични, изплатени от НОИ и работодателите - над половин милиард лева. През 2010 г., когато бизнесът започна да изплаща първите три дни от болничния, сумата е била далеч по-малка. Дългите боледувания са стрували на държавата около 288 млн. лв. С тази мярка се целеше намаляване на разходите на осигурителния институт. Тя даде резултат, но за кратко. От 2013 г. насам разходите само растат. Миналата година правителството е заделило със 72% повече държавни средства спрямо 2009 г. когато всичко се поемаше от осигурителния институт.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$Kr#


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...