!
Сряда, 24 Април 2024
22
февр
5
 

Из пресата: Дългове към чужди фондове, недостиг на болнични легла, неизплатени заплати

Четвъртък, 22 Февруари 2018 | 09:33:50
5

Очаквано, вчерашното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване, на което бе изслушан управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, е във фокуса на внимание на вестниците днес. „Зачестяват писмата от чужбина за забавени плащания от

Очаквано, вчерашното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване, на което бе изслушан управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, е във фокуса на внимание на вестниците днес.

„Зачестяват писмата от чужбина за забавени плащания от българската здравна каса. Последното такова писмо е от 20 януари от Германия и това е провокирало управителя на касата проф. Камен Плочев да поиска от парламента да се обсъдят възможностите за разплащане. Това се разбра вчера на заседание на здравната комисия в НС, която изслуша Плочев по проблемите с дълговете на касата към европейски клиники”, четем в „Сега”.

„Пред депутатите управителят на НЗОК представи данни, според които за последните две години над 660 души са се оплакали, че са били върнати от европейски клиники заради неизплатени задължения на България за лечение. През 2016 г. тези жалби са 334, а през 2017 г. – 332”, допълва изданието и уточнява: „От дискусията не стана категорично ясно каква ще е съдбата на Плочев. Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му заради това, че е бил тревога до парламента през главата му. Управителят обаче отказва да я даде, тъй като смята, че не е нарушил никакви правила. В подкрепа на Ананиев се изказаха и премиерът Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов - първият индиректно заяви, че всеки министър има право да подбере екипа си, а вторият направо иска оставка на Плочев. Във вторник управителят ще бъде изслушан в ПГ на ГЕРБ, а здравната комисия му постави задача да предостави допълнителна информация за дълговете. Никой не спомена за схемата за източване на пари от български лекари в чужди клиники, за която премиерът Борисов разказал на Плочев”.

Печатните издания засягат и други теми, повечето от които свързани с проблеми на болници. „Монитор” се спира на проблем в Шуменска област. „Всяко трето болнично легло, което по методология трябва да съществува в здравните заведения в Шуменска област, на практика липсва. Това е установил екипът от представители на здравни, съсловни и пациентски организации и на 10-те общини, изготвил областната здравна карта за 2018 година”, информира всекидневникът.

„Според стандартите, заложени в методиката на здравното министерство, в съответствие с броя на жителите в областта в здравните заведения би трябвало да има разкрити 1183 легла за болнична помощ. В действителност обаче техният брой е 816, с близо една трета по-малко от нужните. По-голям като относителен дял е дефицитът на легла за дългосрочни грижи, физиотерапия и рехабилитация - при нужни 402 има налични 247. В сферата на активното лечение болниците разполагат с места за 569 пациенти при 781 по стандарта на МЗ”, пише още вестникът.

„Телеграф” съобщава за колективна оставка на хирурзи. „Петима хирурзи от болницата в Добрич подадоха оставка. В отделението остават на работа само двама лекари, но те са без специалности. Сред напускащите е и началникът на отделението д-р Мирослав Попов”, четем в ежедневника.

„Д-р Попов заяви, че причината за напускането е недостойното заплащане на труда на хирурзите в Добрич. За 31 години трудов стаж, от които 17 години като шеф на отделението по хирургия, до преди месец заплатата му е била 800 лева.

Ординаторите пък, които имат зад гърба си по 35 години стаж, вземали по 650 лева. С вдигането на минималната заплата д-р Попов получил 60 лева увеличение. Медицинските сестри пък вземали с по 50 лева повече от минималната работна заплата. Според д-р Попов само в болницата в Добрич заплатите са толкова ниски”, допълва публикацията.

За проблем със заплати четем и в „24 часа”. „Опозицията в Средец напусна ОбС, след като мнозинството не прие докладната й за спасяване на местната МБАЛ и Медицинския център. Двете здравни заведения не са получавали заплати с месеци, за което били глобени от Инспекцията по труда с 19 хил. лв. за последните 2 г.”, пише изданието.

„Според опозицията вина за лошото състояние на двете здравни заведения имала кметската администрация. Не обръщала внимание на проблема и бавела субсидиите, което пречело на МБАЛ и МЦ да си стъпят на крака”, уточнява материалът.

„Общината има задължения само към общопрактикуващи лекари, с които е сключен договор и обслужват населението й. Те са може би за около 3-4 месеца. Към други няма как да има задължения, защото не осигуряваме заплатите на докторите от Медицинския център и МБАЛ - те са търговски дружества”, заяви кметът Жабов. Той обеща да се издължи на личните лекари, но за МБАЛ и МЦ не пое ангажимент”, разказва още всекидневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wka$

Гост 22.02.2018 10:39:44

Тези от Добрич да не им скръцнат със зъби и да си позволят опашката. Както в Ловеч и Враца.

Гост 23.02.2018 09:07:37

....да си подвият опашката....

Гост 22.02.2018 13:18:02

Не, Добрич ефектът ще е тенденция оттук нататък. В един момент не с струва да ходиш на работа като лекар , нито пък някой ще дочака реформи вече след като цял живот не са се случили, ако сам не вземе мерки. Пролетарската паплач и комунистическите им господари се изгавриха достатъчно с българския лекар.

Гост 22.02.2018 10:25:45

Кризата в българското здравеопазване вече е в необратима фаза. От тук нататък все повече и повече ще намаляват ресурсите в системата - лекари, сестри, болнични легла и пр. Тази лавина от проблеми вече няма спиране. Тежко и горко на българския пациент. Амин!

Разгеле 22.02.2018 09:54:16

Сега става интересно. Да видим дали дълговете към чужди фондове могат да се отлагат вечно, както дълговете към българските болници.


Всичко за коронавируса
Още новини
Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи
24.04.2024 14:51:59

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи

Днес беше подписан новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов”, съобщават от б ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...