Вторник, 28 Януари 2020
09
ян
 

Из пресата: Болници пред фалит, броят на акушерките, непълнолетните родилки

Вторник, 09 Януари 2018 | 09:32:30


Най-малко 12 общински болници са пред фалит. Това пише днес „Стандарт”, като цитира данни на сдружението на общинските болници. „Част от тях са натрупали много дългове. В най-тежко финансово състояние са здравните заведения в Омуртаг,

Най-малко 12 общински болници са пред фалит. Това пише днес „Стандарт”, като цитира данни на сдружението на общинските болници. „Част от тях са натрупали много дългове. В най-тежко финансово състояние са здравните заведения в Омуртаг, Тутракан, Белоградчик, Димитровград, Гоце Делчев и Петрич. От сдружението на общинските болници обмислят национален протест в средата на януари, съобщи БНТ”, пише изданието.

„Финансови проблеми имат и областните болници във Враца, Ловеч, Видин, Бургас и Стара Загора. Здравното министерство готви план за оздравяването им”, допълва вестникът.

„Дума” се спира на броя на акушерките у нас във връзка с отбелязания вчера Бабинден. „Акушерките в България през 2016 г. са 3254, сочат данните на НСИ за 2016 г. През същата година в страната са родени 61 014 деца. Най-малко акушерки - 31, са в Ямболска област, следвани от Разградска и Пернишка (по 34) и Видинска (37). Очаквано най-голям е броят на акушерките в област София (столица) - 838. За сравнение през 2015 г. в страната има с 20 повече акушерки, а за периода 2010-2016 г. най-малък е бил броят им през 2014 г. – 3263”, отчита изданието.

Всекидневникът цитира цитира Мария Димитрова от съсловната организация на акушерките в Добрич, според която скоро няма да има достатъчно кадри в професията, защото ще се пенсионират, а това може да доведе и до затваряне на отделения.

„По думите й не е привлекателно да се упражнява професията, защото образователната подготовка е много добра, но стартовата заплата, която е около минималната за страната, отблъсква хората. Масово завършилите за акушерки заминават в чужбина, най-често в Англия, Германия и Швейцария. По думите на Димитрова е необходимо повишение на заплащането и осигуряване на неговата стабилност, като възнагражденията не бива да зависят от статута на болницата, потока пациенти или решенията и ресурса на НЗОК. Заплатите следва да идват от държавата и да се демонстрира отговорност към националното богатство, което са лекарите и специалистите по здравни грижи, категорична е Димитрова”, четем още във вестника.

„Според подписания през октомври нов Колективен трудов договор в здравеопазването, началните основни заплати в болниците, финансирани от МЗ, началната основна заплата на медицински професионалисти по здравни грижи, в това число и акушерки, трябва да е 700 лв. В университетските многопрофилни болници за активно лечение, както и в болниците с над 51% държавно участие началните основни заплати на тази категория професионалисти трябва да е не по-малко от 750 лв. Поне 730 лв. трябва да е възнаграждението на медицинските професионалисти по здравни грижи центровете за психично здраве и комплексните онкологични центрове”, допълва публикацията.

„Сега” информира за разрешаване на проблема с отнетата сграда от болница „Лозенец”. „Заплахите за протести продължават да дават отличен резултат. СУ ще получи от правителството нова сграда за обучение на студентите по медицина и 10 млн. лв. за капиталови разходи. В замяна ще се откаже от планираните за след 22 януари протести. Това стана ясно вчера след среща между ръководството на СУ с просветния министър Красимир Вълчев и колегата му от финансовото министерство Владислав Горанов”, съобщава ежедневникът и припомня: „Повод за гнева на СУ стана отнетата от МС в края на миналата година сграда на бул. „Стамболийски” 82 от Правителствена болница, която трябваше да се ползва за предклинично обучение на студентите по медицина”. Според публикацията предстои договорката да бъде утвърдена от Министерския съвет в сряда, тогава ще стане ясно и как ще бъдат разпределени парите, които ще бъдат отпуснати.

„Монитор” пък информира за рязко увеличение на непълнолетните родилки. „Двойно се е увеличил броят на непълнолетните родилки в София и големите градове на страната през последните три години, установи проверка на „Монитор“. От 46 момичета под 18-годишна възраст, които са се сдобили с рожби преди три години в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“, през миналата година броят достига 84. Това съобщи главният експерт по социални въпроси в болницата Екатерина Христова и уточни, че приоритетно тези бременни се наблюдават в университетската болница, тъй като предвид възрастта са предимно рискови бременности”, пише вестникът.

„Докато до 2014-а имахме по две-три непълнолетни родилки, напоследък те вече са не по малко от четири годишно, казаха от АГ-болница „Света София”. В АГ „Шейново”, където до преди четири - пет години те са били изключения, сега вече случаите на непълнолетни родилки са по две на година”, пише още изданието, като уточнява, че расте броят на непълнолетните бременни българки и посочва: „За разлика от столицата се оказва, че в Сливен малолетните родилки са намалели”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WPC9


Още новини
В печата: Даваме 4 млрд. лв. за лекарства, термокамери, Педиатрията
28.01.2020 09:02:35

В печата: Даваме 4 млрд. лв. за лекарства, термокамери, Педиатрията

Нов доклад на ЕК за здравеопазването показва, че българите са доплатили 4 млрд. лева за лекарства ...

Допълнителните увеличения в ПИМП, СИМП и МДД се виждат в цените и обемите
27.01.2020 17:19:47 Надежда Ненова

Допълнителните увеличения в ПИМП, СИМП и МДД се виждат в цените и обемите

Увеличението, което има в СИМП, ПИМП и МДД се вижда в цените, които са договорени. Това каза пред ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...