!
Петък, 21 Юни 2024
23
ноем
 

Из пресата: За регистрацията с пръстов отпечатък, за обвинението срещу Москов, за още един отменен стандарт

Сряда, 23 Ноември 2016 | 15:08:25


„Съдът спира пръстовия отпечатък, здравната каса – не”. Под това заглавие днес „24

„Съдът спира пръстовия отпечатък, здравната каса – не”. Под това заглавие днес „24 часа” отразява известието на МЗ от вчера, че регистрацията с пръстов отпечатък в болниците няма да бъде спряна след решението на съда за отмяната й. „Върховният административен съд постановява системата за пръстова идентификация в болниците да бъде спряна, след като я обяви за незаконна.

Здравното министерство и здравната каса обаче съобщиха, че няма да спрат системата и тя продължава да работи”, пише изданието.

„Според съда пръстовият отпечатък, както е по-известна системата, противоречи на Закона за здравното осигуряване и европейската директива за трансграничното здравно обслужване.

Пръстовият идентификатор в болниците е въведен с наредба на МЗ като задължителна регистрация на пациентите при прием - хоспитализация, и изписване - дехоспитализация. Откакто работи, има 16 481 хоспитализации по-малко спрямо същия период на миналата година, каза още д-р Шарков.

За близо 4 месеца са регистрирани 364 211 българи и има 318 отказа, но тези пациенти също са получили болнична помощ. "И аз съм регистриран, имам уникален код и чрез него - достъп до мобилно приложение, чрез което проследявам всяка дейност и всеки разход, който здравната каса трябва да плати за мен", обясни д-р Шарков. Така пациентът можел да контролира в реално време разходите на НЗОК. Според министерството пръстовият идентификатор не само не противоречи на Закона за здравното осигуряване, но е направен в изпълнение на този закон”, четем в ежедневника.

„Ако се стигне до отмяна на тази система, бих казал, че се връщаме назад и премахването на тази система ще даде възможност отново хора, които не се занимават с истинска медицина, да продължат да харчат парите на българските пациенти”, коментира д-р Шарков. Според него не е нормално при 7 млн. души население у нас всяка година да се отчитат по 2,5 млн. хоспитализации”, допълва публикацията.

Другата голяма тема, следена от медиите, е обвинението на прокуратурата срещу здравния министър в оставка и последвалите вчера разпити на министри във връзка с бартера за ваксини с Турция. Повечето издания акцентират върху новото обвинение срещу друг министър – това на Николай Ненчев за ремонт на самолетите МиГ-29. „Ненчев бе призован вчера, за да отговаря на въпросите на прокуратурата във връзка с обвинението срещу Москов”, пояснява „Телеграф” и допълва: „Малко след него в следствието се яви и вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова. "Щом е стигнало да се предложи за подпис, се предполага, че всички са си свършили работата по веригата", коментира тя. Общо 11 министри от кабинета "Борисов 2" са сложили подписи под неприсъствено решение на правителството от 28 май 2015 г., с което е уреден бартерът на ваксини между България и Турция, предоставени под формата на дарение. Първа се яви Меглена Кунева, която отказа коментар. Последва я Ненчев, а след него дойдоха Бъчварова и Теменужка Петкова. Днес на разпит се очаква да се явят Томислав Дончев, Ивелина Василева, Десислава Танева и Божидар Лукарски.”

Според „Капитал Daily” пък обвинението срещу Петър Москов може да не издържи. „Според адвокати, специалисти по наказателно право, обвиненията са обтекаеми, трудно доказуеми и вероятно ще паднат в съда, така че с тях прокуратурата по-скоро може „да изпере” имиджа на министъра, отколкото да доведе до съществено изясняване на казуса. Основният им аргумент е, че става въпрос за договор, сключен след решение на правителството”, пояснява изданието.

„Дума” пък информира за още един отменен медицински стандарт. „Върховният административен съд отмени Наредба 27 от 30 юни 2010 г. за утвърждаване на медицинския стандарт за образна диагностика, научи ДУМА от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Делото бе образувано по жалба на Националното сдружение на частните болници, ЦЗПЗ, сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация”, четем в ежедневника.

„ВАС намира, че при издаването на оспорената наредба са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. Законът изисква съставителят на проекта да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, като на заинтересованите лица се предоставя най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта. В случая по отношение на приетия проект на наредбата това законово изискване не е спазено”, допълва публикацията и уточнява, че решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HeXv


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...