Събота, 26 Септември 2020
03
авг
3
 

Из пресата: За здравноосигурителния модел, за вината на медиците, за село без лекар

Петък, 03 Август 2018 | 09:45:54
3

„Системата, които имаме в момента - НЗОК като единствен стълб на финансиране на здравеопазването не може да отговори на потребностите и изискванията на българските граждани.” Така депутатът от ГЕРБ и член на здравната комисия в парламента д

„Системата, които имаме в момента - НЗОК като единствен стълб на финансиране на здравеопазването не може да отговори на потребностите и изискванията на българските граждани.” Така депутатът от ГЕРБ и член на здравната комисия в парламента доц. Лъчезар Иванов обяснява пред „Труд” нуждата от нов здравноосигурителен модел.

„Моделът, който бе създаден в началото на демокрацията вече не работи и се опорочи. Доказателство за твърдението ми е, че нито пациентите са доволни, нито лекарите”, казва той.

Доц. Иванов признава като грешка премахването на здравноосигурителните фондове, като отбелязва: „При застраховането има реализация на медицинска услуга след настъпване на събитието, те. след настъпване на заболяване от различен характер. При здравното осигуряване философията е коренно различна. Там се работи в посока предотвратяване на събитие, акцентът е върху профилактиката”. Той посочва още, че бившите здравни фондове са можели да се превърнат във втория осигурителен стълб в здравеопазването. „Така от една страна щеше да бъде разбит монопола на НЗОК, а от друга - фондовете щяха да поемат функциите на корекционни и контролни органи. Те щяха да са и втори източник на финансиране в здравеопазването”, казва депутатът.

Той припомня, че здравната вноска не е увеличавана от 2005 г., но заявява, че вдигането й ще реши проблема за кратък период от време. „Повишаване на вноската не е кардинално решение, защото и парите, и контрола са в ръцете на една институция - НЗОК. За да се премине към каквато и да е друга система първо трябва да се въведе електронното здравеопазване, за което се говори още от 2001 г. Всяко правителство говореше за него, вече сме на прага на реализацията му”, твърди доц. Иванов.

По думите му, за да се запази системата и да няма трусове, трябва да бъде запазена здравната каса, която е фундаментът. „Надграждащият елемент на системата ще са застрахователните дружества или нови каси. Това означава, че всеки ще си плаща в касата и ако иска ще си плаща и застраховка, която е персонална”, казва той пред „Труд”.

Някои издания отразяват реакцията на БЛС във връзка със случая с починалата родилка в Плевен и коментарите около него. „Тиражирането на недостоверна информация по особено чувствителна тема като майчиното и детско здраве създава недоверие към българските медици. Това становище разпространиха от БЛС по повод на трагичния случай с починалата родилка в Плевен”, пише „Дума”.

„Докато по създал се медицински проблем не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари. Дори и да са налице виновно извършени действия, не бива да забравяме, че вината винаги е индивидуална, а не обща, поради което е неприемливо укорът за допусната грешка да рефлектира върху цялото съсловие”, пишат от лекарската гилдия”, допълва изданието.

И още: „Ръководството на съсловната организация вярва, че обществото ще успее да осъзнае, че лекарската професия е призвание и всички, ангажирани с нея, се водят от принципа „Primum non nocere” – „На първо място не вреди!”

„Монитор” пък се спира на поредното населено място, останало без личен лекар. „Над 400 души от село Ваксево останаха без джипи. Цялото село от Невестинска община се включи в подписка за възстановяване на лекарска практика в населеното място. Жителите на Ваксево са запознали с проблема и зам. областният управител на Кюстендилско д-р Матей Попниколов. По негови думи хората са останали без джипи, след като от съществуващи две лекарски практики се е наложило закриването на една. Така всички жители на селото, които са малко над 400, ще трябва да пътуват до община Невестино, където се намира най-близкият лекарски кабинет”, разказва публикацията.

„Кабинетът на д-р Антон Стойнев в здравната служба във Ваксево остана заключен. Сега хората са принудени да се разкарват до Невестино или Кюстендил, да дават рецептурните си книжки на децата. Те ходят при личните лекари за изписване на необходимите лекарства. Не е приятно, а нашето село е голямо, има необходимост от лекар”, обяви и кметът на селото Юлия Испиридонова. Самият д-р Стойнев познавал и обслужвал хората в района повече от 20 години. „Този човек ни познаваше. Знаеше на всеки какви са болежките. Сега няма кой и кръвното да ни премери. Все пак сме възрастни хора. Ако ни стане лошо, докато изчакаме линейка, ще си умрем като нищо”, гневи се 78-годишната Иванка.

„Запознал съм институциите с проблема, в случая това са здравната каса и РЗИ. Решението е в ръцете на шефа на Надзорния съвет на НЗОК”, коментира още зам. областният управител д-р Матей Попниколов”, четем във всекидневника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DzbL

Гост 06.08.2018 22:33:59

Недоказани твърдения за вменена вина следва да се възприемат като клевета и уронване престижа на лечебното заведение и разбира се следва да се заведът съдебни дела както е в нормалните европейски страни. Така всеки драскач ще си помисли преди да разпространява недостоверна информация.

Един ОПЛ на 33 03.08.2018 14:29:32

Много се смях на кюстендилските селяндури. И на акъла им! Готови са и до папата писма да пишат, но да се бръкнат по 10 кинта на месец за лекар - йок! Много има да пати народът, преди да му дойде акъла!

Dr_Doolittle 03.08.2018 22:36:11

И аз се смях на това. Сега тъпанарите от НЗОК да командироват на село някой годен сред тях спомнящ си още как се държи стетоскоп и знае] поне 5- 6 медикамента да напише една рецепта. ха-ха-ха. Скоро и в други градове. Това още е ни]о....Като закрие и втората практика ще впрягат воловете и айде у Кюстендил. А 'кръвното' да им го мери местния координатор на ГЕРБ или БСП. Щото тези не закриват кабинетите си никъде.....ха-ха-ха....


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип
25.09.2020 17:18:28 Невена Попова

Проф. Христова: Съвсем скоро у нас ще се доставят комбинирани тестове за COVID-19 и грип

Още преди началото на грипния сезон на нашия пазар ще имаме комбинирани тестове за COVID-19 и гри ...

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца
25.09.2020 16:39:36

370 573 са направените PCR тестове у нас за последните три месеца

4,5% от всички PCR тестове у нас, направени в периода юни – септември, са заплатени от Здра ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...