Сряда, 20 Октомври 2021
18
юни
 

Из пресата: За шефа на Здравната каса, за даренията към Фонда за лечение на деца

Понеделник, 18 Юни 2018 | 09:29:22


„Която и да е причината проф. Камен Плочев още да е начело на здравната каса, това най-вероятно ще продължи само до сряда. В петък парламентът не успя да гласува освобождаването му, защото се разпадна кворумът, очаква се това да стане на първото

„Която и да е причината проф. Камен Плочев още да е начело на здравната каса, това най-вероятно ще продължи само до сряда. В петък парламентът не успя да гласува освобождаването му, защото се разпадна кворумът, очаква се това да стане на първото пленарно заседание тази седмица в сряда”, пише днес „24 часа”.

„Шефът на НЗОК се избира и сваля от Народното събрание, после надзорът на касата му прекратява правомощията и задвижва процедурата по избор на нов”, допълва изданието, като посочва, че реално професорът не управлява касата вече четвърти месец и уточнява, че по закон, ако шефът на НЗОК не може да изпълнява задълженията си повече от 90 дни, може предсрочно да бъде избран нов.

„Скандалът с дългове на НЗОК към чужди здравни каси, който се разрази в началото на годината, направи видими различни напрежения в касата и показа, че надали Плочев ще успее да се задържи. Само два месеца след като парламентът окончателно прие бюджета за 2018 г., той поиска актуализация заради 130 млн. лв. просрочени задължения към чужди каси. Направи го без съгласуване нито със здравния министър Кирил Ананиев, нито с надзорния съвет на НЗОК. Затова Ананиев поиска оставката му и обясни, че проблемът с просрочията не изисква актуализация на току-що приетия държавен бюджет. Подобни дългове имали и други каси, а за нашите били сключени споразумения за разсрочено заплащане, каза тогава той”, припомня още вестникът.

„Той е 17-ият управител на НЗОК от създаването й през 1999 г.

Кой ще е №18, трябва да стане ясно до лятната ваканция на политиците. ГЕРБ няма кандидат за поста, заяви преди дни за „24 часа” шефката на ресорната комисия Даниела Дариткова. Веднага щом НС гласува отстраняването на проф. Плочев, надзорът на касата трябва формално също да подпише договора за отстраняването му. От този момент парламентът ще има един месец да избере новия шеф”, пише още всекидневникът.

„Сега” пък се спира на Фонда за лечение на деца. „Периодичните сътресения във фонда за лечение на деца дават резултат - все по-малко хора даряват средства. През 2017 г. постъпилите дарения са в размер на едва 165 939 лв., пише в отчета на структурата за миналата година. За сравнение през 2016 г., когато тогавашният директор Павел Александров беше показно арестуван, неправителствените организации реагираха остро, а скандалът разстрои работата на фонда за месеци наред, са събрани повече пари - 188 000 лв. Първото тримесечие на тази година също сочи, че се върви към ново дъно - за януари, февруари и март са дарени едва 17 000 лв., макар че през май има ръст и граждани, фирми и институции са дарили 29 000 лв.”, отчита вестникът.

„Не се отчита активност от страна на Обществения съвет към фонда за привличане на дарителски средства към фонда, а това е една от задачите на ОС по правилник”, коментира по този повод директорът на фонда Мариета Райкова в отчета.

Въпреки че фондът е имал и „спокойни” години - без скандали, които да рушат доверието на донорите, тенденцията за спад на даренията е от самия му старт преди 14 години. Например през 2006 г. те са били над 650 000 лв., през 2008 г. - 280 000 лв., през 2011 г. - 200 000 лв. Не се отменяни данъчните облекчения за дарения във фонда - те са до 50 на сто от годишната данъчна основа”, пише още изданието.

„Паралелно с това през годините държавното финансиране и финансираните от фонда дейности се увеличиха - за м.г. бюджетът му беше 12 млн. лв., с които освен лечение в чужбина се покриват и медицински изделия и лекарства за деца у нас.

За 2017 г. фондът е подпомогнал финансово лечението на 333 деца в чужбина и 738 у нас. Отказите са 123, като голямата част от тях са заради становище на лекарите - експерти на фонда, че не е нужно лечение навън. Общо сумата за одобреното лечение е 20 млн. лв., като част от тях са платени с бюджета на здравната каса или здравното министерство”, четем в ежедневника.

И още: „Съществува риск от срив в дейността на фонда”, предупреждава Райкова в отчета. Сред основните причини е „огромната натовареност на служителите, ограниченият щат и текучеството на кадри”. Освен нея във фонда работят още 8 души. Това „поставя в риск и изпълнението на специфични дейности като например заложеното в Правилника провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки за доставка на медицински изделия, високоспециализирани медицински апарати и уреди за индивидуална употреба”.

„Монитор” пише за нов е-регистър. „Имунизациите влизат в електронен регистър. Целта е по-лесно откриване на неваксинирани пациенти, а проектът е на МЗ. Софтуерът вече е готов и се очаква да бъде тестван в лекарски кабинети, здравни инспекции и Националния център по заразни и паразитни болести”, четем в изданието, което цитира БНТ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zRen


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Кацаров: Зеленият сертификат ще важи и за преболедувалите с антигенен тест
20.10.2021 13:41:59

Д-р Кацаров: Зеленият сертификат ще важи и за преболедувалите с антигенен тест

„Министерският съвет взе решение, с което одобри закупуването на 3000 дози моноклонални ант ...

„Екип Европа“ трябва да направи повече за равенството в областта на ваксините
20.10.2021 13:15:07

„Екип Европа“ трябва да направи повече за равенството в областта на ваксините

Като „Екип Европа“ ние, и по-специално нашите държави членки, трябва да изпълним анга ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...