Вторник, 01 Декември 2020
21
юни
 

Из пресата: За освобождаването на проф. Плочев, за парите за Спешна помощ, за хората с увреждания

Четвъртък, 21 Юни 2018 | 09:41:13


Решението на парламента да освободи проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК очаквано намира място в днешната преса. „Парламентът освободи предсрочно управителя на здравната каса проф. Камен Плочев. Той е в болнични от февруари, а по закон м

Решението на парламента да освободи проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК очаквано намира място в днешната преса. „Парламентът освободи предсрочно управителя на здравната каса проф. Камен Плочев. Той е в болнични от февруари, а по закон мандатът му може да бъде прекратен, ако не може да изпълнява задълженията си над три месеца. „За” бяха 109 депутати от ГЕРБ и „Партиотичния фронт”. От БСП бяха против, а от ДПС се въздържаха”, отчита „Сега”.

„Лъчезар Иванов от ГЕРБ мотивира прекратяването на мандата с това, че НЗОК е единствената институция, която финансира здравеопазването у нас и в момента е оставена на автопилот. „Системата не може да продължава да функционира така”, каза Иванов и обясни, че по време на отсъствието на Плочев в сектора има натрупани проблеми - например очакваното провеждане на конкурси в РЗОК за избор на директор”, разказва вестникът и продължава: „От БСП определиха Плочев като поредния „бушон” в системата, който ще изгърми заради натрупаните проблеми в нея, а Славчо Велков от левицата обяви, че срещу него се води кръстоносен политически поход. Според колегата му проф. Георги Михайлов системата не се води на автопилот, а пилотът я води към земята. Депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер определи „случая Плочев като поредния фрагмент от безизходицата в системата на здравеопазването”. Тя припомни, че той е 17-ият управител на НЗОК и допълни, че откакто е променен редът за избирането на управителя на касата - от 2010 г., той се назначава от Народното събрание, никой от управителите на фонда не е изкарал пълния си мандат”, четем още във вестника.

Изданията се спират и на средствата, отпуснати вчера от Министерския съвет за Спешната помощ. „Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 19 660 000 лв., с които се предвижда увеличаване на заплатите на персонала в центровете за спешна медицинска помощ, както и осигуряване на средства за спешните отделения в лечебните заведения за болнична помощ”, пише „Монитор”.

„Парите се отпускат във връзка със заложените цели в концепцията за развитие на системата за спешна медицинска помощ. В нея е предвидено подобряване на структурата на системата чрез интеграция на двете й основни части - извънболнична и болнична спешна медицинска помощ.

Това ще позволи да не се прекъсва обслужването на спешния пациент, като успоредно с това е гаранция за своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ. Изграждането на интегрирания модел за развитие на спешната помощ представлява структурна промяна, която налага и промяна на разходите за персонал”, допълва изданието.

Ежедневниците отново отразяват подробно събитията от социалния сектор и по-специално тези около хората с увреждания. Изданията пишат за подадената и приета оставка на зам.-министър Росица Димитрова, за исканията на протестиращите майки, за закона за личната помощ. „Стандарт” се спира на извинението на президента на КТ „Подкрепа” от вчера. „Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, който си изпусна нервите на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник и се разкрещя на майки на деца с увреждания да се засрамят и да спрат да ги „разхождат по улиците”, в сряда се извини за изказването си. (...)

В сряда пред бТВ Манолов се извини за думите си, като уточни, че е бил разбран погрешно - че всъщност му е жал за децата и е имал е предвид, че техните проблеми ее използват за политически цели. „Аз съм дете на инвалид. Баща ми беше „тежък инвалид”, както ги наричаха тогава. Така че, предполага се, че на собствения си гръб достатъчно много съм разбрал”, каза той”, пише всекидневникът.

„Манолов коментира, че извадени от контекста думите му наистина звучат като нещо, за което трябва да се извини. „Това, което казах на място всъщност, беше, че като човек, чувствителен към тези неща, ми е мъчно да гледам как биват употребявани за политически цели. Там наистина има нормални и свестни хора, които очевидно, гледайки това, са ме разбрали криво и аз им поднасям извиненията си”, каза Манолов” допълва изданието.

„Труд” пък краде публикация на Zdrave.net. Вестникът си е присвоил информацията на сайта за сключените индивидуални договори между Касата и лечебни заведения. Очевидно поради липса на разбиране на тематиката, изданието се опитва да преформулира текста от портала, като пише, че „Общо 369 болници са сключили индивидуални договор с НЗОК към 7 юни 2018 г. В това число влизат и лечебни заведения за извънболнична помощ, работещи по клинични и амбулаторни процедури”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kJcC


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ген. Мутафчийски по повод 129 години на ВМА: За нас „пандемия“ означава „сплотеност“
01.12.2020 10:26:46

Ген. Мутафчийски по повод 129 години на ВМА: За нас „пандемия“ означава „сплотеност“

„Началото на тази 129-а година с нищо не обещаваше такива бурни месеци на изпитания на личн ...

Фелдшер Васил Иванов загуби битката с COVID
01.12.2020 09:49:30

Фелдшер Васил Иванов загуби битката с COVID

Почина Васил Иванов, фелдшер в Спешния център в Айтос, съобщи Флагман.бг. Медикът загуби ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...