Вторник, 28 Януари 2020
12
дек
4
 

Из пресата: Дълговете на касата, още за лекарствата, оставки в ТЕЛК

Вторник, 12 Декември 2017 | 09:31:32
4

Националната здравноосигурителна каса е с просрочени дългове към чуждестранни клиники в рамер на 263 млн. и 293 хил. лева, съобщава днес „Монитор”. „Оказва се, че 2 млн. и 635 хил. лв. са просрочени задължения още от периода 2

Националната здравноосигурителна каса е с просрочени дългове към чуждестранни клиники в рамер на 263 млн. и 293 хил. лева, съобщава днес „Монитор”.

„Оказва се, че 2 млн. и 635 хил. лв. са просрочени задължения още от периода 2010 г. - 2014 година. За 2015 г. общо дължимата сума е в размер на 73 млн. 372 хил. лв., а за 2016 г. е 99 млн. 049 хил. лева. От януари до 30 ноември тази година са постъпили фактури за изплащане в размер на 88 млн. 236 хил. лева”, информира още изданието, като уточнява, че за старите задължения финансово-осигурителната институция е подписала договори за разсрочено погасяване на задълженията.

„Освен тези суми, към 30 ноември в касата са постъпили и индивидуални искове от българи, които са се разболели в чужбина и са лекувани там. Те са за общо 47 767 души, като лечението им, което трябва да бъде заплатено от българска страна, възлиза на 88 млн. и 236 хил. лева”, отчита още вестникът.

„24 часа” се спира на идеята на пациентска организация за разрешаване на проблема с мораториума за лекарствата. „Варианти как хем да няма мораториум върху новите и скъпи лекарства, хем да не се източва здравната каса, предлагат от Националната пациентска организация на здравния министър Кирил Ананиев.

Част от медикаментите се ползвали от много малко хора и компаниите могат да ги даряват през 2018 г., предложи шефът на пациентската организация д-р Станимир Хасърджиев. Пари на касата можели да се пестят и с по-внимателно изписване на нови и скъпи лекарства. В момента масово се изписвали най-новите терапии, а не при всеки пациент това се налагало”, четем в ежедневника.

„Защо в България да не се прилага европейското ръководство, където ясно пише при кой пациент се прилага генерик и при кой - лекарство от последно поколение”, предложи Хасърджиев.

Преди 2 г. парламентът отхвърлил предложение държава и индустрия да сключват годишни рамкови споразумения за бюджета за лекарства и да си споделят разходите, припомни Хасърджиев”, пише още изданието.

„Капитал Daily” се спира на вчерашното телевизионно интервю на здравния министър. „Информационна система за проследяване на лекарствата от вноса в страната през търговеца на едро и на дребно до болничната аптека ще се въведе с промени в Закона за лекарствата. Проектът ще бъде внесен в Министерския съвет тази седмица, съобщи пред Би Ти Ви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „Ще знаем колко лекарства са влезли, кои са реимбурсирани и какви количества са изнесени, като ще следим дали износът е свързан с недостиг в регионален или национален мащаб”, каза Ананиев”, четем във вестника.

„Дума” пък фокусира вниманието си върху проблемите в ТЕЛК. „Лекарите от ТЕЛК в Пловдив подават групова оставка. Причините са ниски заплати, голям брой пациенти, които чакат документи за инвалидност, и заедно с това актове за нарушения, наложени от МЗ. 95% от лекарите възнамеряват да подадат едномесечно предизвестие за напускане”, пише всекидневникът.

„Медиците трябва да плащат от собствения си джоб изплатени пенсии на пациентите, на които Националната лекарска комисия и НОИ са отменили със задна дата решенията за обезщетение. Д-р Янко Лечев има 6 ревизионни акта. Само за два от тях дължи 4000 лв. Лекарите от ТЕЛК твърдят, че процентът инвалидност определят спрямо прегледа и документите, издадени от болниците. Нямат логично обяснение защо техните актове се ревизират от националната комисия. Лекарите, които са на заплата от 600 лв., трябва да връщат хиляди левове, докато тече обжалването на актовете в съда”, посочва публикацията.

„90% от лекарите в ТЕЛК са пенсионери, като няма нито един желаещ млад специалист да заеме местата им. Те настояват парите за пенсии на трудоустроените да не се изплащат, преди да се произнесе Националната лекарска комисия.

Ако и този път МЗ не чуе проблема им, след Нова година ТЕЛК в Пловдив ще затвори, заканиха се работещите там”, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aB$@

Dr_Doolittle 12.12.2017 10:41:14

Ха-ха-ха .Забележете ,че исковете на българи лекуващи се в чужбина са почти равни на средствата отпуснати за извънболнична медицинска помощ за ПОЛОВИН ГОДИНА (за 2017 г) Тоест тъпата правителствена касичка все повече ще плаща на чужди здравни системи и то по западни цени и все по-малко за собствената си извънболнична помощ с неостойностения дори труд. Понеже системно лъжат как българския доктор ги крал, те съвсем законно ще бъдат издумкани от германските и австрийските доктори на които не могат да кажат нищо ,първо защото разходите за обслужване са реални ,европейски, и второ защото на никой там не му дреме за пропагандата и лъжите на българската политическа класа и недоносчето и НЗОК. Айде сега недоносените икономисти от ИПИ да коментират. ...

БЛС-Въоръжено Крило 12.12.2017 16:33:18

Ама не само това ами жалкия бюджет за ПИМП от 176 милиона лева е за 7.4 милиона души за 1 година ,а тук 48 хиляди души лекувани в чужбина са лекувани за 88 милиона лева, което е около 1833 лв Ако сметнем това означава че за 7.4 милиона души трябват 13 милиарда лева за здравеопазване за да може българинът да се лекува поне малко до стандарта на германците . А НЗОК подхвърля жълти стотинки, нито пък здравните вноски отговарят на някакви стандарти и раздутия пакет услуги тук. А,че ще плащат по западни цени -ще плащат

Някой 12.12.2017 10:47:15

Абе вече каквото и да каже вече човек, все ще е малко. Малоумна държава

Elf 12.12.2017 09:40:25

Ne rabotete s kasa koiato ima dalgove !!!!!!!!! I ziganski slujiteli


Още новини
Допълнителните увеличения в ПИМП, СИМП и МДД се виждат в цените и обемите
27.01.2020 17:19:47 Надежда Ненова

Допълнителните увеличения в ПИМП, СИМП и МДД се виждат в цените и обемите

Увеличението, което има в СИМП, ПИМП и МДД се вижда в цените, които са договорени. Това каза пред ...

Д-р Николай Болтаджиев: Печалбите от лекарствата са за фирмите, а не за болниците
27.01.2020 16:47:32

Д-р Николай Болтаджиев: Печалбите от лекарствата са за фирмите, а не за болниците

„Болница „Света Богородица“ преди години заведе процедура пред ЕК заради несъот ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...