Четвъртък, 28 Януари 2021
26
юли
5
 

Из пресата: Варианти за здравна реформа, промени в социалния сектор, нападение над болница

Четвъртък, 26 Юли 2018 | 09:41:23
5

„Различни модели за здравна реформа и промяна на осигурителния модел представи вчера министър Кирил Ананиев на коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. (…) Говорено е по няколко варианта за демонополизация на Националн

„Различни модели за здравна реформа и промяна на осигурителния модел представи вчера министър Кирил Ананиев на коалиционен съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. (…) Говорено е по няколко варианта за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, но единственото сигурно до момента е, че ще има и частни каси, разказаха пред „24 часа“ участници. Целта била по-скоро различните варианти, предлагани от здравния министър, да се изложат пред патриотите и да получат тяхното принципно одобрение“. Това четем днес в „24 часа“ във връзка с вчерашната среща за обсъждане на предстоящите промени в здравната система.

„Все още стоят варианти както за допълнително задължително осигуряване, така и за доброволни здравни фондове. При всички случаи сегашният модел ще се надгражда с някакъв вид доплащане“, пише изданието и информира, че след като изложил вариантите, министър Ананиев е поискал още малко време за изчисления и допълнения.

По същата тема в „Труд“ четем: „Очакванията са чрез промените да се коригира финансирането на системата, като допълнителното осигуряване ще стане по-важно. (…) Управляващите дадоха вече да се разбере, че общото решение ще клони към идеята доплащанията за допълнително здравно осигуряване на пациентите да става чрез застрахователните дружества. Един от аргументите в полза на втория вариант е, че за нови здравни каси ще бъде необходимо отново да се правят назначения и така в сектора ще увеличат чиновниците. А застрахователните дружества имат необходимия персонал за дейността“.

Вестникът допълва: „В министерството на здравеопазването работят и по изграждането на електронната здравно-информационна система и в първите месеци на следващата година се очаква реално да заработи електронното здравеопазване“.

Изданията се спират подробно на вчерашното изслушване на социалния министър Бисер Петков в парламента във връзка с работата по промените в законодателството, засягащи хората с увреждания. „В средата на септември в НС ще бъде внесен законопроектът за хората с увреждания, гарантира вчера от парламентарната трибуна социалният министър Бисер Петков, който бе изслушан от депутатите след създалото се напрежение по темата“, пише „Монитор“.

„По думите му МТСП е започнало подготовката на законопроекта за социалните услуги. Петков отбеляза, че разписването на текстовете ще продължи интензивно през август, като неговият апел към работната група бил в средата на септември да има готов проект и на допълващия Закон за социалните услуги. Реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в НС бил до края на октомври или най-късно началото на ноември“, допълва изданието.

„Председателят на социалната комисия в парламента от ДПС Хасан Адемов от своя страна каза, че за да бъдат решени всички проблеми на хората с увреждания, трябва да има подкрепа и политическа отговорност. Според него експертната отговорност, както и подкрепата на Националния съвет на хората с увреждания и на протестиращите майки, не била достатъчна. Причината била, че по част от проблемите те имали коренно противоположни мнения и становища, които нямало как да бъдат обединени на базата на експертизата, която предлага социалното министерство. Адемов допълни, че ако се намери съгласие, от ДПС били готови да подкрепят промените“, информира още публикацията.

„Телеграф“ пък съобщава за драстичен случай на агресия срещу цяло лечебно заведение. „Повече от 20 души бяха ранени в перуанската столица Лима, след като брат и сестра нападнаха болница с експлозиви заради смъртта на майка им в лечебното заведение, предаде в. „Ел Универсал“.

Нападателите бяха идентифицирани като 40-годишният Ленин Бенитес Агире и 44-годишната му сестра Клаудия Бенитес Агире. Двамата отмъстители също били тежко ранени при взрива. По-късно полицията откри две раници, пълни с експлозиви, в лабораторията на болницата и в подземния паркинг“, четем във всекидневника.

„Инцидентът станал във вторник около 11 ч сутринта местно време. Само в рамките на три минути се чули две експлозии, едната - в лабораторията на болницата, а другата - в подземния паркинг. Според властите е възможно намеренията на роднините да са били да сплашат хората в сградата, тъй като малкото количество намерени взривни вещества напълно отхвърля версията за терористичен атентат, а донякъде и за опит за убийство. Властите също така не са напълно сигурни, дали нападението е било срещу определен човек или срещу цялата болница“, разказва изданието, като уточнява, че от над 20-те ранени най-тежко пострадал е мъж, чието лице и врат са били сериозно засегнати. „Една жена също била тежко ранена с травми по лицето, гръдния кош и краката. Останалите пострадали не са с опасност за живота. Нападателят Ленин Бенитес Агире също е сред ранените. Той е получил травма на крака и изгаряния от втора и трета степен. Той бива лекуван от травмите си в болницата, която нападна“, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R*g#

Разгеле 26.07.2018 13:28:16

Нападателите бяха идентифицирани като 40-годишният Ленин Бенитес Агире и 44-годишната му сестра Клаудия Бенитес Агире. Болшевишки диваци!

само за протокола 26.07.2018 12:07:37

От раздел VI „Здравеопазване” от Програмата на БСП „Визия за България” • Премахване на търговския статут на лечебните заведения • Заплащането на медицинските дейности с публични финансови ресурси по цени, определени от държавата (НЗОК), само за болници, които не са търговски дружества. • Недопускане демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.

Гост 26.07.2018 12:04:28

Някой питал ли е лекарите дали ще сключат договори с разни комунистически фондове.От сорта на мими-витковите.

Гост 26.07.2018 10:12:01

А някой питал ли е застрахователните дружества, дали искат да поемат допълнително задължително и доброволно здравно осигуряване?

Гост 26.07.2018 10:04:24

Нападателят Ленин.Навсякъде комунистите са диваци и варвари,и атентатори.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април
27.01.2021 17:37:11

Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, предписва ...

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано
27.01.2021 16:49:06

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано

Не трябва да се говори за припряност при одобрението на новите ваксини; британският вариант на ко ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...