Понеделник, 30 Ноември 2020
17
апр
1
 

Из пресата: Делото срещу Москов, разследване в болница, пушенето на закрито

Вторник, 17 Април 2018 | 09:41:42
1

Очаквано, почти всички печатни издания проследяват заседанието на специализирания съд по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов. „Съдебна заседателка си направи самоотвод по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника

Очаквано, почти всички печатни издания проследяват заседанието на специализирания съд по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов. „Съдебна заседателка си направи самоотвод по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и трима бивши шефове от държавната фирма „Бул Био” ЕООД за турските ваксини. Албена Кръстева заяви, че е участвала в административно наказателни производства като вещо лице и е изготвяла експертизи по делата между Агенция „Митници” и една от ощетените страни по делото – „Бул Био”. За да няма съмнения в безпристрастността на състава, Кръстева си направи самоотвод”, пише „Труд”.

„Първото заседание по делото за ваксините бе отложено за 18 юни. Москов и адвокатите му не са получили копия от обвинителния акт преди повече от 7 дни, каквото е изискването на закона. Оказа се, че не са били редовно призовани и ощетените според обвинителния акт юридически лица - Министерство на здравеопазването и търговското дружество „Бул Био”, допълва изданието и цитира думите на бившия министър: „Тази гадост, която бяха принудени да слушат родителите на малки деца, вече я няма и се разпада за това дали държавата е ощетена с нещо”.

„Монитор” съобщава за проверки в столична болница. „Две институции проверяват Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“ за надписани операции за поставени очни лещи и подменени документи, с които Националната здравноосигурителна каса е ощетена общо със 150 620 лв. през 2016 и 2017 година. Проверките са по сигнал на очни лекари, изпратен до Министерството на здравеопазването, касата и журналисти, с който вестник „Монитор“ разполага”, четем във вестника.

„В жалбата докторите, които обаче не са поименно подписани, твърдят, че началникът на Клиниката по офталмология доц. Борислав Кючуков е принуждавал лекари да подменят документацията, с която се отчитат операциите пред НЗОК

и да вписват в нея, че са поставени по-скъпи лещи. От сигнала става ясно също, че през 2017 г. в клиниката са извършени 11 операции за катаракта с имплантиране на вътреочна леща. За тази клинична пътека касата плаща по 360 лева. „Други 312 броя операции за катаракта с имплантация на вътреочна леща са с фалшифицирани истории на заболяването и отчетени неправомерно в НЗОК като травматични случаи по клинична пътека „Оперативно лечение при заболяване на ретина, стъкловидно тяло и травми засягащи заден очен сегмент. За тях се плаща по 700 лева, се казва в жалбата. - Само от тази конкретна фалшификация са надвзети пари общо за всички пациенти в размер на 106 080 лв.“, се обяснява в жалбата”, пише изданието.

Всекидневникът информира, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ да извърши проверка по подадения сигнал. „Проверка обаче вече е започнала Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от там. Нейни инспектори са преглеждали обстойно документацията миналия вторник, но предстоят още проверки, заявиха от финансово-осигурителната институция. Ако бъдат установени нарушения, Медицинската етична комисия в ИСУЛ също ще свика заседание по случая, каза говорителят на здравното заведение д-р Фани Цуракова. Тя има правомощия не само да налага мъмрения, но и да предлага на министъра на здравеопазването да наложи отнемане на лекарски права за определен период от време, припомниха запознати”, допълва публикацията.

„24 часа” пък се спира на предложението за разрешаване на пушенето на определени места. „Пушенето да се разреши в „части от сградите на местата за настаняване, питейните заведения, гарите, плавателните съдове и обособени части от стадионите”. Това предлага вицепремиерът Валери Симеонов в проектозакон на партията му Национален фронт за спасение на България за изменение и допълнение на Закона за здравето”, четем в изданието.

„Не връщаме стария ред отпреди 1 юни 2012 г., защото преди на всеки собственик на заведение до 50 места се разрешаваше да избира дали в него да се пуши, или не. С проектозакона на НФСБ всички са изначално за непушачи, а ако бизнесът прецени, може да обособи част от него, като покрие всички вентилационни указания и херметически врати, които ще са описани в специална наредба към закона. Нощните барове също ще са задължителна територия без цигарен дим освен части, оборудвани според норматива”, цитира вестникът Симеонов.

„По летните кина и театри обаче тютюневите изделия остават забранени”, уточнява материалът и допълва: „В същото време Симеонов вдига двойно глобите за нарушители. Най-малките се повишават от сегашните нива от 300 - 500 лв. на 500 -1000, а при повторно нарушение - на 1000 до 2000 лв. Едноличните търговци ще бъдат санкционирани вместо с 1000 -1500 лв. за първо и 2000 - 3000 лв. за второ нарушение съответно с по 1500 - 3000 и 3000 - 5000 лв. А юридическите лица ще отнасят глоба до 20 000 лв., при положение че сега тя е 3000 - 5000 лв. за първо и 5000 - 10 000 лв. за всяко следващо нарушение”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ge39

Гост 17.04.2018 13:17:43

Ако не бяха журналистите, НЗОК пръста си нямаше да помръдне по случая. Същата история като в НАП. Закривай това партийно котило на корупция!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Напусна ни проф. Боян Лозанов - един от доайените на българската ендокринология
29.11.2020 14:57:45

Напусна ни проф. Боян Лозанов - един от доайените на българската ендокринология

След тежко боледуване, на 85-годишна възраст ни напусна проф. Боян Лозанов, един от доайените на ...

Д-р Елена Петкова: Надявам се пандeмията да даде тласък на научно развитие във всички области на медицината
29.11.2020 11:02:22 Невена Попова

Д-р Елена Петкова: Надявам се пандeмията да даде тласък на научно развитие във всички области на медицината

Д-р Елена Петкова завършва медицина в Медицински университет – Варна през 2005 г. През ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...