!
Сряда, 19 Юни 2024
21
юли
3
 

Из пресата: За проф. Плочев, за бум на варицела, за повишаване на заплати

Петък, 21 Юли 2017 | 09:58:30
3

Една от темите в днешната преса е приемането на документите на бъдещия шеф на НЗОК проф. Камен Плочев от страна на здравната комисия вчера. Печатът припомня и процедурния ред до гласуването на кандидатурата – изслушване на кандидата идната сряда

Една от темите в днешната преса е приемането на документите на бъдещия шеф на НЗОК проф. Камен Плочев от страна на здравната комисия вчера. Печатът припомня и процедурния ред до гласуването на кандидатурата – изслушване на кандидата идната сряда и гласуване в парламента в петък.

„Стандарт” се спира подробно на личността на проф. Плочев с думите: „Липсата на конкуренция не омаловажава избора на 67-годишния проф. Плочев, който освен безспорен авторитет в лекарската гилдия е и добре познато лица от тв екрана и вестниците.”

„Защо такъв доказан специалист, чиято кариера е свързана с преподаването, изследването и практиката в областта на инфекциозните болести, изведнъж се захваща с доста непривична за него роля като шеф на Здравната каса, където трябва да лавира между подводните камъни в мениджмънта и проблемите на здравното осигуряване, беше най-често задаваният въпрос след новината за номинацията на Плочев.

Големият му коз е, че той не е обвързан с различните лобита в здравния сектор, както и репутацията му на принципен човек, които не се поддава на натиск и манипулации, твърдят запознати с предварителните разговори около предложението за следващ шеф на касата. Замисълът на ГЕРБ е външен човек да дойде в НЗОК и да въведе ред, без да се съобразява със задкулисните игри около касата, която за мнозина е най-голямата и бездънна каца в държавата, от която може да се гребе много”, посочва ежедневникът.

„Другото голямо предимство на проф. Плочев е, че ще може да работи в синхрон със здравния министър проф. Николай Петров. Все пак спецът по инфекциите е номинация именно на проф. Петров, който като шеф на ВМА, а и преди това, дълги години е работил заедно с Плочев”, пише още изданието.

„Монитор” пък съобщава за бум на варицела. „Бум на варицела отбелязват епидемиолозите в страната, а причината се оказва липсата на ваксина у нас и занижен контрол в забавачките. Макар и заболяването да се проявява целогодишно, характерното за него, е че е най-разпространено през пролетта, но сега се забелязва и много заразени през лятото, съобщиха педиатри.

Оказа се, че наблюденията им съвпадат напълно с данните на епидемиолозите от районните здравни инспекции в страната, установи репортерска проверка на „Монитор”, четем във вестника.

„От общо 135 дихателни инфекции в София за седмица, 120 са от варицела и 11 от скарлатина. Във Варна за пет дни заболелите от тези инфекции са съответно 30 и 4, а в Силистра те са 20, като всички са от варицела. Подобна е ситуацията и в останалите региони на страната. Педиатри предполагат, че една от причините са сборните групи в детските ясли и градини през лятото, където според тях санитарният контрол не е достатъчен”, пише още ежедневникът.

И още: „Според завеждащия детското отделение в Специализираната инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров причина за високата заболеваемост е в липсата на ваксина срещу варицела в нашата страна. Причината е, че тя не е регистрирана в България. Нашата страна е единствената държава в Европейския съюз, в която ваксината не е регистрирана, затова фирмите производителки не са внасят и в резултат на това тази имунизация не е включена в задължителния имунизационен календар. Така обясни проблема доц. Атанас Мангъров. Тромавата директива на ЕС, за да бъде регистрирана ваксина в страна членка, предвижда тя трябва да бъде пререгистрирана отново и във всички останали държави от Евросъюза, поясни той”.

„Труд” пък информира за увеличаване на заплати за медсестри и лекари, работещи в детски ясли и училища в Добрич. „От месец юли заплатите на медицинските сестри и педагозите в детските ясли в община Добрич вече ще станат 620 лева, отбелязвайки ръст от 7,6%. Това съобщиха от Регионалният съвет на КНСБ след приключилите преговори за изпълнението на общинския бюджет през първото полугодие на 2017 т. с кметската управа. Възнагражденията на мед. сестрите и лекарите в здравните кабинети на учебните заведения пък се увеличават с 6%”, съобщава изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wqHh

НЗОК 24.07.2017 18:19:15

Боже НЗОК ще стане клуб на пенсионерите

Фен на милионери 21.07.2017 11:39:40

Отдавна е ясно, че футболистите на Лудогорец получават най-добрите заплати в България. Месечните им възнаграждения надхвърлят тези на много от клубовете на Балканите. Шампионите не разкриват в какъв размер са плащаните от тях заплати, но в Румъния претендират, че са научили истината. Според материал в сайта на gsp.ro, играчите в Разград прибират между 30 и 50 000 евро месечно. За сравнение е даден румънският гранд Стяуа, където най-високите месечни възнаграждения са в порядъка на 15 000 евро. Досега в родните медии са изтичали разнородни информации за най-високите заплати, плащани от Кирил Домусчиев. Клаудиу Кешеру, например, се твърди, че се разписва срещу 60 000 евро. Заплата на Браян Ангуло била 40 000 евро, а тази на Владо Стоянов - 20 000 евро.

Гост 21.07.2017 10:14:52

Проф Плочев, геврберастите те използват. Бегай надалеч от тиквения бостан, ще съжаляваш... На тези им трябва поредния удобен идиот да им закрепи паянтовия семашковизъм. Реформите струват пари ,а пари Баце не иска да осигурява , следователно реформи няма да има това е лайтмотива на Баце


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция
18.06.2024 17:44:23 Надежда Ненова

Д-р Асьов: При хора със свръхтегло лечението е само с медикаменти или операция

При индекс на телесната маса (ИТМ) над 25 до 26 препоръката е физическа активност и редукция на х ...

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове
18.06.2024 17:10:04

Митов: МЗ обеща да осигури парите за увеличение на заплатите в ДПБ и спешните центрове

Служебното ръководство на Министерството на здравеопазването е обещало да осигури средства за уве ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...