!
Вторник, 16 Април 2024
27
февр
7
 

Из пресата: Дълговете на касата, новият подуправител, здравноосигурителния модел

Вторник, 27 Февруари 2018 | 09:17:21
7

„271 млн. лв. са общите задължения на здравната каса към чужди здравни фондове. 133 млн. са просрочени. До края на годината от тях ще бъдат изплатени 73 млн. лв. Проблеми с лечението на българи зад граница няма. Така зам. здравният минист

„271 млн. лв. са общите задължения на здравната каса към чужди здравни фондове. 133 млн. са просрочени. До края на годината от тях ще бъдат изплатени 73 млн. лв. Проблеми с лечението на българи зад граница няма.

Така зам. здравният министър и шеф на надзора на касата Жени Начева обобщи вчера окончателните резултати от спешната вътрешна проверка за дълговете към чужди здравни каси”, пише днес „24 часа” и припомня: „Тя бе възложена в петък, след като ден по-рано финансовият министър Владислав Горанов съобщи за разминаване от 193 млн. лв. в официалните документи на НЗОК и тези, които шефът й проф. Камен Плочев представи преди седмица. Още тогава той заяви, че просрочените задължения са 133 млн. От пресцентъра на касата посочиха същата сума, но първоначално тя бе обявена за некоректна”.

„Системно нарушение на вътрешнонормативни документи. Така Начева обясни причината за разминаването в цифрите. Грешката била административна”, допълва изданието и посочва, че за да промени това, надзорът е възложил до 15 март да се направи корекция на оборотната ведомост, вътрешно административните нормативни актове и документи на НЗОК в съответствие със Закона за счетоводството.

„Управителят на касата ще реши кой да понесе административно наказание и ще го съгласува с надзора, обяви Начева”, четем още във вестника.

Няколко издания се спират и на новината за назначения нов подуправител на касата. „От вчера здравната каса има нов подуправител - д-р Йорданка Пенкова, която досега беше директор на РЗОК-Шумен. Назначението потушава управленската криза, в която затъна касата в последните дни - тя няма подуправител след напускането на Димитър Петров, а с влизането на Плочев в болница няма кой да подписва документите”, пише „Сега”.

„Д-р Пенкова има потвърден от съда конфликт на интереси за това, че през 2013 г. като шеф на РЗОК е сключила 4 договора с „Частна психиатрична клиника – 2000”, в която баща й и сестра й притежават 97% от капитала. Комисията за конфликт на интереси е наложила глоби за 12 хил. лв. и постановила отнемане в полза на държавата на 201 хил. лв. - парите, които РЗОК е платила на частната психиатрична клиника. Съдът обаче е намалил санкцията на 50 000 лв.”, припомня публикацията.

Друга тема във фокуса на внимание на пресата днес е вчерашното изказване на зам.-министър Бойко Пенков по отношение на здравноосигурителния модел. „Поне 2 години би отнел процесът на демонополизация на здравната каса, без да има стрес за хората. Това прогнозира здравният зам.-министър Бойко Пенков по време на конференцията „Защита на здравето на всеки гражданин на ЕС”, организирана от Германо-българската индустриално търговска камара в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС”, пише „Стандарт”.

„Според мен са твърде големи очакванията към демонополизацията на НЗОК. Германия е една страна, в която от самото начало така е формирано здравното осигуряване с много фондове, но при тях вървят обратните процеси. Там в момента се обединяват, за да могат да покрият нуждите на хората. Съществуващото у нас здравно застраховане ни дава възможност за надграждане и за покриване на допълнителен риск при заболяване”, заяви Пенков.

Той уточни, че дали размерът на здравната вноска ще остане 8%, когато стартира демонополизацията, е чисто политическо решение”, допълва всекидневникът.

„Говорихме си с колегите от Германия преди началото на конференцията, че при демонополизацията има съревнование и конкурентност между самия пакет услуги, който се предлага, и оттам се търси интересът на човека, но при един такъв модел е абсолютно забранена негативната селекция”, заяви Пенков.

По думите му това означава, че ако той има едно или две заболявания, няма да бъде много желан за фонда, защото ще прави разходи и ще трябва да взима лекарства”, пише още вестникът.

Няколко издания се спират на проблем с бездомници, живеещи в бургаската болница. „Бездомници, останали без близки и роднини, живеят от месеци в стационарните отделения на бургаската МБАЛ. От здравното заведение те получават гратис не само покрив, но и храна. Проблемът виси от години и за никого не е тайна, че най-голямата общинска болница в Бургас е принудена да приютява несретници, останали сами на улицата и без документи. През последните пет години МБАЛ-Бургас е имала десетки безплатни квартиранти”, четем в „Монитор”, който уточнява, че в момента в отделенията живеят трима.

„Труд” пък информира за критики срещу холандския здравен министър заради солариум. „Лекари разкритикуваха холандския здравен министър Хюго де Йонге, който заяви, че два пъти в месеца ходи на солариум, предаде „Дъч нюз”. Де Йонге направи признанието в интервю, след като бе запитан на какво се дължи постоянният му тъмен тен. „Подобно нещо е непонятно и опасно”, обяви в становище холандската асоциация на дерматолозите. „Настояваме министърът да прекрати използването на солариуми, най-малкото за да даде пример”, призовават още експертите, които предупреждават за опасност от рак на кожата”, четем в изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1@6R

Гост 27.02.2018 13:43:35

Ха-ха-ха , ама на Баце солариума как свети и ги греее а? Ма не поумняха тиквите- зреят , а не поумняват. Апропо защо нашите кардиолози не възроптаха на Бочко за филиите с мас. Виждате ли какви поразии прввят животинските наситени мазнини за мозъка. Ставаш милиционер и даже за помпиер не ставаш после , изпълзяваш до мутра пазач на Първия и даже прмиер на бантустана ,ама милиционерските плаки не се махат ,не се махат и страдат чак и околните. Кардиологичното дружество да станат и да кажат : Не давайте филии с мас на децата и юношите, че глей какви политически инвалиди после има

Гост 27.02.2018 13:18:02

Дисциплинарното уволнение на Начева защо се бави? Колко сметки още трябва да обърка?

Компетентен 27.02.2018 12:50:01

Има турска дума, описваща ситуацията в здравеопазването, до която се докара ГЕРБ и тя е карабатак.

Гост 27.02.2018 13:47:16

Като сме в турската лексика, да кажем ,че има такава турска думс, която описва мухълът и нищоправенето в УС на БЛС . Думата е немукает

Гост 27.02.2018 10:35:07

С Решение № 15558 от 25.11.2013г., Върховния административен съд, окончателно е потвърдил решението на Комисията за конфликт на интереси. При влязло в сила решение на съда за потвърждаване конфликта на интереси Пенкова би следвало още през 2013г. да бъде отстранена от длъжността, във връзка с която е установен конфликт на интереси. Това обаче не се е случило. По една или друга причина тогавашният управител на НЗОК не си е изпълнил задължението, с което е нарушил закона. Към настоящият момент просто клиниката на Пенкова продължава да работи със здравната каса и да точи пари, но собствеността, поне на хартия, е сменена и там вече не фигурират бащата и сестрата. Малък дял в клиниката имат двама от действащите психиатри, а мажоритарният дял е на Ангелина Ценова (подставено лице), която няма общо с медицината.

Гост 27.02.2018 10:11:14

Новата подуправителка на НЗОК май наистина ще се окаже нелегитимна, защото този, който има правомощия да я назначи е в болничен. Ако е назначена с решение на надзорния съвет, то назначаването на Пенкова е нищожно. Нищожни са и всички актове подписани от нея, а тя вече е подписала такива.

Гост 27.02.2018 10:04:34

Начева трябва незабавно да освободи поста си на зам.-министър и шеф на надзора на касата, в противен случай ще поведе правителството към поредната оставка.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...